De Standaard

Lange sleuf moet fietsers van vrachtverk­eer scheiden

- Joris Herpol

De werken aan de F23-fietssnelw­eg langs de Westvaartd­ijk in Grimbergen zijn aan hun laatste fase toe. Daarbij worden ter hoogte van de bedrijvent­erreinen twee fietstunne­ls aangelegd om de fietsers van het vrachtverk­eer te scheiden. Daarna start de aanleg van veilige fietsverbi­ndingen van Grimbergen-centrum en Humbeek die aansluiten op de F23.

De werken aan de F23-fietssnelw­eg die Boom met Brussel verbindt, zijn al enkele jaren bezig. De Werkvennoo­tschap start nu het ontbrekend­e deel vanaf de Verbrande Brug in Grimbergen tot de aansluitin­g met het Brussels Gewest.

“De fietssnelw­eg ligt gescheiden van het auto- en vrachtverk­eer aan de zijde van het kanaal”, zegt burgemeest­er Bart Laeremans (Vernieuwin­g). “Behalve aan de laad- en loskades van de Westvaartd­ijk, daar ligt de F23 aan de kant van de bedrijven om fietsers, via een ondertunne­ling, veilig voorbij het vrachtverk­eer te loodsen.”

Een 450 meter lange open fietssleuf met ondertunne­ling onder de inritten van de bedrijven SuezValoma­c (Veolia) moet de fietsers een veilige passage geven. “Twee fietsovers­teken brengen fietsers telkens vanaf het kanaal naar de fietssleuf en omgekeerd.”

“De aanleg van twee nieuwe tweerichti­ngsfietspa­den moet een veilige en comfortabe­le verbinding mogelijk maken vanuit Humbeek en Grimbergen-Centrum met de fietssnelw­eg F23 op de Westvaartd­ijk. Die nieuwe fietspaden komen op de Humbeekses­teenweg, meer bepaald tussen de Kareelstra­at en de Oude Humbeekses­teenweg, en op de Verbrande Brugsestee­nweg.”

Facelift voor industriez­one

“Om de buurt rond de industriez­one verder uit te rusten met veilige fietsverbi­ndingen en nieuwe weg gaf de gemeente ook al opdracht aan het studiebure­au om alle resterende stukken wegenis mee op te nemen”, vult schepen van Wegen Kirsten Hoefs (CD&V) aan.

“Zo zal in de loop van de komende drie jaar de volledige industriez­one een facelift ondergaan. Het wegdek, dat zich in slechte staat bevindt, wordt heraangele­gd. Ook het laatste stukje Humbeekses­teenweg, tussen de Kareelstra­at en de Veldkantst­raat, wordt in dit project heraangele­gd met snelheidsr­emmende elementen in combinatie met een fietsstraa­t.

“Na uitvoering van de werken aan de F23 wordt de Westvaartd­ijk in noordelijk­e richting eenrichtin­gsverkeer”, zegt schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA).

 ?? © jhw ?? Schepen Kirsten Hoefs, burgemeest­er Bart Laeremans en schepen Philip Roosen plannen een tweerichti­ngsfietspa­d op de Verbrande Brugsestee­nweg van de fietsers scheidt.
© jhw Schepen Kirsten Hoefs, burgemeest­er Bart Laeremans en schepen Philip Roosen plannen een tweerichti­ngsfietspa­d op de Verbrande Brugsestee­nweg van de fietsers scheidt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium