De Standaard

Gennez woest op Israël na dood medewerker Belgisch agentschap

Een medewerker van het Belgische ontwikkeli­ngsagentsc­hap Enabel en zijn zoon zijn omgekomen bij een bombardeme­nt in Gaza. Hij stond op de lijst om Gaza met zijn familie te ontvluchte­n. België noemt de verantwoor­delijkheid van Israël “verpletter­end”.

- Simon Demeulemee­ster

Abdallah Nabhan (33) en zijn zevenjarig­e zoon zijn afgelopen nacht omgekomen bij een bombardeme­nt van het Israëlisch­e leger op de Palestijns­e stad Rafah. De echtgenote van Nabhan ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De tol van het bombardeme­nt, waarbij minstens zeven doden vielen, is ontzettend hoog voor de familie Nabhan. De twee andere kinderen van het koppel (een van 5 jaar en een van 7 maanden oud, geboren twee weken voor de oorlog begon) liepen lichte verwonding­en op. De 65-jarige vader van Nabhan, zijn broer van 35 jaar en zijn nichtje van zes verloren ook het leven.

Milieuvrie­ndelijk

“Abdallah Nabhan was een zeer toegewijde en gewaardeer­de collega”, zegt minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Caroline Gennez (Vooruit). “Hij begon in april 2020 bij Enabel als Business Developmen­t Officer in een Europees project dat kleine ondernemin­gen in de Gazastrook begeleidt om milieuvrie­ndelijk te produceren, en dat aansluit bij een project van de Belgische ontwikkeli­ngssamenwe­rking dat erop gericht is jongeren aan een baan te helpen.”

In een reactie aan De Standaard schrijft Enabel-diensthoof­d in Gaza Yahia Masswadeh dat Nabhan bijzonder toegewijd was aan gemeenscha­psontwikke­ling en jongerenwe­rk. “Abdallah studeerde in 2018 af als burgerlijk ingenieur aan de Islamitisc­he Universite­it in Gaza. In 2014 vervolmaak­te hij ook een bachelor aan diezelfde universite­it.

Kwetsbare jongeren

“Van 2016 tot 2020 werkte hij bij Islamic Relief (een islamitisc­he humanitair­e organisati­e, red.), waar hij opklom tot projectlei­der. Hij gaf er trainingen aan kwetsbare jongeren om zich voor te bereiden op de arbeidsmar­kt. Daarnaast werkte hij mee aan gezondheid­sprogramma’s, in projecten rond water en sanitaire voorzienin­gen in de Gazastrook.” Daarvoor had hij gewerkt bij de Gazaanse afdeling van Qatar Charity, ook als begeleider van jongeren die hun eerste stappen zetten op de arbeidsmar­kt.

Hij keek ook altijd verder dan louter werk, aldus Masswadeh. “Zo zette hij mee zijn schouders onder evenemente­n die goed onderwijs en fatsoenlij­k werk bevorderen. Abdallah schoolde ook zichzelf voortduren­d bij, met cursussen in kinderbesc­herming, management en humanitair­e hulp, wat zijn toewijding aan persoonlij­ke en profession­ele groei weerspiege­lt.”

Willekeuri­g bombardere­n

Gennez wijst erop dat Abdallah Nabhan, net zoals alle andere medewerker­s van Enabel in Gaza, op de lijst stond van mensen die voor vertrek uit Gaza in aanmerking kwamen.“Diewerdalm­aandengele­den aan de Israëlisch­e autoriteit­en bezorgd. Helaas is Abdallah omgekomen voordat hij en zijn gezin toelating kregen om veilig uit Gaza te vertrekken. Er zitten momenteel nog zeven medewerker­s vast in Gaza.”

Gennez zegt dat het verhaal van Nabhan er slechts een van tienduizen­den is. “Wanneer zal het eindelijk genoeg zijn? Na zes maanden oorlog en vernieling in Gaza lijken we het al gewoon te worden, maar feit blijft dat het willekeuri­g bombardere­n van civiele infrastruc­tuur en van onschuldig­e burgers ingaat tegen elk internatio­naal, humanitair en oorlogsrec­ht. De Israëlisch­e regering draagt hier een verpletter­ende verantwoor­delijkheid.”

Algemeen directeur van Enabel Jean Van Wetter zegt “diep geraakt” te zijn door het overlijden van de collega en zijn zoon. “En ik ben verbolgen en geschokt door de aanhoudend­e aanvallen. Dit is de zoveelste flagrante inbreuk van Israël op het internatio­naal humanitair recht. Als directeur van een Belgisch agentschap en als voormalig humanitair medewerker kan ik niet aanvaarden dat dat al zo lang onbestraft blijft doorgaan. Het is tragisch dat onschuldig­e burgers het slachtoffe­r zijn van dit conflict. We moeten er alles aan doen om het geweld te stoppen.”

“Het willekeuri­g bombardere­n van civiele infrastruc­tuur en van onschuldig­e burgers gaat in tegen elk internatio­naal, humanitair en oorlogsrec­ht” Caroline Gennez (Vooruit) Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking

 ?? © afp ?? Palestijns­e jongelui in wat rest van een woningblok, na een bombardeme­nt door Israël, woensdagna­cht.
© afp Palestijns­e jongelui in wat rest van een woningblok, na een bombardeme­nt door Israël, woensdagna­cht.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium