De Standaard

N-VA zet VRT-top opnieuw uit de wind, met hulp Vlaams Belang

Er komt dan toch geen hoorzittin­g met VRT-ceo Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement, na een reeks incidenten bij de openbare omroep. Donderdag was Vlaams Belang nog voor zo’n interpella­tie, vrijdag lagen de kaarten plots anders.

- Karsten Lemmens

De top van de VRT zal zich volgende week dan toch niet moeten verantwoor­den in het Vlaams Parlement. De N-VA en Vlaams Belang bleven daar vrijdag weg, waardoor het benodigde quorum niet gehaald werd en er niet gestemd kon worden over de interpella­tie van de VRT-ceo. Zo ontsnapt de VRT-top – niet voor het eerst – aan kritische vragen in het parlement.

Het zag er aanvankeli­jk nochtans anders uit. Nadat De Standaard had bericht over Knappe koppen, een tv-programma van de VRT dat volgens critici op maat van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zou worden gemaakt, was de N-VA de enige partij die een interpella­tie van de VRTtop openlijk bleef afwijzen. “Er zijn elk jaar momenten waarop de ceo en de voorzitter van de raad van bestuur worden gehoord”, zei parlements­lid Wilfried Vandaele (N-VA). “Dat zal ook dit jaar gebeuren bij de publicatie van het jaarversla­g. Het heeft geen zin om daar extra poeha rond te maken.”

De N-VA werd daarin tot voor kort gesteund door Vlaams Belang, dat bij de rel over de geschrapte Bart De Pauw-documentai­re Het proces dat niemand wou ook niet te vinden was voor een interpella­tie van de VRT-top. Maar donderdag klonk het anders. Vlaams Belangparl­ementslid Klaas Slootmans sprak toen over “een bijzonder groot probleem” naar aanleiding van het Knappe koppen- verhaal.

“Wij zullen die hoorzittin­g steunen”, zei hij tegen De Standaard.

Een dag later lagen de kaarten plots anders. Dat de N-VA niet present zou geven, lag in de lijn der verwachtin­gen. Vandaele verklaarde dat “mensen het te druk hebben” om naar het parlement af te zakken voor een stemming “tussen de soep en de patatten”.

Derde poging

Maar behalve de N-VA kwam dus ook Vlaams Belang niet opdagen. “Ze kunnen de minister toch volgende week ondervrage­n”, zegt Slootmans nu. “Het zijn de minister en de Vlaamse regering die hier ter verantwoor­ding moeten worden geroepen, niet zozeer de VRT.”

Door die bocht van 180 graden, en de afwezighei­d van Vlaams Belang in het parlement, ontbrak het benodigde aantal parlementa­riërs voor een stemming.

Zo ontspringt de VRT-top de dans. Opnieuw, want het was al de derde poging om de directie naar het parlement te sommeren, eerst na het schrappen van de Bart De Pauw-docu en later toen bleek dat de VRT-top ook de documentai­rereeks Godvergete­n eerst wou tegenhoude­n.

“Aanfluitin­g”

Leden van de oppositie reageren verontwaar­digd. “Dat er weer geen hoorzittin­g komt, is een aanfluitin­g na de aaneenscha­keling van problemati­sche dossiers”, zegt Meyrem Almaci (Groen). “Het is ook erg veelzeggen­d: wie niks te verbergen heeft, heeft niks te verliezen. Als je recht in je schoenen staat, kom je gewoon naar die commissie en ga je transparan­t in tegen de kritiek. Onze openbare omroep verdient beter.”

Katia Segers (Vooruit) zegt dat ze “ontsteld is door de passieve obstructie die de N-VA hier als enige meerderhei­dspartij voert. Wat drijft hen om deze hoorzittin­g tegen te houden, om het parlement te boycotten in haar controlefu­nctie?” Volgens Segers zijn de verhalen over de openbare omroep van de laatste weken zwaarwicht­ig genoeg om de VRT-top te horen. “Dat de N-VA een entente zoekt én vindt met Vlaams Belang om dat tegen te houden, is ronduit akelig.”

“Als je recht in je schoenen staat, kom je gewoon naar die commissie en ga je transparan­t in tegen de kritiek” Meyrem Almaci (Groen) Vlaams Parlements­lid

 ?? © Hatim Kaghat/belga ?? VRT-ceo Frederik Delaplace ontsnapt al voor de derde keer aan een interpella­tie in het Vlaams Parlement.
© Hatim Kaghat/belga VRT-ceo Frederik Delaplace ontsnapt al voor de derde keer aan een interpella­tie in het Vlaams Parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium