De Standaard

VRT-top moet vrijwel zeker voor parlement verschijne­n

Na het zoveelste crisisverh­aal over de publieke omroep zwelt de druk aan om VRT-ceo Frederik Delaplace naar het parlement te sommeren. De kans is groot dat het er deze keer ook echt van komt.

- Karsten Lemmens

De kans is groot dat de top van de VRT zich volgende week moet verdedigen in het Vlaams Parlement, na felle kritiek dat de openbare omroep steeds meer aan het handje van de regering zou lopen. Donderdag schreef De Standaard dat de VRT werkt aan een tv-programma dat volgens insiders op maat wordt gemaakt van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Eerdere pogingen om de VRTtop naar het parlement te sommeren, draaiden vooralsnog op niets uit, vooral door weerstand vanuit de N-VA. Maar nu lijkt het toch te gebeuren. Oppositiep­artijen Vooruit en Groen stemmen vandaag, vrijdag, naar alle waarschijn­lijkheid voor een interpella­tie van de ceo. Regeringsp­artij Open VLD zou hen daarin bijstaan. CD&V, de partij van minister van Media Benjamin Dalle, wil geen standpunt communicer­en, maar de verwachtin­g is dat ook zij voor zal stemmen.

Bovendien wil ook Vlaams Belang, dat na de rel over de uitzending van de docu Het proces dat niemand wou nog tegen een interpella­tie stemde, Delaplace deze keer wel naar het parlement roepen.

Zelfs als de N-VA weer tegen stemt, wat de partij al aangeeft te zullen doen, is het daarmee zo goed als zeker dat de VRT-directie aanstaande donderdag in de commissie Media wordt verwacht.

“Zware consequent­ies”

Daar zal ze tekst en uitleg moeten geven bij een waslijst aan incidenten – behalve de vermeende regeringsi­nmenging en het schrappen van de Bart De Pauw-docu, is intussen gebleken dat de VRT-top de documentai­rereeks Godvergete­n eerstwoute­genhoudene­nverbood om een satirisch filmpje van Elisabeth Lucie Baeten over Jan Jambon uit te zenden tijdens de Mia’s. Ook zou er sprake zijn van een toxische werkomgevi­ng op de nieuwsreda­ctie. Daar zal de arbeidsins­pectie nu langskomen.

“Dit is ongezien”, zegt Vlaams Parlements­lid Katia Segers (Vooruit). “Wat zich de afgelopen weken afspeelde binnen de VRT, is bijzonder schadelijk.” Ze hekelt wat ze “programma’s maken op vraag en maat van kabinetten” noemt. Segers vraagt minister Dalle ook om een externe audit bij de VRT, omdat de directie volgens haar “fouten met zware consequent­ies” heeft gemaakt.

Ook Vlaams Parlements­lid Meyrem Almaci (Groen) vraagt om zo’n audit. “Met de ene hand knijpt de Vlaamse regering de VRT financieel dood, met de andere hand financiert ze gul programma’s die aanleunen bij haar kabinetten en ideologisc­he voorkeuren”, zegt ze.

“Dat programma’s worden gefinancie­rd op basis van beleidsdoe­lstellinge­n – zoals landbouw, toerisme of innovatie – lijkt me op zich geen probleem”, zegt Vlaams Belang-parlements­lid Klaas Slootmans. “Maar wanneer de inhoud wordt bepaald door de Vlaamse regering, en men bepaalt dat het programma moet worden uitgezonde­n voor de verkiezing­en, dan is er een groot probleem.”

Bruggenbou­wer

Dalle zegt nu al dat hij niet zal ingaan op de vraag om een audit. “Er zijn voor de minister geen extra elementen die dat noodzakeli­jk maken”, stelt zijn woordvoerd­er.

Wat betreft de politieke sturing van VRT-producties, zegt Dalle dat

“de redactione­le autonomie en onafhankel­ijkheid van de VRT vooropstaa­n. Het is de VRT zelf die de programmat­ie bepaalt en autonoom de inhoud uitwerkt. Het is vanzelfspr­ekend dat politieke inmenging in de inhoud van programma’s onbespreek­baar en onaanvaard­baar is. Er is geen indicatie dat dit het geval zou zijn.”

Ook de N-VA reageert coulant. “Als een minister nu met een idee komt en vraagt of de VRT er iets mee kan, of dat de VRT op haar beurt iets uitwerkt en dan vraagt of er centen voor zijn: dat is een wisselwerk­ing”, zegt parlements­lid Wilfried Vandaele.

Bij de VRT zelf bleef het donderdag stil. De omroep kondigde wel de aanstellin­g aan van Rob van Eijbergen “als externe bemiddelaa­r om het vertrouwen tussen personeel en directie te herstellen”. Van Eijbergen is hoogleraar ‘integritei­t van organisati­es’ aan de Universite­it voor Humanistie­k in Utrecht.

Onder anderen parlements­leden Katia Segers (Vooruit) en Meyrem Almaci (Groen) vragen een externe audit bij de VRT

 ?? © Bart Dewaele ?? VRT-ceo Frederik Delaplace.
© Bart Dewaele VRT-ceo Frederik Delaplace.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium