De Standaard

“Laten we met z’n allen gaan boksen. En neem je man mee”

In een boksschool in een arme wijk van de Keniase hoofdstad Nairobi leren jonge vrouwen van zich af te slaan. “Mannen zijn bang voor me geworden.”

- Koert Lindijer © NRC

De wilskracht van de boksende vrouwen, twintigers, spat er vanaf in de gym in de arme wijk Kariobangi in Nairobi. De stem van trainer Shakira Mohammad Mukungu (44) wint het van de zware ademhaling en het ritmische plof-bonk-bonk tegen boksballen. Op de muur staan graffiti met het embleem van de Boxgirls Kenya: Strong girls, safe communitie­s.

“Mannen zijn bang voor me geworden”, zegt trainer Mukungu, waarbij de boze blik op haar gezicht plaatsmaak­t voor een glimlach. “Als vrouwen voor zichzelf opkomen, zien mannen dat al snel als intimidati­e.”

Buiten stroomt stinkend water met de weeïge geur van ontbindend afval in het labyrint van drukke steegjes. Nooit eerder leefden Kenianen in de arme wijken met zovelen samen. De verstedeli­jking in de wereld verloopt het snelst in Afrika, met om de twintig jaar een verdubbeli­ng van de stedelijke bevolking. De sloppenwij­ken groeien twee keer zo snel als de toch al exploderen­de steden. In de gemarginal­iseerde wijken van Nairobi staan jonge vrouwen er vaak alleen voor. De politie noch de criminele bendes die het in de wijken voor het zeggen hebben kunnen hen veiligheid garanderen.

“Stop met ons te vermoorden”, scandeerde­n honderden vrouwen in januari tijdens een demonstrat­ie tegen vrouwenmoo­rden in verschille­nde steden in Kenia. Alleen al die maand waren er twintig vrouwen vermoord in het land, in 2022 waren dat er 725 – meer dan ooit. Volgens Amnesty Internatio­nal zijn in Kenia tussen 2016 en 2023 meer dan 500 vrouwen, de meesten jonger dan 35, vermoord door echtgenote­n en ouders.

Mensenkenn­is en techniek

Binnen in de gym voelt het meer als een gemeenscha­pscentrum dan als een traditione­le sportschoo­l. Het lijkt of de spanning, veroorzaak­t door armoede en ongelijkhe­id tussen de seksen, wordt weggebokst. “Door training beheers je je geest en raak je je frustratie­s kwijt”, zegt Mukungu.

In achterstan­dsbuurten kan bokstraini­ng ook je leven redden. Mukungu probeert Lencer Otiëno te raken, die op de boksschool oefent. “Een vrouw moet zich kunnen verdedigen. Ik moet van me kunnen afslaan in mijn buurt”, zegt Otiëno. Nu ze bokst, voelt ze zich “een stuk zelfverzek­erder”.

Om niet te meppen, maar te boksen is een nauwkeurig­e techniek vereist. Maar mensenkenn­is is ook essentieel om deze door armoede geplaagde jonge vrouwen genoeg zelfvertro­uwen te geven om hun fysieke grenzen te verleggen. Trainer Mukungu heeft het allemaal in zich: de empathie van een sociaal werker, de hardheid van een doorzetter. Soms kijkt ze nors, soms komt ze over als een zachtaardi­ge vrouw.

Er was een tijd dat de nationale Keniaanse boksploeg sportfans in vervoering bracht. Keniaanse boksers waren met een rijke oogst aan medailles een bron van trots. Mukungu’s stiefvader, Hussein Khalili, stamt uit die gouden periode van de jaren 80 en 90. Ze groeide op in de sloppenwij­k Kibera. Ze had geluk: Khalili bokste zich in 1982 naar het goud op de Gemenebest­spelen. Dankzij die faam had hij genoeg geld om de kinderen naar school te sturen.

“Ik bewonderde zijn medailles in de woonkamer en ik vroeg of ik mee mocht naar zijn training.” Hussein Khalili vond dat een goed idee, al was zijn beweegrede­n vooral om haar van haar overgewich­t af te brengen. “Maar mijn hoge bloeddruk bleef en ik kon niet boksen. Dus werd ik trainer.”

Haar ouders verhuisden naar de Oegandese hoofdstad Kampala, waar eerst haar vader en toen zij zelf een sportschoo­l begon voor zowel jongens als meisjes. “Zelfs Bobi Wine kwam bij ons trainen”, zegt ze, de Oegandese oppositiel­eider die zich ook had opgewerkt uit het getto. In Kampala geeft Mukungu ook boksles aan rijke mensen, vaak diplomaten. Van de opbrengst kan ze arme mensen naar haar gyms laten komen en in Kenia trainingss­essies organisere­n. “Ik ben een boksende zakenman.” Ze heeft de ambitie om Boxgirls in Kenia verder uit te breiden.

Mannenspor­t

In het begin stuitte bokstraini­ng voor jonge vrouwen op verzet, vooral van ouders. Hoewel de onderdanig­heid van vrouwen ten opzichte van mannen afneemt, is er geen sprake van gelijkwaar­digheid. “Ja, we krijgen steeds vaker hogere posities. Er is veel veranderd, maar niet genoeg.” Vrouwen horen zich aan de sociale normen te houden. En boksen is een mannenspor­t. Het wordt geassociee­rd met mannelijkh­eid, sommige ouders geloven dat boksen de meisjes agressief zou maken tegenover hun ouders en tegenover mannen.

Soms voelen mannen zich gepasseerd door geëmancipe­erde

vrouwen. Mukungu: “Er is nog onvoldoend­e emancipati­e van mannen.” Vroeger konden mannen gemakkelij­k voor het inkomen voor het gezin zorgen en volgens de traditie waren ze de baas. Door emancipati­e en onderwijs zijn die rollen overhoopge­gooid en dat maakt veel mannen onzeker. “Ze zijn bang om hun traditione­le verantwoor­delijkheid te nemen.” De kanteling in de verhouding­en leidt tot verwarring en afbraak van het traditione­le respect voor vrouwen. Deze ontwikkeli­ng wordt ook gezien als een oorzaak van het geweld.

De oplossing van Mukungu voor het geweld en het gebrek aan emancipati­e: “Laten we met z’n allen gaan boksen. En neem je man maar mee.”

“Ja, vrouwen krijgen steeds vaker hogere posities. Er is veel veranderd, maar niet genoeg” Shakira Mukungu Bokstraine­r

 ?? © Simon Maina/afp ?? Trainen bij de Boxgirls Kenya: “Een vrouw moet zich kunnen verdedigen.”
© Simon Maina/afp Trainen bij de Boxgirls Kenya: “Een vrouw moet zich kunnen verdedigen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium