De Standaard

Waarom u in Gent nog met potlood stemt en in Antwerpen elektronis­ch

In meer dan twee derde van de gemeenten wordt in juni nog met potlood en papier gestemd. “We gaan nu niet meer de investerin­g doen om meer dan duizend computers te kopen.”

- Christof Vanschoubr­oek

In 394 van de 581 Belgische gemeenten zal de kiezer op 9 juni met potlood een bolletje moeten kleuren voor de partij of kandidaat van zijn voorkeur. In meer dan twee derde van de gemeenten is van een stemcomput­er nog geen sprake. In Wallonië kan zo goed als nergens elektronis­ch gestemd worden. De negen Duitstalig­e gemeenten in Oost-België zijn de uitzonderi­ng. Ook in de negentien gemeenten van het Brussels Gewest wordt elektronis­ch gestemd.

In 159 van de 300 Vlaamse gemeenten zullen stemcomput­ers staan. “Elke gemeente beslist zelf hoe daar gestemd wordt”, zegt Nathalie Debast, woordvoerd­er van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG). Over de jaren heen is het aantal Vlaamse gemeenten dat elektronis­ch stemmen aanbiedt vrij constant gebleven. Dat zijn vooral de gemeenten die bij de introducti­e van elektronis­ch stemmen in 2012 op de kar zijn gesprongen. Ze kregen toen een eenmalige steun voor de aankoop van stemcomput­ers. Gemeenten die nu de overstap willen maken, moeten alles zelf betalen. “Daar komen nog kosten bij zoals een onderhouds­contract, de beveiligde opslag van de computers en het telkens testen van de computers”, zegt Debast.

Dat is ook een van de redenen waarom in Gent niet elektronis­ch wordt gestemd. “Het schepencol­lege van toen heeft een andere keuze gemaakt en nu de volledige investerin­g doen, is zinloos”, zegt Isabelle Heyndrickx (CD&V), de Gentse schepen van Burgerzake­n. ‘Dat zou betekenen dat Gent meer dan 1.000 computers zou moeten kopen die alleen hiervoor gebruikt kunnen worden.” En wellicht ook eenmalig, want de huidige generatie stemcomput­ers zit op het einde van haar levensloop. “De huidige computers kunnen nog dienst doen tot 2027 en de software is geldig tot eind dit jaar”, zegt Koen Schuyten, woordvoerd­er van de FOD Binnenland­se Zaken.

Elektronis­ch is goedkoper

Er zijn twee Vlaamse gemeenten – Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw – waar in juni voor het eerst elektronis­ch gestemd zal kunnen worden. “We hebben een huurcontra­ct voor vijf jaar afgesloten met een externe firma die de computers komt regelen en stockeert”, zegt Jan Desmeth (N-VA), de burgemeest­er van Sint-PietersLee­uw. Daar gaat het wel om slechts 88 computers die nodig zijn. “Stemmen met potlood en papier zou ons 62.000 euro kosten, waarvan 55.000 euro aan drukkosten. Elektronis­ch stemmen zal ons 58.000 euro kosten.” Elektronis­ch stemmen heeft ook het voordeel dat daarvoor minder volk aan bijzitters en tellers moet opgetromme­ld worden.

Toch wordt in het Waals Gewest

– op de negen Duitstalig­e gemeenten na – nergens elektronis­ch gestemd. “We hebben in Wallonië tijdens de verkiezing­en van 2012 en 2014 heel wat problemen gehad met het elektronis­ch stemmen”, zegt Olivier Rubay, adjunct-kabinetsch­ef van Waals minister van Lokale Overheden Christophe Collignon (PS). Daarom besliste de Waalse regering in 2015 om overal in Wallonië het elektronis­ch stemmen te bannen. Rubay wijst naar landen als Frankrijk en Nederland waar ook met potlood wordt gestemd, onder meer om veiligheid­sredenen. Een risico dat er volgens Schuyten niet is. “De stemcomput­ers hebben geen harde schijf – er wordt dus niets opgeslagen – en zijn niet verbonden met het internet.”

Stemmen van thuis?

Tegenover de Waalse afkeer voor elektronis­ch stemmen staat de Brusselse ban van potlood en papier in de negentien gemeenten. Sinds 1994 is het Brussels Gewest al uitgerust met stemmachin­es. Een ordonnanti­e van 2012 bepaalt dat in het hele Brussels Gewest elektronis­ch wordt gestemd en het Gewest nam de aankoop van het stemmateri­aal voor zijn rekening.

Op welke manier we in juni en oktober zullen stemmen, ligt dus al vast. Hoe dat bij de daaropvolg­ende verkiezing­en zal gebeuren, is nog een groot vraagteken. Er lopen al voorbereid­ende studies bij de FOD Binnenland­se Zaken. Waarom zouden we niet thuis van achter onze laptop kunnen stemmen, wordt dan vaak geopperd. Maar naast de mogelijke veiligheid­srisico’s – die laptops zullen wel aangeslote­n zijn op het internet – is er een grondwette­lijk probleem. In de Grondwet staat dat “de stemming verplicht én geheim is”. Dat laatste om beïnvloedi­ng te vermijden door, bijvoorbee­ld, familie die over je schouder meekijkt.

“De huidige computers kunnen nog dienst doen tot 2027 en de software is geldig tot eind dit jaar” Koen Schuyten FOD Binnenland­se Zaken

 ?? © Lisa Van Damme ?? In 159 Vlaamse gemeenten zullen stemcomput­ers staan.
© Lisa Van Damme In 159 Vlaamse gemeenten zullen stemcomput­ers staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium