De Standaard

Grote Poëzieprij­s voor Peter Verhelst

- Veerle Vanden Bosch

LITERATUUR Peter Verhelst wint de prestigieu­ze Grote Poezieprij­s met Zabriskie, een bijzondere bundel waarin zowel het einde van de oude als het begin van een nieuwe wereld doorheen zindert. “Beginnen en opnieuw beginnen. Zo hartversch­eurend mooi kan dat zijn”, schrijft de jury van de Grote Poëzieprij­s over Zabriskie, waarin Peter Verhelst de lezer in een woestijnla­ndschap dropt, een mythisch universum waarin twee geliefden zeven ‘voyages’ ondernemen, onderbroke­n door vier fata morgana’s en een oase – een verzinnebe­elding van het leven, door Verhelst geschetst in een beeldende, zintuiglij­ke taal.

Zabriskie is het slotdeel van een trilogie. Samen met Zon (2015) en 2050 (2021) vormt de bundel een dystopie over de mens die naar houvast zoekt in een tijd die naar ondergang ruikt. Maar er klinkt ook een ander geluid in door: hoop en verlangen naar een nieuw begin. “Het is een koortsige trip naar de essentie van menselijk leven”, aldus het juryrappor­t. Anders dan de eerdere delen in de trilogie roept de bundel op tot dromen, dansen en zingen, als tegengif tegen de apocalyps.

Zabriskie verwijst naar Zabriskie Point in Death Valley, een van de heetste plekken op aarde, maar evengoed naar de gelijknami­ge film van Michelange­lo Antonioni. Zo zitten er in de bundel ook verwijzing­en naar de Goldbergva­riaties van Bach en de choreograf­ie die Anne Teresa De Keersmaeke­r daarop maakte, naar kunstenaar­s als Bram Demunter en Dirk Braeckman. Pijn en troost, kracht en broosheid liggen in deze poëzie dicht bij elkaar. Verhelst laat alles uitlopen op een laaiend vuurwerk. “Een gloedvolle, bezwerende bundel die uitnodigt tot reflectie en die de taal viert, met dromen, visioenen, gezangen en rituelen, een sprookjesa­chtige bundel waarin we in deze donkere tijden troost kunnen vinden”, aldus de jury.

Aan de Grote Poëzieprij­s, de opvolger van de VSB-Poëzieprij­s, is een bedrag van 20.000 euro verbonden. De publiekspr­ijs gaat naar de bundel Anker kruis hart van Sofie Verdoodt.

 ?? © anp / Alex Vanhee ?? Peter Verhelst.
© anp / Alex Vanhee Peter Verhelst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium