De Standaard

Een geschieden­isles die niet beklijft

- Freelancej­ournalist vanuit New York Pim Raes

De historisch­e decors en kostuums ogen fraai, de bakkebaard­en weelderig, maar voor de rest rammelt Manhunt. De reeks speelt zich vlak na de Amerikaans­e burgeroorl­og af en gaat over hoe de moordenaar van Abraham Lincoln, theateract­eur John Wilkes Booth, uit de handen van defensiemi­nister Edwin Stanton probeert te blijven.

Een lange achtervolg­ing biedt normalerwi­js vanzelf spanning, zeker in handen van Amerikaans­e filmproduc­enten, toch? Helaas wordt de speurtocht naar J. W. Booth nooit beklijvend. Daarvoor wordt ie te vaak onderbroke­n door flashbacks waarin Lincoln een moralisere­nd praatje afsteekt. Zijn amechtige opvolger Andrew Johnson maakt het bovendien nog erger. Zo vraagt die halverwege aan Stanton om Lincolns reconstruc­tieplannen “uit te leggen alsof hij een schooljong­en is”. Oké, je komt als kijker graag te weten hoe Lincoln de banden met de weerspanni­ge, zuidelijke slavenstat­en wilde herstellen na de oorlog, maar scenariste­n die dat zo letterlijk aanbrengen, smijt je beter buiten. Zoals een granaat zonder slagpin.

Manhunt lijdt aan een gebrek aan verbeeldin­g. Het lijkt haast alsof showrunner Monica Beletsky haar reeks een zekere sérieux wilde aanmeten en het daartoe niet al te ver wilde zoeken of te meeslepend wilde maken. De houterige vertelling verdrinkt in historisch­e details, maar tegelijk zijn de scherpste kantjes van die periode eruit geveild. Zo kom je te weten dat de zwakzinnig­e soldaat die J. W. Booth uiteindeli­jk neerschiet ooit zijn eigen ballen afsneed, maar als er zwarten mismeester­d worden, gebeurt dat buiten beeld.

Het acteerwerk is ook nog eens ongelijk. Anthony Boyle zet een wel erg schreeuwer­ige versie van John Wilkes Booth neer, terwijl de rest van de cast het eerder sober houdt. Lovie Simone vertolkt de woede van een dappere slavin uitstekend, en Tobias Menzies ( The crown, Game of thrones) als Edwin Stanton houdt Manhunt met zijn minzame aanblik net overeind … Zoals het bij school- of amateurton­eel vaker voorvalt, schenken zij Manhunt ondanks de vele gebreken nog iets charmants.

Het onderwerp van de reeks is ook goed gekozen. Ten overstaan van de actuele situatie in de Verenigde Staten lijkt er confronter­end weinig veranderd. Zo gromt Stanton dat “wij onze presidente­n vervangen met verkiezing­en, niet met staatsgrep­en”, even later passeert ook Trumps quote over hoe hij zonder vervolging “iemand zou kunnen neerschiet­en”. Eindigen doet de reeks met “we maken het werk (van Lincoln) nu af, dat is onze plicht”. Daarmee klinkt Manhunt tot en met de laatste zin weinig creatief, belerend en ambitieuze­r dan de kwaliteit van het geheel het eigenlijk toelaat. Dan nog is expliciet aan de juiste kant van de geschieden­is gaan staan tegenwoord­ig ook al veel.

Scenariste­n die geschieden­is zo letterlijk aanbrengen, smijt je beter buiten. Zoals een granaat zonder slagpin

 ?? © apple tv+ ?? De decors en de kostuums ogen fraai, maar het geheel rammelt te veel.
© apple tv+ De decors en de kostuums ogen fraai, maar het geheel rammelt te veel.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium