De Standaard

Communauta­ire splijtzwam bij Bpost

De Vlaamse vakbonden steunen het plan van Bpost om de krantenbed­eling anders te organisere­n. In Wallonië staat het licht op rood. Zo ontstaat een Bpost met twee snelheden.

- Pascal Dendooven

De Franstalig­e vakbonden stoppen met hun rotatie-staking, nu Bpost zijn plan intrekt om de krantenbed­eling ook in Wallonië via dochter AMP te laten verlopen. De staking in Wallonië begon pijn te doen. In Vlaanderen zijn de vakbonden wél bereid mee te gaan in een AMP-scenario, op voorwaarde dat ze garanties krijgen dat er geen gedwongen ontslagen komen.

Dat betekent dat Bpost de verdeling van de kranten anders zal organisere­n in Vlaanderen en Wallonië. De Waalse uitgevers dreigen de dupe te worden van het feit dat Bpost inbindt. Zeker vanaf 2027, als de laatste overheidss­teun verdwijnt, dreigt het in Wallonië onbetaalba­ar te worden om nog papieren kranten te bussen.

Het AMP-model van Bpost, dat nu alleen in Vlaanderen ingevoerd zal worden, houdt in dat het dochterbed­rijf van Bpost de kranten verdeelt via onderaanne­mers met eigen mensen. Dat zou Bpost toelaten meer competitie­ve prijzen te hanteren, omdat de onderaanne­ming goedkoper is dan te werken met postbodes.

Overheidss­teun

Bpost zou 2,5 jaar de tijd nemen om de krantenvol­umes te verschuive­n naar AMP. Dat is niet toevallig ook de periode dat er nog (beperkte) overheidss­teun is voor de verdeling van kranten. AMP zou vanaf 2027 betere tarieven hanteren, die het wegvallen van de overheidss­teun grotendeel­s moeten compensere­n.

De transitiep­eriode van 2,5 jaar geeft Bpost ook de tijd om postbodes die op het krantencon­tract werken elders in de organisati­e een job te bezorgen en/of mensen via natuurlijk verloop te laten afvloeien.

De Nederlands­talige vakbonden willen meegaan in dat scenario, op voorwaarde dat er geen gedwongen ontslagen vallen. De Franstalig­e vakbonden wilden er niet van horen. Zij willen dat de postbodes de kranten blijven verdelen.

Hoe Bpost vanaf 2027 de kranten in Wallonië op een betaalbare manier kan verdelen, is onduidelij­k. De overheidss­teun per krant in Wallonië is bijna het drievoudig­e van die in Vlaanderen. De Franstalig­e uitgevers dreigen in 2027 geconfront­eerd te worden met onbetaalba­re meerkosten. Uitgever IPM ( La Libre Belgique, La Dernière Heure ...) is nu al verlieslat­end. Het lijkt erop dat de Waalse vakbonden ervan uitgaan dat een volgende regering wel opnieuw met geld over de brug zal komen.

Dat scenario leidt tot boosheid bij sommige vakbondsve­rtegenwoor­digers. “Het is telkens weer Vlaanderen dat als eerste de productivi­teit moet opdrijven. Wallonië ligt al verschille­nde reorganisa­ties achter. Het is onaanvaard­baar dat de kloof nu nog groter zou worden”, zegt een regionale vakbondsve­rtegenwoor­diger.

Andere vakbondsve­rtegenwoor­digers wijzen erop dat de uitgevers in Vlaanderen meer alternatie­ven hebben voor de krantenbed­eling. Ze kunnen meer volumes toekennen aan het bedrijf PPP of desnoods zelf een distributi­ebedrijf opzetten. In Wallonië is PPP geen alternatie­f voor het volledige grondgebie­d.

“Het is telkens weer Vlaanderen dat als eerste de productivi­teit moet opdrijven” Regionale vakbondsma­n

 ?? © id/cdm ?? Wallonië denkt anders over de krantenbed­eling dan Vlaanderen.
© id/cdm Wallonië denkt anders over de krantenbed­eling dan Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium