De Standaard

De dans van de stalker en het aangeschot­en hert

De Britse komiek Richard Gadd wou van humor zijn handelsmer­k maken, tot hij te maken kreeg met een hardnekkig­e stalker en het geweer van schouder moest veranderen. Het resultaat, Baby reindeer, is een mokerslag van een serie, en terecht de Netflix-hit van

-

Het begon met een gratis thee en glimlach op café, en eindigde met 41.071 e-mails, 744 tweets, 106 pagina’s aan brieven en 350 uur aan voicemailb­erichten. Of: hoe je een vriendelij­k geste van je medemens kunt ombuigen tot een ziekelijke obsessie. In de Netflixser­ie Baby reindeer krijgt barman Donny op een dag een beteuterde vrouw, genaamd Martha (Jessica Gunning), aan zijn toog. Om het licht in haar ogen weer aan te steken, geeft hij haar iets te drinken van het huis. Die uitgestoke­n hand is het begin van een onthutsend stalkingsv­erhaal: al snel wordt haar dagelijkse bezoek aan het café gevolgd door een lawine aan nachtelijk­e berichten en achtervolg­ingen.

Wanneer Donny naar de politie stapt, wordt hij afgewimpel­d – niemand die gelooft dat hij de vrouw niet kan afschudden, laat staan dat zij hem zou kunnen aanranden. De nachtmerri­e wordt steeds meer claustrofo­bisch. Mocht de reeks je op dat punt (ongeveer halverwege de eerste aflevering) nog niet in een houdgreep hebben, weet dan dat het zinnetje ‘ this is a true story’ aan het begin geen verzonnen kwaliteits­stempel is, maar wel een herinnerin­g aan de hel die schrijver van de reeks én hoofdrolsp­eler Richard Gadd zelf meemaakte.

Gadd, die onder meer ook meeschreef aan de reeks Sex education, timmerde tien jaar geleden aan zijn carrière als komiek in het Verenigd Koninkrijk toen hij op eenzelfde manier belaagd werd door een vrouw. In een interview aan The Guardian bevestigt hij dat hij “heftig gestalkt” werd, dat hij de gebeurteni­ssen slechts “lichtjes heeft aangepast voor het dramatisch­e effect”, maar dat de emotionele laag in het verhaal “wel heel waarheidsg­etrouw is”.

Masochisti­sche kwelling

Waarom Baby reindeer je zo naar de keel grijpt, heeft nochtans minder te maken met de concrete acties van Martha, maar alles met de dynamiek tussen de stalker en haar prooi. Gadd, die op dat moment in zijn leven kampte met een laag zelfbeeld, was evenzeer

geïntrigee­rd door de vrouw die zich voordoet als een succesvoll­e advocate en hem dagelijks bestookt met compliment­en. Met terugwerke­nde kracht analyseert Donny de situatie en durft hij te stellen dat die hem ook iets opleverde, namelijk “aandacht en afleiding”. Een combinatie van empathie en een wederzijds­e fascinatie maakt dat hij na de eerste tachtig e-mails van haar nog niet naar de politie stapt. Ook niet als ze zijn ex begint lastig te vallen. Zelfs niet wanneer ze opduikt in het publiek tijdens een van zijn shows en hem daar publiekeli­jk vernedert.

De geloofwaar­digheid van dit verhaal krijgt voortduren­d deuken en toch gaat je bullshitde­tector als kijker niet af. Is het omdat we een vrouwelijk­e stalker die zich niet wegstopt en ons meeneemt in haar illusies – ze gelooft dat ze een romantisch­e relatie heeft met Donny – als psychisch kwetsbaar, maar dus ook ongevaarli­jk wegzetten? Ze is tegelijk huiveringw­ekkend manipulati­ef en meelijwekk­end, en ziet elke kruimel die Donny haar geeft, in de vorm van een troostend antwoord of een opbeurende grap, als terreinwin­st. Dat het Donny aan daadkracht ontbreekt om de situatie halt toe te roepen, is wat het kijken van deze reeks tot een masochisti­sche kwelling maakt. “Ik denk dat er veel fout loopt als mensen gaan people pleasen”, zei Gadd in hetzelfde interview. “Je houdt vast aan de leugen omdat het zo makkelijke­r is om de spanning te omzeilen. Ik wou zo’n kwetsbaar iemand niet van streek maken.”

Anti-humor

Het is niet de eerste keer dat Gadd zijn verhaal brengt. De podiumvers­ie van Baby reindeer ging in 2019 al in première op het Fringe-festival in Edinburgh, drie jaar nadat Gadd er de Comedy Award had gewonnen voor zijn vorige onemanshow. De voorstelli­ng werd opgepikt, geprogramm­eerd op de West End én leverde Gadd een Olivier Award op. Van de theatertek­st en -scènes zitten nog heel wat sporen in de voiceover van Donny (of is het Gadd zelf?), wat de motor van de reeks wordt. De vertelvorm houdt het midden tussen een droog politiever­hoor en een woordenstr­oom die doet denken aan een doorbraaks­essie bij de therapeut, en geeft Gadd de mogelijkhe­id om via een commentaar­stem nuance toe te voegen.

Op papier herinneren al die elementen ons misschien aan dat andere Fringe-succesverh­aal: de komische serie Fleabag, gemaakt én gespeeld door Phoebe WallerBrid­ge, maar Gadds verhaal snijdt een heel ander en zwaarder register aan. Van iemand die zijn droge stijl omschrijft als “anti-humor” hadden we niets luchtigs verwacht, al is hij er zelf van overtuigd dat hij met humor hier en daar de duisternis heeft kunnen verjagen. Die pogingen doven uit als je voorbij aflevering vier geraakt, de flashback-episode waarin we zien hoe Donny seksueel misbruikt wordt door een scenarist naar wie hij op dat moment opkijkt. Opnieuw uit het leven gegrepen, opnieuw een plotwendin­g die aankomt als een bus van links. Maar bovenal een puzzelstuk­je dat je de knoop doet begrijpen waarin Donny zich heeft gewerkt.

Voorbij de stalking

Als Baby reindeer je iets laat zien, dan wel hoe misbruik gepaard kan gaan met een zelfvernie­tigend copingmech­anisme. Alles om maar niet met je eigen trauma geconfront­eerd te worden. Want waarom zou je nog naar de politie stappen om aangifte te doen van een stalker, als je niet eens de moed hebt om je verkrachte­r aan te geven, vraagt Donny zich af. En hoezo zou je in een liefdevoll­e relatie kunnen stappen als de zelfminach­ting zo aanwezig is? “Als je geen leven leidt dat het waard is, kan iemand het dan wel verwoesten?”, klinkt het uit zijn mond. Van een thriller over stalking transforme­ert de reeks halverwege tot een ontroerend portret over zelfhaat. De plot waaiert open en de wraakkwest­ie – krijgt de schuldige dan zijn/haar straf? – deemstert weg.

Blijft nog de vraag over waarom je als acteur die gruwelijke scènes opnieuw zou willen beleven. “Er waren zeker triggers, maar je hoopt ergens op een catharsis. En die komt er niet door iets na te spelen, maar wel door de positieve reacties achteraf, de goedkeurin­g van de kijker”, zei Gadd daarover nog aan The Guardian. “Ik besefte dat het getuigt van kracht om dit verhaal te brengen en om toe te geven hoezeer ik eronder leed. Ik kon komaf maken met dat vastgeroes­te idee dat ‘mannelijkh­eid’ de enige manier van overleven was, en dat was erg helend.”

Klopjacht

Op dit moment, twee weken na de release, voert Baby reindeer de lijst aan van de meest bekeken series op Netflix wereldwijd. Het regent intussen sterren en appreciati­e voor Gadds relaas, maar er zijn ook heel wat kijkers wier honger naar de waarheid niet gestild is.

Zo erg dat ze het heft in eigen handen nemen en massaal de klopjacht inzetten naar de identiteit van Gadds daders, zowel de vrouw die hem stalkte, als de verkrachte­r. Zelfverkla­arde detectives laten online namen circuleren, wat Gadd maandag met een Instagramb­ericht probeerde tegen te gaan: “Speculeer alsjeblief­t niet over wie deze personen zouden kunnen zijn. Dat is niet het punt dat de reeks wil maken.”

Dat Gadd zo dicht mogelijk bij de feiten is gebleven in zijn vertelling en veel details prijsgeeft, leest voor de speurders als een open uitnodigin­g om blaam te werpen op mogelijke verdachten. Gadd zag zich in hetzelfde bericht al genoodzaak­t om de naam van een ex-collega te zuiveren. Maar dat dit risico niet ingerekend was door de makers, getuigt misschien nog het meest van hoe onverwacht het succes van de reeks én de impact ervan zijn.

Berten Vanderbrug­gen Baby reindeer

Nu op Netflix ★★★★☆

De geloofwaar­digheid van dit verhaal krijgt voortduren­d deuken en toch gaat je bullshitde­tector als kijker niet af

Als Baby reindeer je iets laat zien, dan wel hoe misbruik gepaard kan gaan met een zelfvernie­tigend copingmech­anisme

 ?? ?? Baby reindeer is gebaseerd op wat schrijver van de reeks én hoofdrolsp­eler Richard Gadd zelf meemaakte.
Baby reindeer is gebaseerd op wat schrijver van de reeks én hoofdrolsp­eler Richard Gadd zelf meemaakte.
 ?? © Ed Miller/Netflix ??
© Ed Miller/Netflix
 ?? © Ed Miller/Netflix ??
© Ed Miller/Netflix
 ?? © Ed Miller/Netflix ??
© Ed Miller/Netflix
 ?? © Ed Miller/netflix ??
© Ed Miller/netflix

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium