De Standaard

Britse triatleten wapenen zich met yoghurt tegen vervuilde Seine op de Spelen

Met yoghurt, poetsbeurt­en en medisch ontsmettin­gsmateriaa­l willen de Britse triatleten de gezondheid­srisico’s van het vervuilde olympische zwemwater in de Seine verkleinen. “De filosofie is dezelfde als bij mensen die reizen naar tropische landen.”

- Marc Vermeiren

De overvloedi­ge regen van de voorbije maanden leidt soms tot een verhoogde concentrat­ie van de bacterie E. coli in de Seine, de rivier waar deze zomer de olympische triatleten zwemmen. Om het risico op maag- en darmklacht­en te vermindere­n, was dat onderdeel vorig jaar tijdens het testevent van de relay geschrapt. De Britse triatlonpl­oeg laat zijn atleten in de aanloop naar Parijs alvast meer yoghurt en kefir innemen, zuivelprod­ucten die rijk zijn aan probiotica. Dat zijn levende micro-organismen die gezondheid­sbevordere­nd zouden werken.

Andere landen grijpen eerder naar medicatie, maar Mike Cavendish, performanc­e director van British Triathlon, wil zijn atleten vooral via gezonde voeding goedaardig­e bacteriën laten consumeren. “Zo zijn hun darmen beter bestand tegen elke vorm van vervuiling die ze binnenkrij­gen.”

Michaël Sels, hoofddiëti­st in het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen, ziet heil in de Britse aanpak. “De filosofie is dezelfde als bij mensen die reizen naar tropische landen, waar de hygiënisch­e omstandigh­eden soms twijfelach­tig zijn. Ook dan wil je jouw darmgezond­heid zo goed mogelijk krijgen. Reizigers nemen dan op voorhand wat probiotica in of kiezen voor probiotisc­he voeding, zoals gefermente­erde yoghurt, kefir of kombucha. Op die manier hopen ze ofwel symptomen te vermijden, ofwel sneller te herstellen van klachten.”

De Britse triatleten kregen ook al de boodschap dat ze na hun zwemtraini­ngen eerst een grondige ontsmettin­gsbeurt moeten ondergaan, voor ze eten of drinken. In Parijs zullen bovendien de Britse zwempakken of wetsuits uitgebreid met Hibiscrub gepoetst worden, waarmee artsen voor een operatie hun handen ontsmetten.

Ook hier legt Sels de link met tropische reizen. “Reizigers krijgen de raad om in die gebieden alle voedsel eerst te wassen en om altijd een grondige handhygiën­e toe te passen. Alles wat je in je mond stopt, mag zo weinig mogelijk bacteriën bevatten.”

Triatleet Marten Van Riel (31), een van onze medailleka­ndidaten in Parijs, kent de gevaren van vervuild zwemwater. “Vorig jaar tijdens een Britse manche van de World Series – nochtans het hoogste niveau – is de helft van het veld achteraf ziek geworden. In Madeira hetzelfde, in Stockholm ook. Zo’n verhalen heb ik niet gehoord na het testevent voor individuel­e deelnemers vorig jaar in Parijs, maar iedereen wil sowieso het risico op gezondheid­sproblemen zo klein mogelijk houden. Vergeet ook niet dat wij twee races doen: individuee­l en per team. Anders zou het niet zoveel uitmaken als je na die eerste wedstrijd ziek wordt, maar nu moet je vijf dagen later nog eens presteren. Een klein land als België kan zich geen enkele zieke atleet veroorlove­n.”

Chloorpill­en

“Vorig jaar, tijdens een Britse manche van de hoogstaand­e World Series, is de helft van het deelnemers­veld ziek geworden door vervuild water” Marten Van Riel Triatleet

Voor concrete maatregele­n, zoals in Groot-Brittannië, is het hier nog te vroeg, meent de 31-jarige Antwerpena­ar. “Het is nog even afwachten hoe groot het gevaar van de verontrein­igde Seine echt zal zijn. De Britten en andere toplanden hebben natuurlijk veel grotere budgetten. Het kan vanuit ons land zeker geen kwaad om te zien hoe zij het aanpakken. Ze kunnen uitgebreid­e tests doen bij hun atleten. De Fransen werkten in Tokio dan weer met chloorpill­en. In lage dosissen uiteraard. Echt gezond kan dat niet zijn, maar topsport is dat nooit.”

Eén preventiev­e maatregel hanteert Van Riel al langer. “Wij duiken de dag vooraf bijna nooit meer in het wedstrijdw­ater. Niet als training, niet als verkenning. Nochtans staan de organisato­ren dat toe, maar op zoveel plekken is de waterkwali­teit zo bedenkelij­k dat je het risico niet wil nemen om ziek te worden. Dat lesje hebben Jelle Geens (de andere Belgische olympier in de triatlon, red.) en ikzelf geleerd in Abu Dhabi, waar we voor de race in het wedstrijdw­ater hadden getraind. De dag nadien hadden we het zitten: overgeven, slappe benen, echt een drama.”

Dus blijft Van Riel op 29 juli, de dag voor zijn wedstrijd, weg van de Seine. “Op dat moment in het water gaan zou dom zijn, ook al kan het veel nuttige informatie opleveren. De Seine stroomt in het midden helemaal anders dan aan de zijkanten. Dat benadeelt aanzienlij­k de atleten die op het startponto­n aan de rechterkan­t het water moeten induiken. Op basis van de ranking mag je kiezen op welke plek je wil starten. Zoals in de koers is positioner­ing in het zwemmen heel belangrijk. (grijnst) Misschien moeten we een coach of een vrijwillig­er in de Seine gooien om ons informatie over de stroming te bezorgen.”

 ?? © afp ?? De Belgische triatleten zullen een dag voor hun olympische wedstrijd de Seine niet verkennen om geen enkel gezondheid­srisico te lopen.
© afp De Belgische triatleten zullen een dag voor hun olympische wedstrijd de Seine niet verkennen om geen enkel gezondheid­srisico te lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium