De Standaard

post! Het Regenboogh­uis wentelt zich in slachtoffe­rschap Eigenbelan­g

- Erwin Abbeloos,

Naar aanleiding van de verkiezing­en had het Brusselse Regenboogh­uis een debat gepland dat alle politieke partijen behalve het Vlaams Belang bij elkaar zou brengen. Het debat werd door het Regenboogh­uis zelf gecanceld. De reden zou zijn: enkele Franstalig­en betwistten de aanwezighe­id van N-VA (en ook MR) omdat deze partijen zich als extreemrec­hts zouden profileren. Die visie past niet in het ‘opendebatb­eleid’ van de organisati­e. Een opendebatb­eleid dat meer op een ‘geslotende­batbeleid’ lijkt.

Maar er is meer. Het Regenboogh­uis wentelt zich graag in slachtoffe­rschap en geeft er de voorkeur aan in gebrekkig Nederlands via sociale media zijn cancelcult­uur te rechtvaard­igen. Een gevaarlijk precedent voor een organisati­e gesubsidie­erd met overheidsg­eld. Het zou me niet verwondere­n indien de uitgeslote­n politieke partijen publiekeli­jk rekenschap vragen van haar werking. Zo creëert de werking van het Regenboogh­uis een bangelijk scenario waarbij de organisati­e zich profileert als de spreekbuis van de waarheid.

In de volksmond van de Kolenmarkt, de uitgaansbu­urt voor holebi’s en vrienden, krijgt het Regenboogh­uis allang niet meer de goedkeurin­g van wat zij zelf een gemeenscha­p noemen. De buurt is een palet van honderden individuen en identiteit­en waar iedereen al eens een praatje maakt met elkaar. Zo komen individuen die anders nooit met elkaar in contact komen bij elkaar zonder onderschei­d van huidskleur, * afkomst of gender en worden vaak vriendscha­ppen gesmeed. Dat doet het Regenboogh­uis niet.

Het Regenboogh­uis hanteert een eigen identitair­e agenda en gaat ervan uit dat wanneer je tot hun gemeenscha­p hoort, je voor eeuwig en altijd slachtoffe­r bent. Het huis zal je altijd reduceren tot je huidskleur, je seksuele voorkeur, je gender, terwijl de Kolenmarkt een totaal andere realiteit weerspiege­lt. Dat is geen inclusief beleid, dat is een ideologie waarachter de meeste holebi’s zich niet scharen.

Zo vertegenwo­ordigt het Regenboogh­uis het eigenbelan­g en een eigen waarheid. Al wie of wat daarbuiten ligt, interessee­rt hen niet. Slachtoffe­r ben je en zal je tot in de eeuwigheid blijven. Waar is het Regenboogh­uis verdwaald? Waar heeft het zijn geheugen van de eigen geschieden­is verloren? Een regenboogv­lag is allang geen uitnodigin­g meer tot inclusie maar straalt een strenge ideologie uit, een symbool gewikkeld in een vaandel met als boodschap: naar onze gemeenscha­p zal je luisteren.

Waarom stemmen meer en meer LGBTQIA+ mensen rechts of centrumrec­hts? Omdat het gezeur en het eeuwige slachtoffe­rschap niet aan hen is besteed, omdat de hele gemeenscha­p bergen verzet heeft in de strijd tegen aids, tegen vooroordel­en én tegen racisme, een strijd die het Regenboogh­uis maar niet wil inzien. Mensen stemmen links, dan weer rechts. Anderen extreemlin­ks, nog anderen extreemrec­hts. Het is een gemiste kans om al die meningen eens bij elkaar te zetten en in debat te gaan. Het Regenboogh­uis duldt geen debat. Dan vraag ik me af wat het nut nog is om deze ideologie verder te blijven promoten als er geen debat meer mogelijk is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium