De Standaard

Premier Sánchez houdt Spanje nog even in spanning

In een ongeziene “brief aan de bevolking” op X heeft de Spaanse premier Sánchez laten weten dat hij nadenkt over zijn toekomst. Maandag maakt hij bekend of hij aanblijft of opstapt.

- Annelien De Greef

In zijn open brief liet Pedro Sánchez woensdagav­ond weten dat hij zich de komende vier dagen bezint over zijn toekomst: “Ik vraag me af of het allemaal nog wel de moeite loont. Eerlijk: ik weet het niet.” De emotionele brief kwam er na de beslissing van een rechter om een onderzoek te openen naar zijn vrouw, Begoña Gómez, wegens beïnvloedi­ng. “Deze ongeziene aanval is zo ernstig en zo ruw dat ik tijd nodig heb om even te stoppen en na te denken.”

Gepraat met Air Europe

Zelfs voor zijn entourage kwam de brief als een complete verrassing. Nooit eerder drukte een Spaanse premier op deze manier de pauzeknop in. Hij schrapt alle publieke afspraken in zijn agenda en mist zo de officiële aftrap van de Catalaanse verkiezing­en van 12 mei. Maandag zal hij op een persconfer­entie aankondige­n of hij aanblijft of opstapt. Gómez zou zakelijke gesprekken gevoerd hebben met de eigenaar van de holding boven de luchtvaart­maatschapp­ij Air Europa over steun voor haar onderzoeks­instelling. Dat gebeurde op het moment dat Air Europe in volle coronacris­is steun kreeg van de regering. Volgens Sánchez is de aanklacht een complot van de rechtse krachten in het land. Het klopt dat Manos Limpios, de organisati­e die de klacht heeft ingediend, tot nu toe alleen zaken aanhangig maakte die uiteindeli­jk geen steek bleken te houden. Bovendien lopen er gerechteli­jke onderzoeke­n tegen

Hier en daar wordt gesuggeree­rd dat Sánchez liever naar Brussel verkast. De Europese sociaaldem­ocraten azen op de stoel van Charles Michel

de radicaal-rechtse vereniging, onder meer wegens afpersing. Het openbaar ministerie heeft intussen gevraagd om de zaak te klasseren wegens gebrek aan bewijzen.

Op weg naar Brussel?

Als de premier effectief opstapt, komt Spanje op onbekend terrein. Concreet gaat de regering dan in lopende zaken, maar nieuwe verkiezing­en kunnen niet meteen uitgeschre­ven worden. De Spaanse grondwet stelt dat er minstens een jaar gewacht moet worden na de vorige ontbinding van het parlement, en dat is pas eind mei het geval. In juli 2023 waren er nog parlements­verkiezing­en in Spanje. In de eerste plaats zal er met de resultaten van die laatste stembusgan­g geprobeerd moeten worden om een nieuwe regering op de been te brengen. Dat kan even duren. En als dat niet lukt, komen er na een tijdje toch nieuwe verkiezing­en. In de peilingen ligt de centrumrec­htse Partido Popular (PP) momenteel op kop, en niet de sociaaldem­ocratische PSOE van Sánchez.

Spaanse analisten staan voor een raadsel. Niemand kan echt duiden wat er speelt. Is de brief een afleidings­manoeuvre van de premier? Zijn linkse coalitie, een minderheid­sregering, staat erg zwak. Sánchez stelde ook de opstelling van de begroting uit, omdat hij vreesde niet genoeg steun te kunnen sprokkelen in het parlement.

Hier en daar wordt gesuggeree­rd dat Sánchez liever naar Brussel verkast. De Europese sociaaldem­ocraten azen op de stoel van de liberaal Charles Michel en willen na de Europese verkiezing­en graag de nieuwe voorzitter van de Europese Raad leveren. De zaak legt vooral de enorme verdeeldhe­id in Spanje bloot. Alleen de linkse krant El País steunt Sánchez nog.

 ?? © getty ?? Pedro Sánchez en Begoña Gómez: tegen “verruwing van de politiek.”
© getty Pedro Sánchez en Begoña Gómez: tegen “verruwing van de politiek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium