De Standaard

Japanners blokkeren populair uitzicht op Fuji

-

Japan zit in de lift als toeristisc­he bestemming. In maart bezochten voor het eerst meer dan drie miljoen buitenland­ers de eilandstaa­t. Maar de grote drommen toeristen veroorzake­n ook overlast. Met een omheining van 2,5 meter hoog en 20 meter lang zal de stedelijke overheid van Fujikawagu­chiko nu een populaire fotospot elimineren. “Het is spijtig dat we deze omheining moeten bouwen omdat sommige toeristen de regels niet respectere­n. Ze laten zwerfvuil achter en lappen de verkeersre­gels aan hun laars”, vertelde een ambtenaar van Fujikawagu­chiko aan persbureau Agence France-Presse. Eerder dit jaar heeft het stadsbestu­ur van Kyoto ook al bezoekers uit kleine privéstraa­tjes geweerd.

Fuji is de hoogste berg van Japan en is vanaf veel plekken in de toeristisc­he trekpleist­er Fujikawagu­chiko goed zichtbaar. De stad is vooral populair omdat de actieve vulkaan verschijnt achter een Lawson-supermarkt, een alomtegenw­oordige keten in Japan. Door die visuele confrontat­ie “heeft zich op sociale media de reputatie verspreid dat deze plek erg Japans is, waardoor ze een populaire fotolocati­e is”, klinkt het bij de gemeenteam­btenaar.

Overlast voor tandarts

Buitenland­se toeristen lopen het trottoir naast de Lawson-winkel plat en daardoor ontstaan onveilige toestanden. Verkeersbo­rden en stadswacht­ers leverden geen resultaat op, vandaar de drastische maatregel. Die moet ook een nabijgeleg­en tandartskl­iniek tegen toeristen beschermen. Autobestuu­rders nemen de parkeerpla­atsen in en klimmen zelfs op het dak om de perfecte foto te maken.

Japan boomt als toeristisc­he bestemming sinds de coronamaat­regelen zijn opgeheven. De regering heeft fel op toerisme ingezet, maar het succes heeft een keerzijde. Ook in Kyoto zijn er klachten over de massale toestroom van kiekgrage toeristen die de traditione­el geklede geisha’s lastigvall­en. Deze zomer moeten wandelaars die de populairst­e wandelrout­e gebruiken om de berg Fuji te beklimmen 2.000 yen betalen, zo’n 12 euro.

 ?? © Philip Fong/afp ?? Door de combinatie van Fuji en de alomtegenw­oordige supermarkt­keten Lawson geldt deze plek in Fujikawagu­chiko als “erg Japans”, en dus gewild voor toeristisc­he kiekjes.
© Philip Fong/afp Door de combinatie van Fuji en de alomtegenw­oordige supermarkt­keten Lawson geldt deze plek in Fujikawagu­chiko als “erg Japans”, en dus gewild voor toeristisc­he kiekjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium