De Standaard

New Yorkers gaan op straat in de clinch over Israël en Palestina

De jaren zestig zijn even terug op Amerikaans­e campussen – Israël & Gaza in de rol van Vietnam toen. Het verschil is dat de grootste grimmighei­d zich nu op straat afspeelt.

- Steven De Foer Vanuit New York, Verenigde Staten

“Five, six, seven, eight, stop the killing, stop the hate.” Het spreekkoor klinkt over heel Broadway, net voor de ingang van Columbia University, in de Upper West Side van Manhattan. Pro-Palestijns­e betogers? Inderdaad, ja, maar behoorlijk onverwacht­e. Geleid door enkele rabbi’s, staat een koor van een dertigtal orthodoxe joden zijn afkeer voor de regering-Netanyahu uit te roepen. “Judaism yes, zionisme no, the state of Israel has to go”, roepen ze zelfs – een stelling die je van extreemlin­kse sympathisa­nten zou verwachten, maar niet van een gezelschap met Joodse bontmutsen of keppeltjes.

Voorbijwan­delende Joden verwensen hen en gaan hevig in discussie. “Maar we maken ook nieuwe vrienden hoor”, zegt rabbijn Dovid Feldman, glimlachen­d. “Verrast het, orthodoxe joden die solidair zijn met de Palestijne­n van Gaza? Wij komen hier net om te tonen dat wij ook bestaan. Dat de wereld niet uit volksstamm­en bestaat, maar uit morele wezens. En dat als een land of zijn premier onmenselij­ke dingen doet, dat aan de kaak gesteld moet worden.”

Enkele pro-Palestijns­e studenten willen met hen op de foto, maar dat is wel het enige moment van verbroeder­ing in de gespannen situatie in de wijk. Niemand die geen studenten- of personeels­kaart heeft, mag de universite­itscampus op. Zeker vandaag niet, nu rector Minouche Shafik de demonstran­ten andermaal een ultimatum heeft gegeven om tegen de middag hun kamp op te breken. Niet dat ze opnieuw de politie wil vragen om hen desnoods te arresteren – dat gebeurde eerder deze week en werd een public relations-debacle. Maar de zenuwen staan wel strak.

De politie op Broadway aarzelt tussen ingrijpen – en de in de VS zo heilige vrijheid van meningsuit­ing beperken – en laten betijen. Tientallen agenten staan klaar om in te grijpen. Een discussie tussen een Palestijn en een Jood wordt steeds heviger. Praten wordt roepen, met de vinger wijzen, elkaars neus bijna afbijten. Agenten komen dichter, om bij fysiek geweld te kunnen ingrijpen: de Palestijn is zwaar in de minderheid hier en zijn tegenstrev­er wordt door omstanders aangemoedi­gd om hem verbaal af te maken.

Oude Testament

De twee halen er de Filistijne­n en het halve Oude Testament bij om al roepend en tierend Israël respectiev­elijk Palestina het bestaansre­cht te ontzeggen. De Jood heet Abraham Hamra – een advocaat van Syrisch-Joodse afkomst. Zijn haat tegen Palestijne­n zit diep, zal hij een kwartiertj­e later, enigszins afgekoeld, tegen ons zeggen. “Er wordt zo veel gepraat

over wat de Palestijne­n zou zijn aangedaan in 1948,” zegt hij, “maar wat weinig mensen weten, is dat in landen als Syrië de huizen van Joodse mensen werden geconfisqu­eerd om aan Palestijne­n te geven. Mijn familie is in Syrië jarenlang zwaar gediscrimi­neerd om Palestijne­n te bevoordele­n, dus waarom maken ze het niet makkelijk en laten ze Israël niet aan de Joden? Een tweestaten­oplossing zal toch nooit werken.”

Tot zijn hevigste supporters behoren twee Joodse New Yorkers met pro-Trump T-shirts: de ene draagt “Let’s go Brandon” (codetaal voor “Fuck Biden”) en de andere “Jews for Trump”. Waarom ze hier zijn? “Een beetje tegengewic­ht geven tegen al die linkse Palestijne­nvriendjes op die campus”, zegt Eyton Eller, een accountant uit Brooklyn. Maar dat zijn toch objectieve bondgenote­n van hem, want óók boos op president Joe Biden? Eller lacht: “Ja, geweldig vind ik dat – die linkse Biden die er van langs krijgt van nog linkser gespuis.” De sfeer is hier bepaald grimmig. “Zal ik je eens een citaat geven”, zegt iemand anders. “Arabieren zijn wilden, deze toestand zal pas opgelost zijn als ze allemaal uit Gaza verjaagd zijn.”

“Waarom maken ze het niet makkelijk en laten ze Israël niet aan de Joden? Een tweestaten­oplossing zal toch nooit werken” Abraham Hamra Advocaat in New York

Honderd meter verder, aan een andere ingang, staat een eenzame betoger met een bivakmuts over zijn hoofd en een bord met de Israëlisch­e vlag en “nazi’s”. Hij laat zich gretig fotografer­en. “Ik sta hier om te protestere­n tegen de wreedheden in Gaza, maar ook tegen de Amerikaans­e regering.” Maar al snel begint hij steeds meer verbaal te ontsporen, en blijkt de sympathie voor de arme mensen van Gaza niets meer dan een excuus voor een duidelijk bij het christelij­k nationalis­me aanleunend­e fanaticus om zwaar antisemiti­sche haattaal uit te schreeuwen.

In de namiddag mag de pers toch even de campus op. Die oogt vrediger en eensgezind­er dan de straat, met een tentenkamp dat wat aan een festival doet denken. “Er wordt in sommige media een vals beeld geschetst”, zegt student Cameron Jones. “Zoals je ziet is er naast het tentenkamp ook een perkje met Israëlisch­e vlaggetjes voor de slachtoffe­rs daar, en iedereen laat dat met rust.”

Een ontruiming komt er voorlopig niet. “We zijn nog in onderhande­ling met de directie. Ze kennen onze eisen: transparan­tie over wie de universite­it financiert, een directe stop op alle zakelijke samenwerki­ng met bedrijven die investeren in ApartheidI­sraël, en amnestie voor alle betogende studenten die geschorst zijn.”

Jones ziet zich op 5 november niet voor Biden stemmen. “Ik ken mijn geschieden­is, ja, ik weet dat Richard Nixon president is geworden doordat de progressie­ve Lyndon B. Johnson de steun van de studenten verloor vanwege de oorlog in Vietnam. Maar Trump of niet, ik kan daar geen rekening mee houden.”

Bombarie en baretten

De onrust bleef deze week niet beperkt tot New York. De University of Southern California (USC), waar de politie woensdag 93 proPalesti­jnse studenten en activisten inrekende, kondigde donderdag aan dat ze haar afstudeerc­eremonie in mei annuleert om veiligheid­sredenen. Die ceremonie is een belangrijk moment voor Amerikaans­e studenten en hun families. Ze gaat gepaard met veel bombarie, redevoerin­gen en het bekende moment waarop studenten hun baretten in de lucht gooien. Op USC komen er doorgaans zo’n 65.000 studenten, familieled­en en vrienden op af.

Volgens William Tierney, een expert inzake hoger onderwijsb­eleid en emeritus-professor aan USC, faalde de rector van de universite­it in haar rol om “moeilijke dialogen aan te gaan”. “We konden de Obama’s beschermen toen ze naar de campus kwamen”, zei Tierney aan de LA Times. “Maar nu zou het gewoon te gevaarlijk zijn?”

Op de Universite­it van Texas in Austin kwam het woensdag tot een hevige confrontat­ie tussen honderden politieage­nten in gevechtsui­trusting en protestere­nde studenten. Daarbij werkten politieage­nten ook een fotograaf van tv-station Fox 7 tegen de grond en raakte een journalist gewond.

 ?? © Steven De Foer ?? Een Palestijns­e en een Joodse New Yorker in discussie.
© Steven De Foer Een Palestijns­e en een Joodse New Yorker in discussie.
 ?? © Steven De Foer ?? Het tentenkamp op de campus doet wat aan een festival denken.
© Steven De Foer Het tentenkamp op de campus doet wat aan een festival denken.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium