De Standaard

Vooral rijken trekken aandelenta­ks terug

Een fiscale maatregel om beleggen in aandelen te promoten, heeft weinig effect. Het voordeel leidt er vooral toe dat rijken minder belastinge­n betalen.

- Ruben Mooijman

Ongeveer een op de twintig belastingp­lichtigen maakt gebruik van de mogelijkhe­id om betaalde dividendbe­lasting terug te krijgen. Dat blijkt uit gegevens van de fiscus. In de loop der jaren blijft dat percentage vrij stabiel. De maatregel lijkt de popularite­it van beleggen in aandelen nauwelijks te verhogen. Dat was wel de reden voor de invoering ervan in 2017 door de regering-Michel. Het fiscale voordeel voor spaarders werd toen doorgetrok­ken naar beleggers. Niet alleen een eerste schijf spaarrente werd vrijgestel­d van roerende voorheffin­g, dat zou voortaan ook gelden voor een eerste schijf van het aandelenre­ndement. “Zo wil de regering spaarders aanmoedige­n om te investeren in de reële economieen­hungeldnie­tzomaarope­en spaarboekj­e te parkeren”, luidde destijds de uitleg.

Omdat de belasting op dividenden namens de klanten door de banken wordt afgehouden, konden beleggers het al betaalde bedrag via de belastinga­anslag terugvorde­ren. In het eerste jaar werd die kans benut bij 4,83 procent van de aangiften. Twee jaar later was dat gezakt naar 4,66 procent, maar een jaar later steeg het naar 5,63 procent. De popularite­it bleef de eerste vier jaar dus beperkt.

Opvallend is dat het fiscale voordeel vooral benut wordt door de hoogste inkomensca­tegorieën. De best verdienend­e helft van de belastingp­lichtigen was in 2022 goed voor 70 procent van het teruggesto­rte bedrag. Bij alleenstaa­n

De best verdienend­e helft van de belastingp­lichtigen was in 2022 goed voor 70 procent van het teruggesto­rte bedrag

den gaat slechts 6,2 procent van de teruggaven naar de minst verdienend­e helft, terwijl 30 procent van de teruggaven naar de 10 procent hoogste inkomens gaat.

“Overbodige fiscale koterij”

“Deze maatregel is dus gewoon een cadeautje voor de hoogste inkomens op kosten van ons allemaal”, zegt Kamerlid Joris Vandenbrou­cke (Vooruit), die de cijfers opvroeg. “Dit is een typisch voorbeeld van een overbodige en onrechtvaa­rdige fiscale koterij.”

Dat vooral de hogere inkomens de maatregel benutten, heeft te maken met de ongelijke verspreidi­ng van het aandelenbe­zit. Beleggen in aandelen is populair bij de beter gesitueerd­en. Van de beursgenot­eerde aandelen is 79 procent in handen van de 10 procent meest vermogende­n. Wie het niet zo breed heeft, neemt minder risico en houdt het bij een spaarboekj­e of een termijnrek­ening. De maatregel was bedoeld om daar veranderin­g in te brengen. “Maar de cijfers tonen dat dat niet gelukt is”, stelt Vandenbrou­cke vast. “Dit is een ondoelmati­ge en onrechtvaa­rdige maatregel. Vermogen wordt al lager belast dan arbeid. Dus daarop nog eens een voordeel toekennen, is de omgekeerde wereld.”

Per belastingp­lichtige is het voordeel beperkt. Voor de inkomsten uit 2023 kan voor 800 euro aan dividenden worden ingebracht. Dit jaar wordt het bedrag verhoogd naar 833 euro.

De betaalde belasting die maximaal teruggevor­derd kan worden, bedraagt dan 249,90 euro. In 2022 kostte de maatregel in totaal 68 miljoen euro.

 ?? © afp ?? Winst op aandelen wordt belast. Een deel van die belasting kunt u opnieuw aftrekken op uw belastingb­rief.
© afp Winst op aandelen wordt belast. Een deel van die belasting kunt u opnieuw aftrekken op uw belastingb­rief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium