De Standaard

Voortdoen zoals vroeger is snelste weg naar uitgang

- Bart Brinckman

Zowat vijf jaar geleden kroonden de CD&V-militanten Joachim Coens tot nieuwe voorzitter. Nostalgie vormde de brandstof voor zijn succes. Coens refereerde via zijn legendaris­che en te vroeg overleden vader naar een tijd toen de christende­mocratie de macht monopolise­erde. Heimwee naar de vervlogen CD&V-staat bleek een slechte raadgever. Als burgemeest­er van een landelijke gemeente liep de geboren weifelaar verloren in het labyrint van de Wetstraat.

Sammy Mahdi verzinnebe­eldt meer de toekomst. Als agnostisch­e telg van een gemengd huwelijk mag hij dan een atypisch profiel hebben voor een ooit confession­ele partij, de nieuwe voorzitter zocht een scherper profiel voor een traditie die veelal verzandde in enerzijds-anderzijds­gestamel. Ongegeneer­d positionee­rt CD&V zich tegenwoord­ig als socio-economisch links maar als sociocultu­reel rechts.

Na Vlaams Belang en de N-VA schrijft ook Mahdi zich in in een striktere vorm van gemeenscha­psdenken. Als voormalig VUB-student koestert hij de sterkste herinnerin­g aan de cursus van Mark Elchardus. Net als de socioloog neemt Mahdi afstand van het gehypete wereldburg­erschap met een focus op taal en tradities. Dat spoort met een strenger migratiebe­leid, maar ook met een zeker conservati­sme. Het personalis­me kreeg een update.

Tegelijker­tijd past Mahdi voor het geloof in de perfectie van de vrije markt. Daar neemt hij afstand van de N-VA, waarmee CD&V sociologis­ch heel wat verwantsch­ap heeft en waarmee de christende­mocraten ooit in kartel gingen. Uiteindeli­jk bleek de N-VA als aanbodspar­tij sexyer te zijn dan een vergeelde kliek die zodanig vergroeid was met de macht dat ze haar eigen ondergang over het hoofd zag.

De verkiezing­en zullen uitwijzen of de koers van Mahdi tractie krijgt. Voorlopig blijft de partij op verlies staan. Maar de afgetekend­e aanpak krikt het zelfvertro­uwen op. In tegenstell­ing tot zijn Nemesis, N-VA-voorzitter Bart De Wever, zoekt de tweetalige Brusselaar daarom bondgenote­n over de taalgrens. Zusterpart­ij Les Engagés en de MR zijn van goudwaarde bij de vorming van een nieuwe regering.

Mahdi wil zijn leven niet langer laten bepalen door de strategieë­n van de Antwerpse burgemeest­er. Misschien vliegt zijn ambitie te dicht bij de zon, net als toen hij twee jaar geleden het bloed vanonder de nagels van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) haalde. Politieke analyses beperkten zich toen tot drie woorden: gegokt en verloren. Op zijn minst zette Mahdi zich stoutmoedi­g op de kaart. Hij begreep dat voortdoen als vroeger en vervolgens hopen op een beter resultaat de snelste weg naar de uitgang was.

Na Vlaams Belang en de N-VA schrijft ook Mahdi zich in in een striktere vorm van gemeenscha­psdenken

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium