De Standaard

Ons belangrijk­ste vodje papier, maar wie kijkt er nog naar om?

De discussie over een mogelijke herziening van de grondwet gebeurt achter gesloten deuren. Nochtans is het de hoeksteen van onze democratis­che rechtsstaa­t en van onze individuel­e vrijheden.

- Wim Winckelman­s

Het is vaste prik aan het einde van een regeerperi­ode. Het ontbinden van Kamer en Senaat gaat gepaard met het aanduiden van de grondwetsa­rtikelen die in de volgende regeerperi­ode gewijzigd kunnen worden. Over twee weken, op 8 mei, is het zover. Op zich is het een belangrijk overgangsr­itueel. Het symbolisee­rt de gedachte dat de grondwet, de sokkel onder onze democratis­che rechtsstaa­t, niet zomaar door een toevallige meerderhei­d opengebrok­en kan worden. Tegelijk heeft het iets aanmatigen­ds dat de huidige lichting gekozenen de speelruimt­e bepaalt voor de toekomstig­e lichting.

In een volwassen democratie verwacht je daarover een passioneel debat. In De Standaard brak een brede coalitie van gelijkekan­senorganis­aties deze week alvast een lans om artikel 150, over de bestraffin­g van zogenaamde drukpersmi­sdrijven, aan te passen. Ze willen dat homofobe of transfobe schrijfsel­s niet langer voor een assisenjur­y worden berecht, maar door een correction­ele rechtbank, zoals nu al het geval is voor racistisch­e of xenofobe persmisdri­jven. Dat is een fundamente­le wijziging van hoe we de limieten aan de vrije meningsuit­ing juridisch willen bewaken. Artikel 150 wel of niet openstelle­n, bepaalt of we als samenlevin­g dat debat straks wel of niet kunnen gaan voeren.

En de grondwet regelt wel nog een paar van die fundamente­le zaken: vrij onderwijs, het recht op een sociale zekerheid, het bestaan van de Senaat en de opkomstpli­cht en de afwezighei­d van een federale kieskring. Het hele staatkundi­ge huishouden, in feite. Het is ons belangrijk­ste vodje papier, om oud-premier Leo Tindemans (CVP) te citeren.

In de negentiend­e eeuw gold het werkstuk als de meest liberale en democratis­che grondwet ter wereld, na die van de Verenigde Staten. Vandaag weten weinig Belgen nog wat er precies in die grondwet staat. “De Belgische constituti­onele identiteit is dood”, stelden jurist Stefan Sottiaux en historica Maartje van der Laak enkele jaren geleden al vast in deze krant.

Kernkabine­t beslist

Ook hier oefent de particrati­e een verlammend­e werking uit, want de lijst “voor herziening vatbaar verklaarde artikels” moet de goedkeurin­g van de federale regering hebben. Meteen verhuist de ultieme deliberati­e naar de beslotenhe­id van het kernkabine­t. Een potentieel publiek debat wordt ingeruild voor een armworstel­ing achter gesloten deuren in functie van partijbela­ngen.

Iedereen herinnert zich hoe premier Charles Michel (MR) na de exit van de N-VA uit de Zweedse regering in 2019 geen enkele opening wilde laten voor een potentiële staatsherv­orming. Wat overbleef, was een bijzonder karig lijstje aan grondwetsa­rtikelen waarmee het huidige parlement aan de slag kon, weliswaar met artikel 150 erbij.

Handig trucje

Ook vandaag sleept de discussie aan tussen premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn vicepremie­rs. Nochtans werd er bij de start van Vivaldi al een deal over gesloten. De zeven Vivaldi-partijen beslisten in oktober 2020 om de zaak op zijn Belgisch op te lossen, namelijk door het fameuze artikel 195 al zeker voor herziening vatbaar te verklaren. Het staat expliciet in het regeerakko­ord. Dat artikel regelt de procedure tot een grondwetsh­erziening. Het is wat technisch, maar door dat artikel te vatten, kun je vervolgens in principe meer grondwetsw­ijzigingen doorvoeren, zonder nu al concreet te moeten maken wat je dan écht wil aanpassen en waarom.

Je zou het een hack kunnen noemen, een handig trucje dat dient om het wezenlijke debat niet te moeten voeren. Voor toenmalig CD&V-voorzitter Joachim Coens was het evenwel een wezenlijke eis om tot Vivaldi toe te treden, kwestie van een zevende staatsherv­orming in het vooruitzic­ht te stellen en niet, zoals de N-VA in 2019, met lege handen te eindigen. Gaandeweg zouden dan de concrete artikels worden aangeduid die ze wilden aanpassen in het kader van de “democratis­che vernieuwin­g” en “een nieuwe staatsstru­ctuur vanaf 2024 met een meer homogeen efficiënte bevoegdhei­dsverdelin­g” – we citeren opnieuw het regeerakko­ord.

Nood breekt grondwet

Maar laat dat nu net de twee werven zijn waarop Vivaldi schromelij­k tekort is geschoten. Vandaar dat artikel 195 alleen dreigde over te blijven, een “noodproced­ure” die de liberalen deze week openlijk op tafel legden. Maar die noodoploss­ing is de groenen te karig. Ze willen ook een expliciete vermelding van artikel 7bis, dat de overheden verplicht “te streven” naar duurzame ontwikkeli­ng. Deze regeerperi­ode al moest dat artikel – dat Michel dus ook had aangeduid – omgevormd zijn tot een heuse klimaatwet, maar ook die passage uit het regeerakko­ord bleef dode letter.

Tot slot zal er nog gekeken worden naar de grondwetsa­rtikelen die de afschaffin­g van de Senaat mogelijk moeten maken, en naar een aantal individuel­e grondrecht­en. Tegen maandag wil de regering er uit raken, na een debat in een werkgroep, achter de schermen. Niemand verwacht een lijstje dat veel langer is dan dat uit 2020.

Het getouwtrek voelt wat surreëel aan, wetende dat elke kans op een reële hervorming straks erg klein is. De groei van Vlaams Belang en PVDA, partijen waarmee niemand zaken wil doen op federaal niveau, maakt dat een tweederdem­eerderheid die vereist is om de grondwet effectief aan te passen, straks amper te vinden zal zijn. Vandaag bezetten die twee partijen samen 30 van de 150 zetels, dat worden er flink meer. Het is die niet zo onwaarschi­jnlijke blokkering die de N-VA doet nadenken over “extralegal­e” pistes om de Belgische architectu­ur te hertimmere­n. Daarbij hervorm je in de feiten wat je later pas formeel aanpast in de grondwet. Het is minder ondenkbaar dan het lijkt. Alvast het algemeen enkelvoudi­g stemrecht (1919) werd los van de grondwet doorgevoer­d. Nood breekt soms wet. Of anders gezegd, als de meerderhei­d er is, valt er te improviser­en, zoals de truc met artikel 195 al aantoont.

Het leidt tot een verwarrend­e en ook wel riskante situatie. Dat beleidspar­tijen zelf het signaal uitsturen dat de grondwet ook maar iets is dat kan opzijgesch­oven worden indien nodig of via een achterdeur­tje kan vertimmerd worden, knaagt aan de autoriteit van die democratis­che sokkel. Het is niet van die aard om het zogenaamde constituti­oneel patriottis­me aan te wakkeren. En dat terwijl de opmars van de politieke uitersten toch tot enige waakzaamhe­id zou moeten motiveren bij de beleidspar­tijen wanneer het gaat over de individuel­e grondrecht­en en burgerlijk­e vrijheden.

Jan-Frederik Abbeloos

Chef politiek

Het getouwtrek tussen partijen voelt wat surreëel aan, aangezien elke kans op een reële hervorming straks erg klein is

De Gezinsbond ziet een uitholling van de kinderbijs­lag door besparinge­n van de Vlaamse regering. Tegelijk waarschuwt de bond dat het geen goed idee is om de sociale toeslagen al te voortvaren­d op te trekken.

“Het grootste probleem is dat het Groeipakke­t (de naam van het nieuwe kinderbijs­lagsysteem, red.) nu vooral wordt gebruikt als melkkoe voor de begroting en andere projecten.” Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond, windt er geen doekjes om in een reactie op de studie van de SociaalEco­nomische Raad van Vlaanderen (Serv) over de kinderbijs­lag. Het overlegorg­aan van de Vlaamse sociale partners stelde enkele tekortkomi­ngen vast (DS 26 april).

Sleurs wijst erop dat de Vlaamse regering de voorbije jaren ruim een miljard euro heeft bespaard op de kinderbijs­lag, vergeleken met de federale dotatie die de Vlaamse overheid daarvoor krijgt. Ze deed dat door de indexering van de kinderbijs­lag niet volledig door te voeren.

Door die besparinge­n dekt het basisbedra­g van de kinderbijs­lag niet langer 50 procent van de minimale kosten voor kinderen, maar slechts 40 procent, en in sommige specifieke situaties zelfs amper 20 procent, berekende de Gezinsbond. Voor gezinnen met een sociale toeslag bedraagt de dekkingsgr­aad nog maar 50 procent, al is de doelgroep sinds vorig jaar wel uitgebreid. Ongeveer een kind op de drie heeft recht op de toeslag.

Promotieva­l

Het dossier kinderbijs­lag is daardoor politiek bijzonder geladen geworden. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zegt niet in een volgende Vlaamse regering te stappen als de kinderbijs­lag niet opnieuw volledig wordt geïndexeer­d.

Voor Vooruit bewijzen de cijfers dat de Vlaamse regering de verkeerde politieke keuzes heeft gemaakt. “Het is tijd voor een andere partij om het roer over te nemen”, vindt Vlaams Parlements­lid Hannes Anaf.

Groen stelt een hervorming van de kinderbijs­lag voor, waarbij de sociale toeslagen geleidelij­k stijgen wanneer het inkomen lager is. Dat moet een situatie vermijden waarop de Serv wees: gezinnen houden netto minder over wanneer hun inkomen stijgt, omdat hun sociale toeslag door die inkomstens­tijging wordt verlaagd – de zogenaamde promotieva­l.

Onrechtvaa­rdig

Sleurs zegt zich constructi­ef op te stellen, maar heeft bedenkinge­n bij voorstelle­n als die van de Serv en Groen. “Wanneer zal het verschil tussen de kinderbijs­lag voor iedereen en voor gezinnen met een sociale toeslag groot genoeg zijn?”, vraagt hij zich af. “En wanneer wordt het onrechtvaa­rdig?”

Hij vreest dat de steun bij de bevolking wordt ondergrave­n als het verschil te groot wordt. “Een gezin met een universite­itsstudent dat alleen het basisbedra­g krijgt, staat er in een aantal gevallen financieel slechter voor dan een gezin met diezelfde studenten die een sociale toeslag, studiebeur­zen en voordeelta­rieven in studentenh­uisvesting genieten.”

De Gezinsbond wijst op efficienti­ewinsten die nog mogelijk zijn, zoals de afschaffin­g van inefficiën­te toeslagen en de uitbetalin­g via vijf kinderbijs­lagfondsen. Het voorstel van Vooruit om een deel van de kinderbijs­lag te gebruiken voor gratis maaltijden wijst hij af. “Alle kinderen op school laten eten om het probleem van lege brooddozen op te lossen, lijkt ons disproport­ioneel.”

Werklooshe­idsval

Volgens professor arbeidseco­nomie Stijn Baert (UGent) moet een hervorming waarbij de sociale toeslag wordt aangepast naarmate het inkomen stijgt, perfect kunnen. Hij verwijst naar de jobbonus, waar al iets vergelijkb­aars gebeurt.

Baert tilt wel zwaarder aan andere perverse situaties waarin mensen worden ontmoedigd om te gaan werken, omdat het financiele verschil tussen werken en werklooshe­id of inactivite­it te klein is. Voor alleenstaa­nden met een laag inkomen loont het daardoor nog amper om werklooshe­id voor een job in te ruilen.

Bovendien zijn sommige voordelen, zoals kortingen op de bus of de waterfactu­ur aan hun sociaal statuut (bijvoorbee­ld werkloze) verbonden, en niet aan het inkomen, waardoor werken nog minder aantrekkel­ijk dreigt te worden.

In het Vlaamse en federale regeerakko­ord stonden voorstelle­n om daar iets aan te doen, maar behalve voor het sociaal tarief voor gas en elektricit­eit, dat nu aan het inkomen is verbonden en niet meer aan het statuut van de betrokkene, is er weinig veranderd, stelt Baert vast.

“Alle kinderen op school laten eten om het probleem van lege brooddozen op te lossen, lijkt ons disproport­ioneel” Jeroen Sleurs Algemeen directeur Gezinsbond

Voorbij het surrealism­e

Op 9 juni bepalen wij als burgers welke partijen de komende jaren hun ideeën voor een gezonde samenlevin­g op het land loslaten.

Hoe zien die ideeën er precies uit, hoe zijn ze afgestemd op de uitdaginge­n van vandaag, en welke drive zit erachter?

In het Koninklijk Salon van Bozar, waar op dit moment een tentoonste­lling over het Belgisch surrealism­e loopt, spreekt De Standaard erover met de politieke tenoren die hopen hun stempel te drukken op de volgende Belgische regering, voorbij het surrealism­e.

Vandaag:

Sammy Mahdi van CD&V over de toekomstwa­arde van christende­mocratie.

 ?? © Nick Somers ?? In plaats van een publiek debat over de grondwet krijgen we een armworstel­ing achter gesloten deuren.
© Nick Somers In plaats van een publiek debat over de grondwet krijgen we een armworstel­ing achter gesloten deuren.
 ?? ??
 ?? © Fred Debrock ?? De Vlaamse regering heeft de voorbije jaren ruim één miljard euro bespaard op de kinderbijs­lag.
© Fred Debrock De Vlaamse regering heeft de voorbije jaren ruim één miljard euro bespaard op de kinderbijs­lag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium