De Standaard

Fusie kan de mijnbouwin­dustrie hertekenen

De opmars van groene energie stuwt de vraag naar metalen en andere grondstoff­en op. De Australisc­he mijnbouwre­us BHP zou 39 miljard dollar veil hebben om meer koper te ontginnen. Maar zulke miljardend­eals zijn niet risicoloos, leert het verleden.

- Korneel Delbeke

Van alle kritieke grondstoff­en die de wereld nodig zal hebben om de omslag te maken naar een koolstofar­me economie, is koper misschien wel het belangrijk­ste. Als uitstekend­e geleider van elektricit­eit is het metaal onmisbaar voor onder meer zonnepanel­en, windmolens, stroomnetw­erken en elektrisch­e wagens. Het is een “hoeksteen” voor alle stroomgere­lateerde toepassing­en, stelt het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA), dat verwacht dat de vraag naar koper de volgende twee decennia met zo’n 40 procent zal stijgen.

En terwijl de vraag omhoog schiet, vraagt de mijnbouwin­dustrie zich luidop af of het aanbod de vraag kan bijhouden. Het initiële optimisme kreeg eind vorig jaar een knauw, nadat de Panamese overheid onder druk van massaal protest had besloten om de grootste kopermijn van Centraal-Amerika te sluiten, en mijnbouwbe­drijven tegelijk de productiev­ooruitzich­ten naar beneden hadden bijgesteld omdat de ontginning van nieuwe mijnen moeizamer verloopt dan verhoopt. Het maakt dat de koperprijs dit jaar al met 17 procent is gestegen.

Voor het Australisc­he BHP, het grootste mijnbouwbe­drijf ter wereld, zijn dat genoeg redenen om meer te gaan inzetten op de ontginning van koper. Het bedrijf heeft daarvoor zijn oog laten vallen op zijn kleinere rivaal Anglo American, een Brits/Zuid-Afrikaans bedrijf dat enkele van de meest begeerde kopermijne­n ter wereld bezit in Peru en Chili.

Nieuwe koperreus

BHP (zelf zo’n 150 miljard dollar waard) heeft nog geen formeel bod uitgebrach­t, maar zou 38,9 miljard dollar veil hebben voor het 107-jaar oude Anglo American, bevestigde­n beide bedrijven donderdag. Dat is 14 procent hoger dan de beurswaard­e van Anglo American woensdag bij het sluiten van de Londense beurs, waar het bedrijf noteert. Als de deal doorgaat zou het om de grootste overname in de mijnbouwse­ctor gaan sinds Glencore in 2013 Xstrata heeft overgenome­n.

Het zou de sector ook grondig dooreensch­udden, waarbij BHP of het nieuwe fusiebedri­jf zo’n 10 procent van de wereldwijd­e koperontgi­nning (goed voor 2,5 miljoen ton) in handen zou krijgen en alle concurrent­en ver achter zich zou laten. BHP heeft al een groot deel van de ’s werelds grootste kopermijn (Escondida in Chili) in handen en heeft nog maar vorig jaar zijn belang in koper stevig uitgebreid door de overname van Oz Minerals (goed voor 9,6 miljard dollar). Sommige analisten twijfelen er dan ook aan of zo’n overname wel zonder meer groen licht zal krijgen van de mededingin­gsautorite­iten.

Met een overname van Anglo American zou BHP ook zijn positie in de ontginning van ijzererts versterken. Dat blijft tot op heden de meest winstgeven­de tak, maar de Australisc­he mijnbouwre­us wil steeds meer inzetten op de energietra­nsitie. Het bedrijf heeft zijn olieen gasactivit­eiten (Woodside Energy) twee jaar geleden verkocht, en deed onlangs nog twee Australisc­he steenkoolm­ijnen van de hand.

Anglo American lijkt ook een haalbare prooi, nadat het bedrijf

De energietra­nsitie en het klimaatbel­eid kunnen een nieuwe golf van overnames in de mijnbouwse­ctor op gang brengen

de afgelopen twee jaar zowat de helft van zijn beurswaard­e was verloren en in december nog aankondigd­e dit jaar een miljard dollar te willen besparen.

Niet zonder risico’s

De transitie moet BHP klaarmaken voor een wereld die de volgende decennia klimaatneu­traal probeert te worden. Maar zo’n verschuivi­ng is niet zonder risico’s. Dat ondervond BHP zelf tijdens de laatste grote golf overnames in de sector meer dan een decennium geleden, mee gedreven door de grote vraag naar grondstoff­en in het snel industrial­iserende China.

Na mislukte biedingen op het Brits-Australisc­he Rio Tinto en het Canadese Potash Corporatio­n of Saskatchew­an nam BHP in 2011 de Texaanse producent van schaliegas Petrohawk Energy over voor 12,1 miljard dollar. Maar de overname zadelde BHP met een kater op, toen de prijs van aardgas zakte en de ontwikkeli­ngen van nieuwe velden een pak moeilijker bleek te verlopen dan verhoopt.

De energietra­nsitie en het klimaatbel­eid in de EU (de Green Deal) en de VS (de Inflation Reduction Act) kunnen nu een nieuwe golf van overnames in de mijnbouwse­ctor op gang brengen. En verschille­nde analisten denken dat de toenaderin­g van BHP tot Anglo American daarvan het startschot kan zijn.

BHP-ceo Mike Henry zegt daarbij al langer dat hij zal passen voor te dure overnames. Die belofte zal zeker worden getest als er ook andere bieders op de proppen zouden komen. Maar het volatiele prijsparco­urs van nikkel zal Henry tot de nodige voorzichti­gheid nopen. Ook dat metaal speelt een cruciale rol in de omslag naar groene technologi­e, waardoor de prijs twee jaar geleden nog ongekende hoogten kende tot de snelle opschaling van de productie in Indonesië en een kwakkelend­e vraag een abrupt einde maakten aan de hausse. In februari nog moest BHP zijn nikkel-afdeling met 2,5 miljard dollar afwaardere­n.

 ?? ??
 ?? © afp ?? Billiton’s Mount Newman ijzerertsm­ijn van BHP
© afp Billiton’s Mount Newman ijzerertsm­ijn van BHP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium