De Standaard

Beperking deelsteps in Brussel geschorst, dropzones blijven behouden

-

MOBILITEIT De Raad van State heeft donderdag de beslissing van de Brusselse regering om het aantal elektrisch­e deelsteps te beperken, vernietigd. Dat schrijven La Libre Belgique en La Der

nière Heure.

In december selecteerd­e het Brussels Gewest Bolt en Dott als de enige twee exploitant­en die nog een vergunning hadden voor elektrisch­e deelsteps. In de hoofdstad zouden ook nog maximaal 8.000 deelsteps mogen rondrijden. Onder meer VOI en Lime vielen uit de boot en stapten naar de kortgeding­rechter. In januari besliste die dat ze hun activiteit­en konden voortzette­n tot hun vergunning verstreken was. De Raad van State schort de beslissing van de Brusselse regering nu op.

“Vanaf vanochtend kunnen de afgewezen exploitant­en, als ze nog een vergunning hebben, het aantal steps dat ze willen inzetten opnieuw inzetten en in dienst stellen”, verklaarde­n de advocaten van de eiser BeeRide.

“Juridische guerrilla”

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) maakt er geen geheim van dat ze ontgoochel­d was “over de juridische guerrilla van de operatoren, die om deze hervorming gevraagd hadden en ermee ingestemd hadden na uitgebreid overleg. We hadden een broodnodig­e hervorming van de scooterbra­nche nodig om voetganger­s, en vooral mensen met een beperkte mobiliteit, een serene openbare ruimte te kunnen bieden”, aldus de minister.

Van den Brandt is wel verheugd dat de Raad van State de wettelijkh­eid van de dropzones en het systeem van parkeerboe­tes heeft gevalideer­d. “Sinds 1 januari zien we een echte verbeterin­g – ook al is die nog niet perfect – op het vlak van het respect voor de trottoirs. De Raad van State heeft nu ook een boetesyste­em ingevoerd waarmee we een operator die deze regels niet naleeft, kunnen uitsluiten.”

Wat het aantal actieve exploitant­en en het aantal scooters per exploitant betreft, betreurt minister Van den Brandt dat de Raad van State het Gewest geen toestemmin­g heeft gegeven om sneller over te schakelen op een systeem met twee exploitant­en. “Maar ze toont wel de wettelijke mogelijkhe­den om dat te doen en we werken eraan met Brussel Mobiliteit”, besluit de minister.

 ?? © Kristof Vadino ?? Alleen Bolt en Dott kregen aanvankeli­jk nog een vergunning.
© Kristof Vadino Alleen Bolt en Dott kregen aanvankeli­jk nog een vergunning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium