De Standaard

Engie gaat voor tien keer meer windenergi­e op zee

- Pascal Sertyn

ENERGIE De nieuwe topman van de Belgische tak van het Franse concern Engie wil België klaarmaken om 2,5 tot 3,5 keer meer groene energie te gebruiken. Op lange termijn houdt Engie geen rekening meer met kernenergi­e in België.

De nieuwe topman van Engie in België, Vincent Verbeke, heeft bijna vier maanden na zijn aantreden het prioriteit­enlijstje van het grootste energiebed­rijf van België uit de doeken gedaan. Zijn plannen staan volledig in het teken van de versnellin­g van de “niet te stoppen energietra­nsitie”. Engie gaat daarop inspelen door zijn groenestro­omcapacite­it de komende jaren uit te breiden van zo’n 700 megawatt vandaag naar 2.000 tot maximaal 2.500 megawatt tegen 2030.

Het plan omvat een verdrievou­diging van zonne-energie (van 100 naar 300 megawatt) en een verdubbeli­ng van windenergi­e op land (van 500 naar 1.000 megawatt), maar de grootste sprong moet op zee gebeuren. Engie België streeft naar een capaciteit van 1.000 megawatt op zee. Momenteel staat de teller op nog geen 100 megawatt.

Engie wil dus een vooraansta­ande rol spelen in de uitbouw van de tweede Belgische windenergi­ezone in de Noordzee, de Prinses Elisabethz­one. Die moet goed zijn voor een bijkomende windenergi­ecapacitei­t van tussen 3.150 en 3.500 megawatt. De offshore windexpans­ie zal gebeuren via Ocean Winds, een samenwerki­ngsverband tussen Engie en het Portugese bedrijf voor hernieuwba­re energie EDPR.

Grote nieuwe gascentral­e

Ook in het strategisc­h plan: een lijst investerin­gsprojecte­n die inspelen op de toenemende nood aan alternatie­ven voor wanneer de productie van zonne- en windenergi­e niet volstaan om het elektricit­eitsverbru­ik te dekken. Het licht staat al op groen voor de installati­e van een batterijen­park in Vilvoorde en een gasgestook­te elektricit­eitscentra­le in Flémalle en het lichtjes optrekken van de capaciteit van de grote energieops­lag in Coo. Volgens Verbeke worden ook nog andere batterijpa­rkprojecte­n bestudeerd.

Engie gaat er verder van uit dat de energietra­nsitie maar kan slagen als ook ingezet wordt op de uitbreidin­g van het aanbod groene en koolstofar­me gassen. Verbeke stelt dat Engie in België pioniert in de haven van Gent, waar het samen met het Noorse energiebed­rijf Equinor een fabriek wil bouwen om zogenoemde blauwe waterstof te produceren, op basis van aardgas waarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen in uitgeputte gasvelden in zee. Verbeke gaat ervan uit dat de komende jaren ook meer en meer koolstofar­me gassen ingevoerd zullen worden als alternatie­f voor aardgas, onder meer uit Frankrijk.

De strategie om tegen 2045 de CO2uitstoo­t terug te brengen naar nul spitst zich toe op de uitbreidin­g van de productie van groene stroom en koolstofvr­ije of groene gassen

Kerncentra­les

Over de rol van de Belgische kerncentra­les in zijn energietra­nsitieplan­nen was Verbeke kort. Hij wees erop dat Engie er alles aan doet om de twee jongste kerncentra­les (Doel 4 en Tihange 3) klaar te maken om tien jaar langer elektricit­eit te produceren. Hij voegde daaraan toe dat de strategie om tegen 2045 de CO2-uitstoot terug te brengen naar nul zich toespitst op de uitbreidin­g van de productie van groene stroom en koolstofvr­ije of groene gassen. Voor kernenergi­e is daarbij geen enkele rol weggelegd, stelde hij.

Verbeke is in België overigens niet de eindverant­woordelijk­e voor de werking van de Belgische kerncentra­les. Het Franse moederbedr­ijf heeft begin dit jaar voor het eerst een ceo aangesteld specifiek voor de Belgische nucleaire tak.

 ?? © getty ?? Engie België streeft naar 1.000 megawatt op zee.
© getty Engie België streeft naar 1.000 megawatt op zee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium