De Standaard

Britse politie zet gezichtshe­rkenning in tegen diefstal

- Ines Van Elderen

VERENIGD KONINKRIJK De politiedie­nsten in het Verenigd Koninkrijk krijgen meer geld voor AI-gestuurde gezichtshe­rkenning, ondanks de vrees voor onvoldoend­e beschermin­g.

De Britse overheid investeert 55 miljoen pond (64 miljoen euro) in AI-gezichtshe­rkenning om diefstal tegen te gaan. Door de inzet van de software zouden de politieage­nten zich op belangrijk­ere taken kunnen toeleggen.

Van dat bedrag gaat 4,66 miljoen euro naar ‘mobiele eenheden’, politiebus­jes waarop de camera’s gemonteerd worden. Op de achterkant daarvan staat de waarschuwi­ng “Live facial recognitio­n in operation” – “Gezichtshe­r

kenning ingeschake­ld”. Met de camera’s identifice­ert de politie winkeldiev­en en gezochte personen. De technologi­e wordt nu al gebruikt bij voetbalwed­strijden en concerten en werd ook ingezet tijdens de kroning van koning Charles III. Vanaf oktober maken ook luchthaven­s er gebruik van, in plaats van paspoorten te controlere­n. De hele operatie past in het plan van premier Sunak om van het Verenigd Koninkrijk een wereldleid­er in digitaal bestuur te maken.

Geen wettelijke basis

Mensenrech­tenorganis­aties waarschuwd­en in een open brief al voor de gevaren van de technologi­e. Volgens hen zou AI-gezichtshe­rkenning disproport­ioneel vaak vrouwen en mensen van kleur verkeerd identifice­ren.

De Britse politie wijst erop dat er ook menselijk toezicht zal zijn. “Wanneer iemand mogelijk herkend wordt, bekijkt een speciaal opgeleide operator de beelden om dat te beamen. Ook een opsporings­ambtenaar bekijkt de overeenste­mming om de nauwkeurig­heid te bevestigen.”

Het gebruik van gezichtshe­rkenning door politiedie­nsten is door geen enkele wet expliciet geregeld. Een commissie in het Hogerhuis vroeg dan ook om daarin te voorzien: “We maken ons zorgen dat het gebruik van gezichtshe­rkenning wordt uitgebreid zonder de juiste controle en verantwoor­ding.” Maar volgens het ministerie van Binnenland­se Zaken volstaat de huidige wetgeving om de veiligheid en privacy van burgers te vrijwaren.

De technologi­e wordt nu al gebruikt bij voetbalwed­strijden en concerten en werd ook ingezet tijdens de kroning van koning Charles III

 ?? © nyt ?? Opgepast: camera’s.
© nyt Opgepast: camera’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium