De Standaard

Hoe de website Voice of Europe een bindmiddel werd voor uiterst rechtse politici

- Nikolas Vanhecke

Eind maart kwam Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter in opspraak door een interview met de ‘nieuwswebs­ite’ Voice of Europe, die onder controle staat van een vriend van Poetin. Achter die site zit een Russisch netwerk dat de verkiezing­en wil beïnvloede­n. De link tussen de politici die er een forum krijgen, gaat dieper dan interviews die het Kremlin in de kaart spelen.

Filip Dewinter was zaterdag 16 september 2023 aanwezig op een betoging tegen de Tsjechisch­e regering. Zo’n tienduizen­d Tsjechen kwamen samen op het Wenceslas-plein, midden in de stad. De demonstrat­ie was georganise­erd door de partij ‘Wet, respect en expertise’, onder leiding van Jindřich Rajchl. Die gewezen voetbalbes­tuurder ontpopte zich tijdens de coronapand­emie als een verspreide­r van desinforma­tie over covid-19. Nadien richtte hij zijn rechts-populistis­che partij op.

In een video van die dag op zijn X-account zegt Filip Dewinter, kijkend in de camera: “Ik breng hier een boodschap van hoop en verzet.” Op de achtergron­d zijn betogende Tsjechen met de nationale vlag te zien. “Verzet tegen de Europese Unie, maar voor het Europa der volkeren”, gaat Dewinter verder. “Verzet tegen immigratie en de dictatoria­le politiek van de EU. Verzet tegen de multicultu­rele maatschapp­ij en het globalisme die Europa bedreigen.” Dewinter sprak de menigte ook toe vanop het podium.

De ‘nieuwswebs­ite’ Voice of Europe bracht uitgebreid verslag van de betoging, inclusief een interview met aanvoerder Rajchl. Volgens de website waren er die dag in Praag ‘ongeveer honderdvij­ftigduizen­d’ demonstran­ten. Bij zijn bezoek aan de betoging was Dewinter al goed vertrouwd met Voice of Europe. Enkele dagen voordien, op 11 september, had de site een lang interview met hem gepublicee­rd.

Het is geen toeval dat Voice of Europe een forum gaf aan politici zoals Dewinter. Eind maart maakte de Tsjechisch­e inlichting­endienst BIS bekend dat de website een vehikel is voor Russische beïnvloedi­ng, waarbij interviews met uiterst rechtse politici een belangrijk onderdeel vormen (DS 27 maart). “De inhoud werd rechtstree­ks gecontrole­erd en gefinancie­rd door de Russische Federatie”, stelt BIS. “Geld uit Moskou werd ook gebruikt om enkele politici te betalen om Russische propaganda te verspreide­n. (Er zijn geen aanwijzing­en dat Belgen geld hebben gekregen, red.). Een van de belangrijk­ste verhalen die door de website werden verspreid, is de bewering dat verdere steun voor Oekraïne de oorlog alleen maar verlengt en vrede in de weg staat.”

Het patroon was duidelijk, meent de Tsjechisch­e inlichting­endienst: “De mediaruimt­e werd voornameli­jk gegeven aan mensen met uitgesprok­en pro-Russische opvattinge­n, onder wie Europese politici. Een van de doelen van de verspreide propaganda was om de verkiezing­en voor het Europees Parlement te beïnvloede­n.” Het Belgische federaal parket heeft intussen een onderzoek gestart naar Voice of Europe wegens inmenging en beïnvloedi­ng in het Europees Parlement.

Voice of Europe zelf zegt het doelwit te zijn van een heksenjach­t “die doet denken aan de donkerste dagen van het mccarthyis­me”. “Ons nieuwskana­al biedt trots een platform aan waarop elke Europese politicus of denker vrijuit zijn of haar standpunte­n en meningen kan uiten”, klonk het in een reactie. Dewinter zegt dat hij op het moment van zijn interview met Voice of Europe niet wist dat die onder Russische controle stond.

Behalve Dewinter kregen onder anderen een Slovaakse rechtsnati­onalist, de Nederlands­e Thierry Baudet en een Duitse AfD’er die geld uit Rusland zou hebben gekregen, er ruim baan

Het bezoek van het VB-kopstuk aan Praag, in september, bleef overigens niet beperkt tot die antiregeri­ngsbetogin­g. Hij sprak er ook met de Tsjechisch­e oud-president Vaclav Klaus, die uitgesprok­en euroscepti­sch is. “Ik heb hem geïntervie­wd voor een boek over Europese patriotten dat ik aan het schrijven ben”, reageert Filip Dewinter op vragen van De Standaard.

Opvallend: net op hetzelfde moment als Dewinter was ook een medewerker van Voice of Europe bij Klaus, voor een apart interview. Dat verscheen online op 19 september. Klaus waarschuwt daarin voor de “zelfvernie­tiging van het Westen” en hoe de Europese elite volgens hem mensen uit Afrika en het Midden-Oosten “uitnodigt om het goede oude Europa te destabilis­eren”. Uit dat gesprek dat Klaus had met Voice of Europe, gebruikte Dewinter een citaat voor een video op zijn eigen X-account. Daar voegde hij een link aan toe naar het Youtubekan­aal van Voice of Europe. Dewinter zegt dat de Voice of Europe-medewerker die Klaus interviewd­e ook met hem in gesprek ging.

De omstreden website Voice of Europe ontstond al in 2018, maar kende begin vorig jaar een doorstart. De sterke man achter het kanaal en het bijbehoren­de netwerk is Viktor Medvedtsjo­ek, een intimus van Vladimir Poetin. De Russische president is de peter van een dochter van Medvedtsjo­ek. Sinds de doorstart van Voice of Europe kregen naast Dewinter onder anderen een Slovaakse rechts-nationalis­t, de Nederlands­e Thierry Baudet en een Duitse AfD’er die geld uit Rusland zou hebben gekregen er ruim baan. Zo groeide de Russisch gedirigeer­de website uit tot een online bindmiddel tussen politici die elkaar ook in levenden lijve frequentee­rden.

Vredesgesp­rekken

“Het is een eer om hier in het Slovaakse parlement te zijn”, zei Filip Dewinter op 30 mei vorig jaar van achter een pupiter met het rood-wit-blauwe logo van het uiterst rechtse Hnutie Republika (Beweging Republiek). ‘Republiek’ werd in 2021 opgericht door de Slovaakse politicus Milan Uhrík nadat hij was opgestapt bij een neonazisti­sche partij. Uhrík had Dewinter en vijf andere gelijkgest­emde politici in Bratislava uitgenodig­d voor de onderteken­ing van een ‘internatio­nale verklaring’ tegen globalisme.

“Natiestate­n zijn het enige alternatie­f voor de globalisti­sche Europese Unie”, betoogde Dewinter. “Want natiestate­n hebben respect voor de taal, cultuur en geschieden­is van de inheemse bevolking van Europa. Onze partijen vertegenwo­ordigen de toekomst van het echte Europa. Het Europa van de honderd vlaggen, niet dat van de Commissie en het Parlement.” In een reactie aan De Standaard noemt Uhrík de speech van Dewinter “vol wijze woorden en politieke ervaring”.

Ook naar Uhrík vond Voice of Europe al de weg. Hij werd onder meer geciteerd in een artikel over een vermeende Russische aanval op ‘Franse huurlingen in Oekraïne’, en zijn adviseur voor buitenland­s beleid gaf er in december een uitgebreid interview.

“Oekraïne willen we op humanitair­e wijze helpen, niet financieel of met militaire middelen”, verklaart die adviseur daarin. “Wij hebben Oekraïense moeders en kinderen persoonlij­k geholpen. Wij willen geen sancties die onze economieën in Europa schaden. Wij willen geen oorlog. Wij willen vrede. De oorlog moet eindigen aan de onderhande­lingstafel.”

De steun aan Oekraïne in twijfel trekken en oproepen tot onderhande­lingen, een steeds terugkeren­de frase bij Voice of Europe, is precies de taal die het Kremlin graag hoort omdat ze twijfel zaait over het conflict. Ook Dewinter zei in zijn gesprek op de site dat “de-escalatie en vredesgesp­rekken” de enige oplossing zijn. Pleiten voor een vredevolle oplossing is nobel, maar staat in de context van de oorlog tegen Oekraïne zeer ver af van de realiteit. Zulke vredesgesp­rekken impliceren dat het land een deel van zijn grondgebie­d zou overdragen aan Rusland, of dat Rusland er zich zonder voorwaarde­n volledig uit terugtrekt. Die opties zijn momenteel compleet uitgeslote­n.

Twijfel aan sancties

Bij Dewinters bezoek aan Bratislava, voor de onderteken­ing van de ‘internatio­nale verklaring tegen globalisme’, was ook de Duitse politicus Steffen Kotré te gast. Dat lid van het extreemrec­htse Alternativ­e für Deutschlan­d is gekant tegen westerse wapenlever­ingen aan Oekraïne.

Het was niet de eerste keer dat Uhrík (de aanstichte­r van die verklaring) en Kotré samen publiek verschenen. In september 2022 waren ze op een meeting in Berlijn

waar op aansturen van het AfD een manifest over de energiecri­sis werd voorgestel­d. De eerste winter van de volledige invasie in Oekraïne zat eraan te komen en tegen Rusland liepen verschille­nde economisch­e sancties waardoor het land geen olie(producten) meer mocht uitvoeren naar Europa. Ook al zijn er tegen Russisch gas nooit sancties uitgevaard­igd, de hele situatie leidde wel tot een stijging van de energiepri­jzen.

De titel van het AfD-manifest was ‘De toekomst van Europa redden’. Op de voorstelli­ng ervan was de pers uitgenodig­d, en in de briefing die journalist­en ontvingen ging het onder meer over een ‘uitbreidin­g van het energieaan­bod, met name door de Russische leveringen niet langer te belemmeren’.

In Berlijn was een delegatie van Vlaams Belang aanwezig, vertegenwo­ordigd door de federale parlements­leden Reccino Van Lommel en Kurt Ravyts, beiden lid van de commissie Energie. Via de Poolse afdeling van omroep Deutsche Welle kon De Standaard een audio-opname van de persconfer­entie beluistere­n. Daarin nam Van Lommel het woord. Hij hekelde uitgebreid de Europese energiepol­itiek, waaronder de Green Deal en de handel in emissierec­hten, en pleitte voor ‘energiesoe­vereinitei­t’. Van Lommel stelde ook vragen bij de sancties tegen Rusland. “Die lijken de 450 miljoen Europeanen meer te straffen dan de Russen zelf”, zei hij. “De Verenigde Staten winnen de oorlog. Zij willen gas leveren aan Europa en winst maken door de sancties.”

“Ik heb daarbij de nuance van onze partij gevolgd, namelijk dat we voorzichti­g

De steun aan Oekraïne in twijfel trekken en oproepen tot onderhande­lingen, een steeds terugkeren­de frase bij Voice of Europe, is precies de taal die het Kremlin graag hoort, omdat ze twijfel zaait over het conflict

moeten zijn met sancties omdat die doeltreffe­nd moeten zijn”, zegt Van Lommel over de bijeenkoms­t, in een reactie aan De Standaard. “Ik heb altijd de Russische inval veroordeel­d en gepleit voor voorzichti­gheid, maar nooit tegen sancties an sich.” Van Lommel zegt ook dat de bijeenkoms­t was bedoeld om “met elkaar in discussie te gaan en ervaringen uit te wisselen over energie, inflatie en globaliser­ing”.

Op die uitwisseli­ng in Berlijn was volgens onze informatie een AfD’er aanwezig die een centrale rol blijkt te spelen in het Voice of Europe-netwerk. Hij wordt er zelfs van beschuldig­d in de voorbije maanden geld van Moskou te hebben gekregen. De Beierse Petr Bystron staat al jaren op de radar van de Duitse inlichting­endiensten, maar het was de Tsjechisch­e BIS die hem in Praag filmde toen hij van een Russische agent ‘pakketjes’ ontving. De Tsjechisch­e krant Deník schreef op basis van parlementa­ire bronnen dat er ook een audio-opname is waarop Bystron bij zo’n ontmoeting hoorbaar geld aan het tellen is. Zelf ontkent hij geld aan te hebben genomen.

De eerste interviewe­e na de doorstart van Voice of Europe was net die Petr Bystron. Het gesprek met hem verscheen in augustus, enkele weken later volgde er een met zijn collega Maximilian Krah, Europees Parlements­lid voor AfD. Een van de parlementa­ire medewerker­s van Krah was ook aan de slag bij een Kroatisch Europarlem­entslid dat Voice of Europe interviewd­e én bij het Nederlands­e Forum voor Democratie-lid Marcel de Graaff – eveneens een graag geziene gast bij Voice of Europe. De Graaff noemt Oekraïne er “het meest corrupte land ter wereld” en vindt dat de Oekraïners zich over moeten geven. Opnieuw is het een boodschap die aansluit bij wat bijvoorbee­ld de Tsjech Jindřich Rajchl er verkondigd­e in september vorig jaar: “Trek een grens op de kaart op basis van de huidige controle over de gebieden door Rusland en Oekraïne, sluit een staakt-het-vuren en probeer dan te onderhande­len.”

Toeval of niet: dat interview met Rajchl verscheen enkele dagen na de manifestat­ie die hij organiseer­de in Praag. Diezelfde manifestat­ie waar Dewinter een toespraak gaf.

 ?? ??
 ?? © JeRoen Murré ??
© JeRoen Murré

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium