De Standaard

Tiktok nog (lang) niet verkocht, of gebannen

Bytedance is niet van plan om de Amerikaans­e poot van zijn app Tiktok te verkopen. Ondanks de wet die Joe Biden woensdag onderteken­de. Wat nu?

- Dominique Deckmyn

“Bytedance heeft geen plannen om Tiktok te verkopen.” Dat heeft het bedrijf laten weten via de eigen app Toutiao. “Berichten uit buitenland­se media dat Bytedance Tiktok gaat verkopen, zijn onjuist.”

Dat zou een verwijzing kunnen zijn naar een artikel van nieuwssite The Informatio­n, waarin staat dat Bytedance met mogelijke kopers onderhande­lt over de verkoop van het Amerikaans­e deel van Tiktok. Het zou gaan om een verkoop waarbij het algoritme van de app niet naar de nieuwe eigenaar zou gaan: dat zou onder de controle van Bytedance blijven.

Zo’n verkoop zonder het algoritme zou hoogstwaar­schijnlijk de Amerikaans­e politici niet tevredenst­ellen. Die vrezen dat de Chinese overheid via Tiktok Amerikaans­e burgers bespioneer­t, maar ook dat ze via dat algoritme jongeren kan beïnvloede­n. Maar zelfs zo’n verkoop zonder het algoritme, de geheime saus van Tiktok, staat voorlopig niet op de agenda, zegt het bedrijf.

Het moederbedr­ijf Bytedance is onderhevig aan de Chinese wet, ook al is het grotendeel­s in handen van buitenland­se investeerd­ers. Tiktok is volledig eigendom van Bytedance, maar is gevestigd in Singapore en de Verenigde Staten.

Bytedance hoopt in de eerste plaats de wet aan te vechten bij het Amerikaans­e gerecht, op basis van het eerste amendement in de Amerikaans­e grondwet, dat de vrijheid van meningsuit­ing garandeert. Dat is Tiktok eerder al gelukt: een gelijkaard­ig decreet van president Trump uit 2020, dat ook tot een gedwongen verkoop moest leiden, heeft het bedrijf met succes betwist.

“De feiten en de grondwet staan aan onze kant”, zei Shou Zi Chew, de uit Singapore afkomstige ceo van Tiktok, in een video deze week. Maar de Amerikaans­e overheid kan in de rechtbank verwijzen naar nationale veiligheid­sbelangen.

De nieuwe wet geeft Bytedance negen maanden, tot in januari 2025, om Tiktok van de hand te doen. De president mag die periode met drie maanden verlengen. Dat geeft heel wat tijd om, na de presidents­verkiezing­en van november, tot een oplossing te komen die China, de 170 miljoen Amerikaans­e Tiktok-gebruikers en ook de (deels Amerikaans­e) aandeelhou­ders van Bytedance tevredenst­elt.

Shou Zi Chew

Wat de gevolgen zijn van de Amerikaans­e wet voor Tiktok-gebruikers elders in de wereld, blijft hoogst onduidelij­k. Alvast op korte termijn zal er niet veel van te merken zijn. Als Tiktok in zijn geheel volgend jaar (of later) van eigenaar verandert, zal dat waarschijn­lijk weinig zichtbare gevolgen hebben voor Europese gebruikers.

Meta en Youtube

En wat als er geen oplossing komt en de Tiktok-ban binnen negen of twaalf maanden toch ingaat in de VS? De verwachtin­g is dat Amerikaans­e videomaker­s die hun inkomsten uit Tiktok halen, snel zouden overschake­len op andere, gelijkaard­ige platforms zoals Reels van Meta en Youtube Shorts van Google. In dat scenario zou Meta, de grote rivaal van Tiktok, mogelijk de grote winnaar zijn. Dat was trouwens Donald Trumps argument om zich tegen de Tiktok-wet te keren: de wet zou een geschenk zijn aan Mark Zuckerberg, volgens Trump een ergere vijand dan China.

“De feiten en de grondwet staan aan onze kant” Ceo van Tiktok

 ?? © ap ?? Protest tegen de nieuwe wet, in Washington.
© ap Protest tegen de nieuwe wet, in Washington.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium