De Standaard

Als rechts wint in Europa, wordt het klimaatbel­eid de dupe

- Bart Beirlant

Uiterst rechts en de Europese conservati­even worden de grote winnaars van de Europese verkiezing­en, ten koste van de groenen en liberalen. Als die voorspelli­ngen kloppen, komt er een strenger migratiebe­leid en dreigt serieuze tegenwind voor de uitvoering van de Green Deal.

“Sinds ik hier in 2009 binnenstap­te, ben ik altijd trots geweest en heb ik altijd een plichtsbes­ef gevoeld. Mijn drie termijnen als Europarlem­entslid waren het mooiste deel van mijn profession­ele leven.” Philippe Lamberts (Ecolo) was ontroerd toen hij woensdag zijn laatste tussenkoms­t hield in het Europees Parlement in Straatsbur­g. Hij nodigde zijn collega’s uit voor een drink in restaurant La Rotonde om het afscheid te vieren van tientallen andere collega’s die een punt zetten achter hun Europese carrière. Maar toen hij wees op de draagkrach­t van de planeet, probeerden leden van de uiterst rechtse fractie Identiteit en Democratie (ID) hem te onderbreke­n. “Dank voor uw respect”, reageerde de altijd minzame Lamberts.

Het voorval typeert de uitgelaten stemming bij uiterst rechtse Europarlem­entsleden, die in hun speeches benadrukke­n dat het volgende Europees Parlement er helemaal anders zal uitzien.

Projecties van de Konrad-Adenauer-Stiftung en Europe Elects zijn al maanden eensluiden­d. Terwijl de christende­mocratisch­e Europese Volksparti­j (EVP) en de sociaaldem­ocraten (S&D) afgetekend de twee grootste fracties blijven, zullen er twee grote winnaars zijn: de Europese Conservati­even en Hervormers (ECR), waar de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni de lakens begint uit te delen en ook de N-VA en het Spaanse Vox deel van uitmaken, én de ID-fractie met Vlaams Belang en het Franse Rassemblem­ent National. De liberalen van Renew en de Groenen staan op zwaar verlies (zie infografie­k).

Na de verkiezing­en kan er nog veel gebeuren als verkozenen overstappe­n naar een andere fractie. De N-VA voert al een tijdje gesprekken met de EVP en Renew. Als het Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orban – dat nu niet bij een fractie is aangeslote­n – zich na de verkiezing­en bij de ECR voegt, kunnen de Europese conservati­even zelfs veruit de derde grootste fractie worden, in plaats van de liberalen – al dreigen kleinere partijen dan op te stappen. Orban zelf droomt nog altijd van een samengaan van ECR en ID, ondanks de grote inhoudelij­ke verschille­n.

“Over-ideologisc­h klimaatbel­eid”

Die ruk naar rechts zal onvermijde­lijk gevolgen hebben voor het beleid dat het Europees Parlement samen met de Commissie en de lidstaten zal uittekenen. “De opvallende verschuivi­ng naar rechts maakt dat een coalitie tegen het klimaatbel­eid wellicht dominant zal worden”, voorspelt de denktank European Council on Foreign Relations.

De ID-partijen viseren nadrukkeli­jk de Green Deal als oorzaak van hogere energiepri­jzen en groeiende ongelijkhe­id. Tom Vandendrie­ssche, lijsttrekk­er van Vlaams Belang, bepleit de afschaffin­g van de Green Deal, die volgens hem “de industrie vernietigt en desastreus is voor de koopkracht van onze mensen”. Het verkiezing­smanifest van de ECR-partij (waar de N-VA geen deel van uitmaakt) wil een herziening van de Green Deal en een “meer gebalancee­rde klimaatstr­ategie die gewone mensen niet vergeet en prioriteit geeft aan het sociaaleco­nomisch welzijn”. De partij wil komaf maken met “het huidige over-ideologisc­he groene klimaatbel­eid”.

De klimaatneu­traliteit tegen 2050 mag dan al wettelijk vastliggen, de tussentijd­se doelstelli­ng voor de reductie van broeikasga­ssen tegen 2040 nog niet. In 2026 is een evaluatie voorzien van de uitdoving van de verbrandin­gsmotor tegen 2035, die volgens de Duitse delegatie binnen de EVP een grote vergissing is.

Van de wetsvoorst­ellen voor de verduurzam­ing van de voedselket­en (‘van boer tot bord’), zoals de verminderi­ng van het gebruik van pesticiden, is in de huidige legislatuu­r niet veel in huis gekomen. Dat pakket moet volgens het ECR-manifest “grondig herzien worden”.

“Wat de Green Deal betreft, zal er meer aandacht gaan naar de economisch­e en sociale gevolgen op korte termijn, zoals de stijging van de energierek­ening voor bedrijven”, voorspelt ook Europarlem­entslid Johan Van Overtveldt, die de Europese lijst voor de N-VA trekt. “In het vorige parlement passeerde alles. Nu zal dat niet meer zo zijn, of het zal in afgezwakte vorm zijn.” “De verkiezing­en in 2019 stonden in het teken van de klimaatpro­testen, nu vinden ze

plaats onder druk van de boerenprot­esten en het oorlogsgew­eld”, zegt Hilde Vautmans, Europees lijsttrekk­er van Open VLD.

Rechten terugdraai­en

Van Overtveldt ziet nog een tweede gevolg voor het beleid: “Er zal ook een verdere verstrakki­ng komen in de aanpak van migratie, met meer nadruk op controle op de buitengren­zen.” In hun verkiezing­smanifest maakten de christende­mocraten een scherpe bocht naar rechts met het voorstel om asielzoeke­rs over te brengen naar een veilig derde land, ook al zijn ze niet via dat land naar Europa gekomen.

Vautmans maakt zich ook grote zorgen dat “verworven liberale rechten, zoals vrouwenrec­hten, teruggedra­aid zullen worden. Tijdens het recente debat over de vraag of abortus moet worden opgenomen in het Handvest van de Grondrecht­en, ging mijn haar soms overeind staan bij wat ik hoorde.”

Veel zal afhangen van de opstelling van de Europese Volksparti­j en haar fractielei­der Manfred Weber, die ook aan het hoofd staat van de EVP-partij en blaakt van zelfvertro­uwen. In de Europese Raad levert de EVP twaalf regeringsl­eiders, tegenover slechts vijf voor de sociaaldem­ocraten. Een meerderhei­d tegen de EVP lijkt onmogelijk, zodat de fractie na de verkiezing­en in het midden van het bed zal liggen.

De Duitser uit Beieren mikt op twee topfunctie­s voor de EVP: het voorzitter­schap van de Commissie (nu partijgeno­te Ursula von der Leyen) en dat van het Europees Parlement (Roberta Metsola). En hij heeft twee prioriteit­en voor de komende vijf jaar: de versterkin­g van het concurrent­ievermogen van de Europese bedrijven én meer veiligheid via de uitbouw van een Europese defensie en een strengere aanpak van illegale migratie.

Na de verkiezing­en is Weber van plan om eerst stevig te onderhande­len met de liberalen en sociaaldem­ocraten over een gezamenlij­k programma, viel te horen in Straatsbur­g. Op basis van de projecties zal de combinatie van EVP, sociaaldem­ocraten en liberalen een comfortabe­le meerderhei­d van 400 van de 720 zetels behalen. Met de Groenen erbij zou die meerderhei­d nog stabieler zijn. Maar nadat ze in april tegen het migratiepa­ct hadden gestemd, werden de ecologiste­n door Weber weggezet als onverantwo­ordelijke politici.

Weber zou ook een andere meerderhei­d niet uitsluiten als de sociaaldem­ocraten te moeilijk doen bij de onderhande­lingen. Volgens sommigen is het zijn grote droom om – als de uitslag dat toelaat – minstens in sommige dossiers een meerderhei­d te vormen met liberalen, ECR en eventuele gedoogsteu­n van sommige partijen binnen ID.

Wie daar ook van droomt, is de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Eind vorig jaar verklaarde ze dat ze graag zou zien dat de coalitie van haar partij Fratelli d’Italia (ECR), Forza Italia (EVP) en Lega (ID) op Europees niveau gekopieerd wordt om de sociaaldem­ocraten naar de zijlijn te verbannen: “We moeten proberen om wat we in Italië hebben kunnen doen, ook op Europees niveau uit te bouwen.”

“Spelen met toekomst”

Is het Weber menens? Of komen die speculatie­s hem goed uit om na de verkiezing­en meer druk te kunnen zetten op de sociaaldem­ocraten en liberalen? In haar campagne neemt Von der Leyen uitdrukkel­ijk afstand van partijen als Alternativ­e für Deutschlan­d, de PVV van Geert Wilders en het Rassemblem­ent National van Marine Le Pen – allen ID – maar ze sluit ECR niet uit. Om opnieuw verkozen te worden als voorzitter van de Commissie, rekent Von der Leyen zelfs op de stemmen van de partij van Meloni.

“Ik acht het bijna uitgeslote­n dat het zover komt. Wij zullen met Renew nooit in een coalitie met de conservati­eve ECR-fractie stappen en al zeker niet met gedoogsteu­n van ID”, zegt Vautmans. “Dat kan nooit een stabiele coalitie opleveren met het zootje ongeregeld dat ID is. Maar zeg nooit nooit. Als ik de EVP hier de jongste maanden bezig zie, zou dat wel kunnen.”

“Ik vertrouw Weber voor geen meter”, zegt Kathleen Van Brempt (Vooruit), die er rekening mee houdt dat hij naar rechts kantelt als de resultaten dat toelaten. “Als dat gebeurt, kan dat leiden tot de ontrafelin­g van het Europees beleid dat de EVP, de sociaaldem­ocraten, liberalen en Groenen tot nu toe verdedigde­n.”

Ze voorspelt een “hard maar boeiend begin van de nieuwe legislatuu­r. Vooraf zullen we stevig moeten onderhande­len over een programma voor de volgende coalitie. Als tweede grootste fractie zullen we de hakken in het zand moeten zetten en keiharde garanties eisen dat er geen afbouw van de Green Deal komt en dat er niet alleen geïnvestee­rd wordt in defensie, maar ook in sociaal beleid.”

Ook de Europese Groenen zijn bereid om een pro-Europese meerderhei­d te steunen, als de Green Deal overeind blijft: “De voortzetti­ng van de Green Deal is voor ons de inzet van de verkiezing­en. Maar het moet een sociale deal worden, zodat iedereen meekan in de transitie”, zegt Europarlem­entslid Sara Matthieu, die de Europese lijst van Groen trekt. “Zij die nu op de pauzeknop willen duwen, spelen met onze toekomst en onze economie.”

 ?? ?? Leden van de uiterst rechtse fractie Identiteit en Democratie, onder wie Lega-leider Matteo Salvini (tweede van links) en Vlaams Belanger Gerolf Annemans (tweede rechts).
Leden van de uiterst rechtse fractie Identiteit en Democratie, onder wie Lega-leider Matteo Salvini (tweede van links) en Vlaams Belanger Gerolf Annemans (tweede rechts).
 ?? ??
 ?? © Angelo Carconi/epa ??
© Angelo Carconi/epa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium