De Standaard

Eerste veroordeli­ng Harvey Weinstein teruggedra­aid

- Nico Tanghe

METOO Volgens het hoogste gerechtsho­f van New York kreeg ex-filmproduc­ent Harvey Weinstein bij zijn eerste veroordeli­ng geen eerlijk proces.

Met een nipte meerderhei­d heeft het hof van beroep van New York donderdag geoordeeld dat de rechter die de zaak van de inmiddels 72jarige Weinstein in 2020 voorzat, een cruciale proceduref­out heeft gemaakt. De rechter liet de openbare aanklagers ten onrechte toe een reeks vrouwen op te roepen die getuigden dat Weinstein ook hen had belaagd. Nochtans maakten hun beschuldig­ingen geen deel uit van de oorspronke­lijke aanklacht tegen Weinstein.

Mede daarom oordeelde het hof in New York dat Weinstein “geen eerlijk proces” heeft gekregen, meldde The New York Times. De oorspronke­lijke gevangenis­straf van 23 jaar die hij in New York had gekregen, is volgens de rechtbank niet rechtmatig.

Het is nog niet duidelijk wat die uitspraak nu precies betekent voor Weinstein. Het wil alleszins niet zeggen dat hij nu op vrije voeten komt. Weinstein kreeg immers nadien ook nog een veroordeli­ng tot zestien jaar gevangenis­straf bij een verkrachti­ngszaak in Californië.

Weinstein zit in een gevangenis in New York en zal nu wellicht worden overgebrac­ht naar een gevangenis in Californië. Hij werd in totaal door meer dan honderd vrouwen beschuldig­d van seksueel wangedrag. In New York werd hij in 2020 voor het eerst veroordeel­d voor twee gevallen. Het is nu aan de openbare aanklager van Manhattan, Alvin L. Bragg – die al midden in een proces tegen Donald Trump zit – om te beslissen of hij een nieuw proces tegen Weinstein zal vorderen.

“Oneerlijk” en “schokkend”

Bij Ashley Judd, de eerste actrice die Weinstein openlijk durfde beschuldig­en, sloeg het nieuws in als een bom. Ze deelde verslagen het nieuws van de New Yorkse rechtbank op X. “Dat is oneerlijk tegenover de overlevend­en”, benadrukte ze donderdag. “Wij leven nog steeds in onze waarheid. En wij weten wat er is gebeurd.”

“Dit is een schokkende en ontmoedige­nde dag voor overlevend­en van aanranding”, verklaarde op haar beurt Jane Manning, directeur van het Women’s Equal Justice-project en voormalig openbaar aanklager gespeciali­seerd in seksuele misdrijven. “Dit laat alleen maar zien hoeveel werk we allemaal nog moeten doen om de idealen van de MeToo-beweging levend te houden.”

 ?? © rtr ?? Harvey Weinstein.
© rtr Harvey Weinstein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium