De Standaard

Thibau Nys pakt in Romandië eerste WorldTour-zege én de leiderstru­i

- Michael Van Damme, gvdl

WIELRENNEN Thibau Nys (LidlTrek) heeft de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. Hij glipte op 150 kilometer van de streep mee in de vlucht van de dag en hield stand op de nijdige slotklim.

Op 150 kilometer van de streep vormde zich de vlucht van de dag met behalve Nys ook landgenoot Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck), Roger Adrià (Borahansgr­ohe), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale) en Sean Flynn (Team dsm-firmenich PostNL). Zij konden met een bonus van iets meer dan twee minuten aan de slotklim naar Les Marécottes beginnen (7,6 kilometer aan 7,5 procent). Het peloton naderde wel en Luke Plapp (Jayco AlUla) maakte de oversteek naar de leiders. Hij ging met de sterkste klimmers van de vijf vluchters (Nys en Vendrame) de laatste hectometer­s in. Nys’ klimmersbe­nen waren sterk genoeg om stand te houden en met

Vendrame spurtte hij om de zege. Nys toonde zich explosieve­r en klopte de Italiaan. Voor de 21-jarige Belg is het zijn eerste WorldTour-zege. Dankzij de bonificati­es pakte hij ook de leiderstru­i.

“Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik in een ontsnappin­g zat en ik kende de slotklim niet. De ploeg heeft me vanuit de volgwagen perfect door de laatste kilometers geloodst”, zei Nys na de finish. “Ik heb geprobeerd om cool te blijven, niets te riskeren en goed te timen. Het doel was om hier goed te zijn, maar direct winnen is nog iets anders. Dit zal ik me voor de rest van mijn leven herinneren.” Nys gaat ervan uit dat hij de leiderstru­i kwijt is na de tijdrit op vrijdag.

Donderdag raakte ook bekend dat fietsconst­ructeur Trek eind 2024 stopt als prominente naamsponso­r van het veldrittea­m van Sven (en renner Thibau) Nys. Het contract met naamsponso­r Baloise is wel verlengd tot eind 2026.

 ?? © getty ?? Thibau Nys maakte indruk.
© getty Thibau Nys maakte indruk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium