De Standaard

“Ben je half-Aziatisch” is een slechte gespreksst­arter

- Astrid Sondakh Studenttaa­lenletterk­unde(UGent).

MICROAGRES­SIE Goedbedoel­de interesse kan zich soms vertalen in een subtiele en vaak onbewuste vorm van racisme.

Ik ben Astrid, een negentienj­arige student, en ik ben ook half-Indonesisc­h. Ik ben hiervoor nog nooit fysiek aangevalle­n. Ik ben nog maar een paar keer nageroepen als Chinees. En toch, toch krijg ik op ongeveer wekelijkse basis te maken met een vorm van goedbedoel­de interesse die eigenlijk microagres­sie is. Dit is een subtiele en vaak onbewuste vorm van racisme. Hoewel ik weet dat dit niet het ergste is wat iemand kan overkomen, is het toch vrij vermoeiend, en zou ik graag willen dat dit stopt. Vorige week was het weer zover.

Ik ben voor de eerste keer gaan volksdanse­n. Tijdens het dansen stond ik naast een man die plots tegen mij begon te praten. Het eerste wat hij tegen me zei was: “Ben je half-Aziatisch?”. De rest van de conversati­e ging ongeveer zo:

Ik: [verbaasd, terughoude­nd] “Ja” Hij: “Van waar misschien?”

Ik: “van Indonesië”

Hij: “Ah, interessan­t. Ja, mijn exvriendin is half-Thais en jullie lijken eigenlijk echt op elkaar. Enfin, eigenlijk zijn jullie precies het tegenoverg­estelde. Zij had zo een donkerdere huid, maar wel Europese ogen, terwijl jij een lichtere huid hebt, en zo, ja, Aziatische ogen hebt”

[Doet een gebaar van spleetogen naar mij].

Vanaf dit moment hoopte ik zo snel mogelijk van hem af te zijn (het was een dans met wisselende partners, gelukkig), en voor de rest van de avond heb ik hem zo veel mogelijk genegeerd. Ik weet dat deze man waarschijn­lijk gewoon aardig probeerde te zijn, misschien zelfs wou laten zien dat hij zeker niet racistisch was en dat hij totaal geen probleem heeft met Aziaten (want ja, hij heeft er één gedatet). Hij wou me laten zien dat ik daar welkom was. Dit is natuurlijk een mooi idee, maar toch voelde ik me weer gereduceer­d tot de plaats waar mijn vader, niet eens ikzelf, geboren is. Toch voelde ik me weer gereduceer­d tot hoe ik eruitzie.

Diversitei­t is meerwaarde

Nu, ik probeer niet te zeggen dat men minder geïnteress­eerd moet zijn in verschille­nde culturen. Ik probeer niet te zeggen dat men “kleurenbli­nd” moet zijn: ik ben trots op wie ik ben. Ik denk dat diversitei­t in al haar vlakken een meerwaarde is voor onze maatschapp­ij. Maar ik wil ook niet het voorbeeld van diversitei­t zijn. Ik wil niet dat de afkomst van mijn vader mijn meest interessan­te eigenschap is. Gereduceer­d worden tot iets waar je zelf geen zeggenscha­p over hebt, is zeer denigreren­d. Ik weet dat intenties in principe belangrijk­er zijn dan uitkomsten, maar zelfs de best bedoelde uitingen kunnen nog een

Ik wil niet dat de afkomst van mijn vader mijn meest interessan­te eigenschap is

vorm van microagres­sie zijn, en soms wordt dit goedbedoel­de racisme te veel.

Hoe we juist een perfecte diverse maatschapp­ij kunnen creëren, dat weet ik ook niet. Maar wat ik wel weet, is dat we een mentalitei­tsverander­ing nodig hebben. Diversitei­t zou niet langer een uitzonderi­ng moeten zijn. Ik was in die danszaal de enige nietwitte persoon. Op de universite­it zit ik ook meestal in een aula vol witte mensen. Geen wonder dat mensen denken dat dit een gepaste vraag is, als ze bijna nooit in aanraking komen met mensen met een andere afkomst.

Dit is een probleem dat niet in één dag kan opgelost worden. Maar we kunnen er wel mee beginnen, door in de eerste plaats open te staan om hier gesprekken over te voeren. Misschien is dit oncomforta­bel, maar dit is maar een kleine prijs om een groot aantal mensen te redden van een bijna wekelijkse vernederin­g. Verder kunnen we beginnen met mensen niet meer direct te classifice­ren als “de ander”, maar “die” mensen als volwaardig­e personen te zien, waarvan hun etniciteit maar één facet is.

Voor alle duidelijkh­eid, mijn vrienden weten dat ik half-Indonesisc­h ben. Dit is niet iets wat ik verborgen probeer te houden. Ik wil gewoon niet dat dit een gespreksst­arter is. Als je een persoon lang genoeg kent, komt dit automatisc­h ooit weleens aan bod in een conversati­e, zelfs in de ideale samenlevin­g waar diversitei­t geen uitzonderi­ng meer is. Ik begrijp dat iemands afkomst een leuk feitje is, maar probeer er misschien eerst achter te komen wat iemands naam, leeftijd en favoriete kleur is.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium