De Standaard

Slechte punten op uw examen? Het ligt misschien aan uw familienaa­m

Wil je hogere punten voor je examen? Zorg er dan voor dat je examenform­ulier niet onderaan de stapel belandt. Examens die later beoordeeld worden, krijgen een lagere score.

- Dries De Smet

Twee studenten dienen precies hetzelfde essay in voor een examen. De ene kreeg van zijn ouders de familienaa­m Abbeloos cadeau, de andere luistert naar de naam Winckelman­s. Wie krijgt de beste beoordelin­g?

In een ideale wereld maakt hun familienaa­m geen zier uit. Maar in de echte wereld zou student Abbeloos wel eens hogere punten en betere commentare­n kunnen oogsten dan student Winckelman­s.

Drie onderzoeke­rs van de universite­it van Michigan doorgrondd­en ruim dertig miljoen examenscor­es van Amerikaans­e studenten die ingevoerd werden op een online leerplatfo­rm. Daarbij hadden ze ook inzage in de volgorde waarin de op het platform ingediende taken en toetsen een score kregen.

Uit hun analyse blijkt dat studenten die later beoordeeld werden door de band genomen lagere punten krijgen. De tien studenten die als vijftigste of later hun score krijgen, haalden gemiddeld 3,5 procent minder dan de medestuden­ten die als eerste tien beoordeeld werden. Het puntenvers­chil tussen de eerste tien en de latere studenten liep stelselmat­ig op.

Pech dus voor wiens examenform­ulier onderaan de stapel belandt. Sinds de coronacris­is worden online leerplatfo­rmen ook vaker gebruikt om te evalueren en dat heeft de situatie er niet beter op gemaakt. Integendee­l. Want daardoor zijn steevast dezelfde studenten de pechvogels. Platformen zoals Canvas of Blackboard sorteren de studenten immers standaard op familienaa­m. De meeste docenten wijzigen die alfabetisc­he volgorde niet, zo stelden de vorsers vast. Gevolg: wie een familienaa­m heeft die met A tot E begint, scoort gemiddeld 0,6 op de 100 meer dan medestuden­ten met een naam van U tot Z. Dat effect is precies andersom bij de kleine groep van docenten die de examens in omgekeerde alfabetisc­he volgorde corrigeert.

Kopijen husselen

De vorsers hadden ook toegang tot de commentare­n die docenten gaven. Ook daar speelt de volgorde een rol. Uit een tekstanaly­se blijkt dat studenten die later beoordeeld werden negatiever­e en onvriendel­ijke commentare­n kregen.

“We vermoeden dat vermoeidhe­id een belangrijk­e verklarend­e factor is”, zegt Jaixin Pei, een van de onderzoeke­rs, in een persberich­t van zijn universite­it. “Als je langer aan iets werkt, verlies je je aandacht en dalen je cognitieve vaardighed­en.”

Een familienaa­m die met A tot E begint, scoort 0,6 op de 100 meer dan een naam van U tot Z

Het volgorde-effect is groter in de menswetens­chappen dan in de exacte en medische wetenschap­pen. “In menswetens­chappen is de beoordelin­g van een taak vaak subjectiev­er doordat er niet één juist antwoord is”, aldus de vorsers.

De resultaten verbazen onderwijse­conoom Kristof De Witte (KU Leuven) niet. Hij leidt jaarlijks tientallen toekomstig­e leerkracht­en en docenten economie op. “We wijzen toekomstig­e lesgevers op dat gevaar. Daarom raden we aan om vraag per vraag te verbeteren, en na elke vraag de volgorde van de examenkopi­jen te veranderen zodat niet telkens dezelfde studenten een voordeel hebben. We adviseren ook om de eerste tien exemplaren met potlood te verbeteren, en pas tot de echte correctie over te gaan nadat de hele stapel is afgewerkt.”

 ?? © getty images/istockphot­o ?? Bovenaan of onderaan de stapel? Het kan een verschil maken.
© getty images/istockphot­o Bovenaan of onderaan de stapel? Het kan een verschil maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium