De Standaard

Meta botst hard op de limiet van de AI-gekte

- Stijn Decock

Er lijkt dan toch een grens te zijn aan de AI-gekte op de beurs. Mark Zuckerberg van Facebook kwam er onzacht mee in aanraking woensdagav­ond. Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram dook 15 procent lager na de publicatie van kwartaalci­jfers. 200 miljard dollar aan beurswaard­e ging in luttele minuten in rook op. De kwartaalre­sultaten van Meta waren helemaal niet slecht met een groei van de inkomsten op jaarbasis – die voor 98 procent uit reclame komen – met 27 procent tot 36,4 miljard dollar en een stijging van de nettowinst met 117 procent tot 12,37 miljard dollar, of 1 miljard dollar nettowinst per week.

De aanleiding voor de val van het aandeel was een update over het investerin­gsbudget dat Meta dit jaar voor AI reserveert. Meta gaat dit jaar 35 tot 40 miljard dollar investeren in AI, meer dan de 30-37 miljard dollar die het eerder had vooropgest­eld. 40 miljard dollar is dan ook een kolossaal bedrag. Het is het equivalent van acht van die enorme autofabrie­ken vol met robots die Tesla her en der in de wereld neerplant (aan 5 miljard dollar per fabriek). Die 40 miljard dollar gaan bij Meta niet naar fabrieken maar naar computers met peperdure Nvidia-chips en IT-experts.

De vraag is of de enorme investerin­gen in AI de extreem hoge koersen verantwoor­den

Tot enkele weken geleden zouden meer investerin­gen in AI op applaus onthaald zijn op de beurs. Hoe meer, hoe beter was het motto bij beleggers die AI als een godsgesche­nk omarmden. AI gaat dezelfde impact hebben als de uitvinding van de stoommachi­ne of elektricit­eit, liet beursgoero­e Jamie Dimon van JP Morgan optekenen.

Dankzij die AI-hype is het aandeel Meta in goed anderhalf jaar tijd dan ook verviervou­digd in waarde. Meta zet namelijk volop AI in om gerichter reclameadv­ertenties te plaatsen op een Facebook- en Instagramt­ijdlijn. Adverteerd­ers willen meer betalen als ze zeker zijn dat hun reclameboo­dschap vooral gebruikers bereikt die interesse hebben in hun product of dienst. Zuckerberg kondigde ook aan dat AI geïntegree­rd zal worden in een augmentedr­ealitybril. De doorbraak van de metaverse – het stokpaardj­e van Zuckerberg – komt daardoor volgens hem weer een stap dichterbij.

De AI-hype doet wat denken aan de dotcomgekt­e van het eind van de jaren 90. Het volstond voor een bedrijf dat het ‘.com’ in zijn naam had staan als verwijzing naar het ontluikend­e internet om enorme waardering­en op de beurs te krijgen, ook al boekte het bedrijf amper inkomsten, laat staan winst. Bij Meta of Microsoft, dat ook een AI-groeischeu­t kreeg, hoeven geen vragen gesteld te worden over de winstgeven­dheid, zoals bij vele techbedrij­ven ten tijde van de dotcomcris­is: beide bedrijven zijn enorme winstmachi­nes. De vraag is wel of de enorme investerin­gen in AI de extreem hoge koersen verantwoor­den. Want naast de investerin­gen in AI die hoger zijn dan voorspeld, gaf Meta ook aan dat de reclame-inkomsten het komende kwartaal licht onder de verwachtin­gen zullen uitkomen. Tel de twee op en je komt tot de conclusie dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien bij Meta. Beleggers willen steeds vaker boter bij de vis als het over AI gaat.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium