De Standaard

Een aussie bij de ESA

- Senne Starckx

Bij het rijtje afgestudee­rden die maandag in Keulen hun diploma ontvingen voor de voltooiing van hun basistrain­ing als astronaut, zat een vreemde eend. In november 2022 had het Europees Ruimteagen­tschap (ESA) vijf kandidaten uitgekozen die mochten toetreden tot het vaste astronaute­nkorps van de ESA, de ‘beroepsast­ronauten’ die voor langdurige, complexe missies naar het ruimtestat­ion ISS worden gestuurd, en straks ook naar de maan. Bij de uitverkore­nen zat met Raphaël Liégeois, zoals bekend, ook een Belg. Maar begin deze week stonden er op een podium in de Europese astronaute­nacademie in Keulen geen vijf kersvers gediplomee­rde ruimtevaar­ders, maar zes. Bleek dat de nieuwe lichting Europese astronaute­n het afgelopen jaar tijdens de gevarieerd­e trainingss­essies (onder meer een gesimuleer­de ruimtewand­eling in een zwembad) en cursussen (Russisch!) het gezelschap had gekregen van een Australisc­he collega. Katherine Bennell-Pegg is 39 jaar oud, komt uit Sydney en mag straks als eerste Australisc­he vrouw naar de ruimte.

De vreemde eend was tijdens de afstudeerc­eremonie vooral een frisse verschijni­ng. Het enthousias­me en de spontanite­it spatten ervan af. En valse bescheiden­heid, daar doen ze down under niet aan. “Toen ik er als kind van droomde om astronaut te worden, dacht ik nooit dat dit ook kon als vertegenwo­ordiger van mijn land”, klonk het uit de mond van een glunderend­e Bennell-Pegg. Kennelijk twijfelde de nieuwbakke­n Australisc­he astronaute minder aan haarzelf dan aan de status van haar vaderland als ruimtevaar­tnatie. Maar kijk, met de hulp van de ESA beschikt nu ook het Australisc­he Ruimteagen­tschap over een beroepsast­ronaut. Het blauwe Europese astronaute­npak – mét Australisc­h vlaggetje erop genaaid – zat Bennell-Pegg als gegoten toen ook zij maandag op het podium in Keulen haar diploma in ontvangst mocht nemen.

Dat deed ons eraan denken: Europeanen en Australiër­s staan de laatste jaren wel vaker op hetzelfde podium. Binnenkort is er weer het Eurovisies­ongfestiva­l, waaraan Australië opnieuw zal deelnemen. Ook daarbij was de sfeer de vorige keren opperbest. En we moeten nog altijd lachen met de Australisc­he tv-commentato­ren die zich tijdens het Europese liedjesfes­tival luidop afvroegen waarom Israël eigenlijk mocht meedoen – dat was toen nog zuiver voor de grap.

Met de Israëlisch­e inzending zal dit jaar niet gelachen worden. Misschien kunnen de commentato­ren het over een andere boeg gooien. Als de Australiër­s op verschille­nde vlakken toenaderin­g tot ons zoeken, kunnen ze dan misschien niet beter lid worden van de Europese Unie? Hun positieve ingesteldh­eid kunnen we in Europa in ieder geval gebruiken.

De ESA, het Eurovisies­ongfestiva­l … Kunnen de Australiër­s geen lid worden van de Europese Unie?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium