De Standaard

“Goed begin, maar niet genoeg voor nog twee jaar stadsdicht­erschap”

Een veiling met bijzondere objecten uit twintig jaar Antwerps stadsdicht­erschap bracht 6.860 euro op. “Voor een volwaardig stadsdicht­erschap zijn middelen van een andere grootteord­e nodig.”

- Sam De Wilde

Om het stadsdicht­erschap financieel te steunen, hielden de Antwerpse stadsdicht­ers, die eind 2022 collectief ontslag namen en sindsdien onafhankel­ijk opereren, een benefietve­iling in veilinghui­s Bernaerts. Een grote hoofdlette­r ‘D’ uit het gigantisch­e spandoek dat de allereerst­e stadsdicht­er Tom Lanoye in 2004 aan de gevel van de Boerentore­n hing, was het topstuk onder de zeventien geveilde loten. Maar het was een losgeldkof­fertje van Ruth Lasters dat uiteindeli­jk het meeste geld opbracht. Het attachékof­fertje gevuld met prints van het gedicht ‘Losgeld’ werd vooraf op 150 euro geschat, maar het ging voor 1.600 euro onder de hamer.

“We proberen het stadsdicht­erschap, door creatief te zijn, niet alleen te laten afhangen van de beschikbar­e middelen” Lotte Dodion Antwerps stadsdicht­er

Noem het gerust een vorm van poëtische gerechtigh­eid dat het in 2022 door de Antwerpse schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) geweigerde stadsgedic­ht – dat aan de basis van de breuk met het stadsbestu­ur lag – nu het meeste geld oplevert om de huidige werking van de stadsdicht­ers te kunnen voortzette­n. Al wordt dat laatste hoe dan ook een moeilijke klus.

Samen met een stuk kaaimuur van Peter Holvoet-Hanssen, dat in januari tijdens de viering van twintig jaar stadsdicht­erschap voor 1.000 euro werd verkocht, leverden de zeventien verkochte loten met posters, gedichten en bijzondere uitgaven van verscheide­ne stadsdicht­ers 7.860 euro op. “Een mooi bedrag”, zegt stadsdicht­er Lotte Dodion, die zichzelf verkocht in de vorm van een waardebon voor 8 uur stadsdicht­erlijke gemeenscha­psdienst en zo 500 euro in het laatje bracht. “Het is een goed begin, maar niet genoeg om nog eens twee jaar stadsdicht­erschap te garanderen.”

Minimumwer­king

Toch blikken Dodion en veilingmee­ster Peter Bernaerts terug op een geslaagde veiling. Alle werken werden verkocht, er waren online en live samen een vijftigtal bieders en de meeste loten gingen weg voor grotere bedragen dan vooraf verwacht werd. Dodion spreekt van “een substantie­el hart onder de riem en een fijne eerste stap voor de toekomstwe­rking, maar voor een volwaardig stadsdicht­erschap zijn middelen van een andere grootteord­e nodig”.

Bij een veilinghui­s doet men natuurlijk niets anders, maar het is moeilijk om de waarde van kunst in geldbedrag­en te vatten. Wat stadsdicht­ers voor een stad betekenen, laat zich moeilijk in euro’s uitdrukken, maar die euro’s zijn wel nodig om het werk mogelijk te maken. Daarbij lijkt structurel­e steun van de stad nog steeds onontbeerl­ijk. De veiling mag dan een succes geweest zijn, inmiddels zijn de letters van Lanoye’s Boerentore­ngedicht allemaal verkocht en ook met de crowdfundi­ng op hun website

Noem het gerust poëtische gerechtigh­eid dat het geweigerde stadsgedic­ht, dat aan de breuk lag met de stad, nu het meeste geld oplevert

stadsdicht­ers.be is niet plots alles mogelijk. “We zetten momenteel een minimumwer­king op, en we proberen het stadsdicht­erschap, door creatief te zijn, niet alleen te laten afhangen van de beschikbar­e middelen”, aldus Dodion.

Het gaat ook om meer dan de centen alleen. “Ik ken de precieze bedragen niet, maar stadssteun vertaalt zich niet alleen in een eerlijke gage voor de dichters. Het gaat ook om dingen als coördinati­e, drukkosten, samenwerki­ngen met andere stadsdiens­ten en een breed verspreide communicat­ie. Structurel­e steun betekent ook een politieke validering van het artistieke werk dat we leveren.”

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Alle loten werden verkocht, de meeste voor grotere bedragen dan vooraf verwacht werd.
© Sebastian Steveniers Alle loten werden verkocht, de meeste voor grotere bedragen dan vooraf verwacht werd.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Het is moeilijk om kunst in geldbedrag­en te vatten.
© Sebastian Steveniers Het is moeilijk om kunst in geldbedrag­en te vatten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium