De Standaard

‘Tussenposi­tie’ Supreme Court over immuniteit helpt Trump

Het Supreme Court zal niet beslissen dat een president ongestraft tegenstand­ers kan doodschiet­en. Maar het neigt wel naar een tussenposi­tie die de belangrijk­ste processen tegen Trump ondermijnt.

-

Van alle hyperconse­rvatieve rechters in het Supreme Court in Washington is Samuel Alito – na de corrupte Clarence Thomas – wellicht de beruchtste. Een van de betogers voor het hoogste gerechtsho­f van de VS stak donderdag trouwens een bord omhoog: “Jail Thomas & Alito”. Alito dient de Republikei­nse zaak, en dus die van Donald Trump, tot in het absurde. Maar donderdag bakte hij het extra bruin tijdens de bespreking van Trumps claim dat een president absolute onschendba­arheid heeft voor álles wat hij doet.

“Een stabiele democratis­che maatschapp­ij,” zei Alito, “vereist dat een president die verkiezing­en verliest vreedzaam de macht afstaat. Het zou dus een slecht idee zijn om strafrecht­elijke vervolging van een president toe te laten, want dat zou hem een motief geven om de macht níét af te staan.”

Dat zei de hoge rechter in een zaak rond een president die al een papieren coup heeft gepleegd om aan de macht te blijven en die duidelijk overweegt dat opnieuw te doen – zeker als hij daarvoor groen licht krijgt van de rechters.

Alito’s collega Sonia Sotomayor reageerde: “Wat een stabiele democratis­che maatschapp­ij nodig heeft, is volgens mij bestuurder­s die te goede trouw zijn, en die verantwoor­ding moeten afleggen als ze dat vertrouwen schenden.” Maar Sotomayor behoort tot de amper drie progressie­vere rechters van de negen in het Hof.

Hoorspel achter het gordijn

Wij zouden er graag de gezichten bij gezien hebben, maar helaas: de bespreking van de debatten van het Supreme Court volgen is een hoorspel in een chic decor. Het leek een buitenkans, dit sinds de vele Trumpbenoe­mingen zo omstreden hoogste gerechtsho­f live aan het werk te zien. Het Supreme Court is een indrukwekk­end, maar ook zwaarbevei­ligd gebouw. Vroeger werd deze instelling door de Amerikaans­e burgers vereerd, vandaag doen alleen verstokte Trumpfans dat nog.

De spelregels voor de media worden met harde hand opgelegd. Met een volgnummer­tje voor de toegewezen stoel word je binnengele­id in de monumental­e rechtszaal – een soort tempel in een kring van wel vijftien meter hoge Ionische zuilen. Voor zover we dat konden zien tenminste, want de persplaats­en bevonden zich in een zijbeuk. De gelukkigst­en konden tussen de zuilen en enorme bordeaux gordijnen een rechter of twee zien. Wij hadden pech en moesten het met een halve Brett Kavanaugh doen. Een hoorspel dus, waarbij je maar aan de stem moest horen wie er aan het praten was. Voor een Hof dat ooit belangrijk­e arresten velde over persvrijhe­id, is dat behoorlijk respectloo­s naar de media toe.

Ongestraft doden

De rechters voelden Trumps advocaat, John Sauer, aan de tand. Betekende zijn pleidooi voor de absolute onschendba­arheid van een president ook dat die president ongestraft een concurrent zou kunnen doden? “Ja,” antwoordde Sauer. “Het zou slecht gedrag zijn van die president, maar onze Founding Fathers hebben er geen straf voor voorzien.”

Het ziet er niet naar uit dat het Hof deze wel erg extreme invulling zal volgen, want zoals rechter Ketanji Brown Jackson zei: “Wat belet een president dan nog om van het Witte Huis een misdaadhoo­fdkwartier te maken?”

Maar de conservati­eve rechters stuurden de zaak zo veel mogelijk weg van Trump. “Wij maken recht voor ver in de toekomst”, zei Neil Gorsuch. Volgens hem dreigt het vervolgbaa­r maken van presidente­n hun macht te ondermijne­n.

Alles wijst erop dat de rechters in hun arrest, dat tegen eind juni wordt verwacht, een tussenposi­tie zullen zoeken. Er werd donderdag immers al intens gepraat over het verschil tussen officiële en persoonlij­ke daden van een president – of in Trumps geval in deze kwestie, zijn pogingen om de machtsover­dracht te saboteren: of hij als zittende president handelde, of als een op eigenbelan­g gerichte kandidaat.

In de perszaal, na afloop, vertelde Jess Bravin, een doorwinter­de Supreme Court-reporter van The Wall Street Journal ons: “Je voelt waar dit waarschijn­lijk naartoe gaat. Ze zullen de zaak terugsture­n naar een lagere federale rechtbank om te beslissen wat publieke en wat persoonlij­ke daden zijn. Dat zal lang duren en er is opnieuw beroep mogelijk.”

“Maar wat belet dan dat het Witte Huis een misdaadhoo­fdkwartier wordt?” Ketanji Brown Jackson rechter

Trump krijgt dan niet wat hij wou, omdat hij toch vervolgbaa­r blijft, maar toch ook weer wél. Want als het Supreme Court zo beslist, is de kans dat er nog vóór de verkiezing­en van 5 november wordt gestart met de grote strafzaken over zijn verzet tegen de machtsover­dracht – de federale in Washington en die op staatsnive­au in Georgia – opeens heel klein.

Ondertusse­n in New York

EndusmoetT­rumpzichvo­oralzorgen maken over de zwijggeld annex kiesfraude­zaak in New York. Daar was het nieuws andermaal minder goed voor hem. David Pecker, de pulpkrante­nkeizer die voor Trump werkte in de aanloop naar de verkiezing­en van 2016, was daar zeer duidelijk: Trumps betaling van zwijggeld aan Stormy Daniels had niets te maken met familie of fatsoen, het was louter om campagnere­denen. Dat bevestigt de stelling dat het ging om een complot om kiesfraude te plegen. Pecker kan vrijuit getuigen: hij tekende een niet-vervolging­sovereenko­mst met het openbaar ministerie.

 ?? © Brian Stukes/getty images ?? Tegenstand­ers van Trump protestere­n voor het Hooggerech­tshof: “Absolute immuniteit is absolute tirannie.”
© Brian Stukes/getty images Tegenstand­ers van Trump protestere­n voor het Hooggerech­tshof: “Absolute immuniteit is absolute tirannie.”
 ?? © getty ?? Klare taal: “Geen immuniteit voor corrupte presidente­n.”
© getty Klare taal: “Geen immuniteit voor corrupte presidente­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium