De Standaard

Iraanse rechter veroordeel­t prominente rapper ter dood

Rapper Toomaj Salehi , een populaire stem in de Iraanse antiregime­protesten, werd deze week ter dood veroordeel­d. Het regime in Teheran, dat zegt Palestina te willen bevrijden, voert zijn repressie op tegen Iraanse vrouwen en dissidente­n.

- Toomaj Salehi Jorn De Cock

Een “revolution­aire rechtbank” in de stad Isfahan negeert een uitspraak van het Iraanse Hooggerech­tshof, dat een eerdere veroordeli­ng van de kritische rapper Toomaj Salehi tot zes jaar cel had verkort tot drie jaar. Volgens de rechtbank in Isfahan ging het slechts om een “advies” van het Hooggerech­tshof. Salehi werd prompt gevonnist voor “corruptie op aarde”, een religieuze term die een brede waaier aan verstoring­en van de gevestigde orde omvat en waarop doorgaans de doodstraf staat.

Bizar genoeg werd Salehi daarenbove­n veroordeel­d tot twee jaar uitreisver­bod en een verbod van twee jaar op artistieke activiteit­en. Een openbare bekendmaki­ng kwam er niet, het nieuws werd woensdag door Salehi’s advocaat Amir Raesian onthuld in de Iraanse krant Shargh.

Toomaj Salehi (33) botste al voor de recente golf van vrouwenpro­testen op het islamitisc­he regime in Teheran. Zijn song ‘Muizenhol’ (‘Soorakh Moosh’), in 2021, was een typische stoutmoedi­ge aanklacht tegen zowel de overheid, collaborat­eurs, meelopers en apologeten van het regime in binnen- en buitenland, die beter kunnen wegkruipen in een muizenhol, want “als jij en ik ‘wij’ worden, zijn we onbegrensd, wij zijn de redders van onze tijd”, rapte hij.

Voor Iraanse normen gingen Salehi’s creatieve verzen, die de hele waslijst aan verzuchtin­gen van het volk dekken, erg ver. In ‘Omen’ (‘Faal’) leest hij in koffiegrui­s de toekomst van het islamitisc­he regime “na 44 jaar falen”. In ‘Zweep’ (‘Shallagh’) worden de onbedekte haren van vrouwen “een zweep in jullie gezicht”. In ‘Slagveld’ (‘Meydoone Jang’) rapt Salehi dat “we de straten opgaan als geesten en jullie nachtmerri­e worden”.

De begeleiden­de video’s tonen Salehi in grijze Iraanse woonblokke­n, langs stoffige autosnelwe­gen of in rauwe ondergrond­se parkeergar­ages. Hij vergaarde er een grote, overwegend jonge aanhang mee, die nog groeide toen hij in september 2021 een eerste keer werd gearrestee­rd wegens “propaganda tegen het regime” en het “beledigen van de autoriteit van de Opperste Leider”, ayatollah Ali Khamenei (85).

Daarmee begon een carrousel van aanklachte­n, vrijlating­en en veroordeli­ngen. Toen eind september 2022 massale volksprote­sten uitbraken na de dood van Mahsa Amini (22), stond Toomaj Salehi mee in de straten de menigte aan te vuren. Een maand later werd hij opnieuw gearrestee­rd. Volgens het officiële persbureau Fars was hij “een van de leiders van de rellen”.

Toen in 2022 massale volksprote­sten uitbraken na de dood van Mahsa Amini, stond Toomaj Salehi mee de menigte aan te vuren

Ruim een jaar later, in november 2023, kwam Salehi op borgtocht vrij. Kort daarna postte hij een monoloog, als videoboods­chap, waarin de rapper openlijk spreekt over folteringe­n en 252 dagen in eenzame opsluiting. Salehi werd prompt opnieuw gearrestee­rd. Zijn honderddui­zenden volgers op sociale media ijverden voor zijn vrijlating onder de hashtag #FreeToomaj.

Tegen de nieuwe uitspraak van de revolution­aire rechtbank in Isfahan is nog beroep mogelijk, maar de vraag is of het Iraanse regime met het doodsvonni­s tegen de prominente rapper niet opnieuw een signaal wil uitsturen tegen elk verzet onder de eigen bevolking. In de laatste weken nam de repressie tegen dissidente stemmen en vrouwen zonder hoofddoek opnieuw toe.

Droneaanva­l

Net op 13 april, dezelfde dag waarop het regime een regionale hoofdrol opeiste met zijn massale droneaanva­l richting Israël, lanceerde Teheran een nieuwe campagne om de hoofddoekp­licht af te dwingen. Op sociale media verschenen kort daarna video’s van vrouwen die door de zedenpolit­ie bij de haren werden getrokken, in busjes werden gesleurd, werden geslagen en gearrestee­rd.

Bij de protesten na de dood van Mahsa Amini werden naar schatting vijfhonder­d betogers gedood en 19.000 Iraniërs opgepakt. Volgens Iraanse mensenrech­tenorganis­aties werden dit jaar in Iran al 129 mensen geëxecutee­rd. In zijn nummer ‘Strop’ (‘Tanabe Daar’) zong Toomaj Salehi al in 2022 uitdagend dat hij “de strop eervol zal omarmen”.

 ?? © Laurens van Putten/anp ?? Fans van Toomaj Salehi ijveren voor zijn vrijlating, op sociale media en op straat.
© Laurens van Putten/anp Fans van Toomaj Salehi ijveren voor zijn vrijlating, op sociale media en op straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium