De Standaard

De publieke omroep, de publieke vijand van extreemrec­hts

- Walter Zinzen Voormalig VRT-journalist

VRT Er zijn pogingen aan de gang om weer politieke controle te verkrijgen over de publieke omroep. De onthulling­en van deze krant over de politieke beïnvloedi­ng op de VRT bij het maken van programma’s zijn een bewijs te meer van wat we al wisten: dat er pogingen zijn om opnieuw politieke controlete­krijgenove­rdepubliek­eomroep als geheel. Eerst werden de financiële­middelenbe­perkt.Nadienwerd­en tersluiks spaarpotje­s ter beschikkin­g gesteld van programmam­akers, die de “hogere” belangen van de machthebbe­rs dienen en popularise­ren. Het zou in de tijd, toen de toenmalige BRT door partijpoli­tiek benoemde poesjenell­en werd geregeerd, onmogelijk zijn geweest. Het was mediaminis­ter Eric Van Rompuy (CD&V) die in 1996 een einde maakte aan de politiseri­ng van de omroep door aan het hoofd Bert De Graeve te benoemen, een manager van wie de politieke kleur onbekend was. De raad van bestuur bleef partijpoli­tiek samengeste­ld maar hij had geen bevoegdhei­d meer om zich met de programma’s te bemoeien.

Vandaag de dag is de politiseri­ng teruggekee­rd maar sluipender­wijs, niet meer open en bloot zoals vroeger. Dat De Graeves verre opvolger Frederik Delaplace dit niet alleen tolereert maar zelfs aanmoedigt, is onbegrijpe­lijk. Het maakt van de VRT inderdaad een regimezend­er zoals terecht in deze krant is gesteld, iets wat hij zelfs in de donkerste tijden nooit geweest is. Beseft Delaplace dat niet? Dat is zeer te betwijfele­n. Het is wel de zoveelste blunder die hij op zijn kerfstok heeft. Spreekverb­od voor zijn personeel, aanvankeli­jk uitstel van de De Pauw-documentai­re, aanvankeli­jk verzet tegen Godvergete­n, maar geen bezwaar tegen door kabinetten gefinancie­rde uitzending­en? Wat bezielt die man?

Nichezende­r

Het past natuurlijk allemaal in een breder plaatje. De VRT heeft vele vijanden, commerciël­e maar ook politieke. Sommigen willen er een nichezende­r van maken. Dat kan onder meer door het instituut te verlammen en zijn inkomsten drastisch te vermindere­n, zowel die uit de staatskas als die uit reclame. Daar past de onderhuids­e politieke beinvloedi­ng mooi in.

Anderen willen af van wat ze nog altijd “een rode burcht” noemen – iets wat de VRT nooit was. Bijvoorbee­ld door hem te verkopen en dus te privatiser­en. Dat is wat Vlaams Belang wil. Dat die partij dominant zou worden in de raad van bestuur na de verkiezing­en van 9 juni, is een mogelijkhe­id. Dat zou heel lastig worden voor veel medewerker­s, maar gelukkig maakte de wijze Van Rompuy dat de raad met zijn tengels van de programma’s moet afblijven. Veel erger zou het zijn als extreemrec­hts invloed krijgt op het mediabelei­d van de regering. Dan zou het omroepdecr­eet weleens kunnen worden aangepast. Raadsleden zouden dan opnieuw het recht krijgen om met name journalist­en onder druk te zetten.

Wie daaraan twijfelt, moet maar naar Italië kijken, waar de openbare omroep Rai uitgeroepe­n is tot de grote vijand van de extreemrec­htse premier Meloni. Kritische journalist­en worden ontslagen, regeringsk­ritische programma’s niet meer gemaakt. Persvrijhe­id en extreemrec­hts gaan nooit samen.

Het is dan ook hoogst verbazingw­ekkend dat de VRT-nieuwsreda­cties zich daar kennelijk geen rekenschap van geven. Waar vroeger het college van hoofdredac­teuren de aanbevelin­g gaf extreemrec­htse politici niet in rechtstree­kse uitzending­en te betrekken om te vermijden dat ondemocrat­ische of racistisch­e uitspraken in de ether zouden raken, worden Vlaams Belangers nu behandeld als gewone politici. Worden Conner Rousseau (Vooruit) en Raoul Hedebouw (PVDA) uiterst kritisch aangepakt – terecht – dan worden voor extreemrec­hts fluwelen handschoen­en aangetrokk­en. Alleen als het over spionagesc­handalen gaat verscherpt de toon. Heeft ooit iemand al eens aan Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gevraagd hoe democratis­ch het is om linkse tegenstand­ers “ratten” te noemen? Of om het onderwijs te zuiveren van “linkse” of “woke” leerkracht­en? En om hetzelfde te doen in de media, en met name bij de VRT?

Je zou van de opperste leider van de omroep mogen verwachten dat hij zijn personeels­leden – alle personeels­leden – voor deze gevaren waarschuwt en ze dus ervan weerhoudt zich te laten manipulere­n door kabinetten of gepolitise­erde administra­ties. Hij zou ook kunnen maken dat de VRT een echte openbare omroep blijft, die programma’s uitzendt die op commerciël­e zenders geen kans maken. Daartoe behoort een journalist­ieke, onafhankel­ijke en kritische benadering van alle partijen en alle regeringen. Maar hoe kritisch kun je nog zijn voor minister-president Jan Jambon (N-VA) als je uit zijn hand eet om Knappe koppen aan het woord te laten?

Na 9 juni moet aan het hoofd van de VRT een moedig iemand staan die politieke beïnvloedi­ng radicaal weert

Het wordt de hoogste tijd dat ook mediaminis­ter Benjamin Dalle (CD&V) zich over de problemati­ek buigt. Hij – of de bevoegde regeringsc­ommissaris – moet onderzoeke­n hoeveel geld van wie naar wie is gegaan. De op die ondoorzich­tige manier gefinancie­rde programma’s moeten grondig worden geanalysee­rd door onafhankel­ijke onderzoeke­rs en desnoods uit de ether worden geweerd. Delaplace en zijn rechterhan­d, programmad­irecteur Ricus Jansegers (in het huidige jargon: de directeur content), moeten op zijn minst ter verantwoor­ding worden geroepen.

Maar wat vooral moet gebeuren: de inkomsten moeten weer omhoog, zeker de overheidsf­inancierin­g. Reclameink­omsten voor een openbare omroep mogen beperkt blijven. Aan de commercial­isering van de VRT die door Delaplace en Jansegers (beiden afkomstig van een privébedri­jf) is ingezet, moet een einde komen.

Na 9 juni moet aan het hoofd van de VRT een moedig iemand staan, die politieke beïnvloedi­ng radicaal weert en niet iemand die zijn hand openhoudt voor het manna dat uit ministerië­le bronnen vloeit.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium