De Standaard

‘Spartanen’ mogen niet meedoen aan verkiezing­en

Het Griekse Hooggerech­tshof oordeelt dat de extreemrec­htse partij ‘Spartanen’ een dekmantel is voor een kopstuk van de verboden Gouden Dageraad. De partij mag niet deelnemen aan de Europese verkiezing­en.

- Ines Van Elderen

Het Griekse Hooggerech­tshof besliste woensdag dat de extreemrec­htse Griekse partij ‘Spartanen’ in juni niet mag deelnemen aan de Europese verkiezing­en. Volgens het Hof dienen de Spartanen als een “dekmantel voor de nieuwe politieke partij van Ilias Kasidiaris”, de ex-woordvoerd­er van de Gouden Dageraad.

Die neonazipar­tij werd in 2020, in de nasleep van de moord op een linkse rapper, bestempeld als een criminele organisati­e en verboden. Eerder viseerden leden van de Gouden Dageraad migranten, verheerlij­kten ze Hitler en pleegden ze geweld tegen politieke tegenstand­ers.

Leden van de Gouden Dageraad viseerden migranten, verheerlij­kten Hitler en pleegden geweld tegen tegenstand­ers

Kasidiaris zit een straf van 13,5 jaar uit wegens zijn lidmaatsch­ap van die criminele organisati­e. Als veroordeel­de crimineel mag hij bovendien geen leiding geven aan een partij die zetelt in het parlement.

Verkiezing­sfraude

Door vanuit de cel zijn openlijke steun te verlenen aan de Spartanen, gaf hij vleugels aan een kleine partij die tot voor de verkiezing­en van 2023 relatief onbekend was. Dankzij de steun van het voormalige kopstuk van de Gouden Dageraad wonnen de Spartanen 12 zetels en werd de partij de vijfde grootste in het Griekse parlement.

Het Hof oordeelde dat Kasidiaris ook de touwtjes in handen had binnen de partij. Volgens de aanklagers zouden de parlements­leden heimelijk instructie­s hebben aangenomen van Kasidiaris via zijn advocaat. Zo zou de partij haar kiezers hebben misleid en Kasidiaris zijn politieke ban hebben omzeild.

Het onderzoek naar de parlements­leden en Kasidiaris werd opgestart nadat de partijleid­er van de Spartanen, Vasilis Stigkas, leden van zijn partij ervan had beschuldig­d zich te laten beïnvloede­n door krachten buiten het parlement. 11 Spartanen-parlements­leden werden eerder deze maand vervolgd wegens kiesfraude.

Ondemocrat­isch

Het bedrog was de recentste poging van Kasidiaris om zijn politieke macht te behouden. Nadat hij de Gouden Dageraad in 2020 had verlaten, probeerde hij met een eigen partij vergeefs deel te nemen aan de verkiezing­en.

Volgens het Hooggerech­tshof gelooft Kasidiaris in een beleid dat “de democratie en de rechtsstaa­t wil verzwakken, met name door het gebruik van geweld”. Ook verwijst het Hof naar het racisme, de xenofobie en de goedkeurin­g van misdaden tegen de menselijkh­eid die op het palmares van Gouden Dageraad staan.

De Spartanen haalden 1 tot 3 percent in de peilingen voor de Europese verkiezing­en.

 ?? © afp ?? Vasalis Stigkas (vooraan) met zijn ‘Spartanen’ in het parlement.
© afp Vasalis Stigkas (vooraan) met zijn ‘Spartanen’ in het parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium