De Standaard

Menselijke kaak in natuursten­en vloer

- Sander Voormolen

Een klein berichtje van een jonge tandarts in Frankrijk op het sociale nieuwsplat­form Reddit zette de internatio­nale gemeenscha­p van paleontolo­gen en amateur-fossielenj­agers vorige week in rep en roer. Redditor Kidipadeli­75 postte een foto van een natuursten­en tegel in de vloer van zijn ouders. Vlak bij de aluminium dorpel is een fossiel te zien: onmiskenba­ar een mensachtig­e onderkaak, dacht Kidipadeli­75 vanuit zijn beroepsmat­ige deskundigh­eid meteen. Maar van fossielen had hij geen verstand, dus legde hij de foto met zijn vragen maar voor aan Reddit: “Mijn ouders hebben net hun huis laten renoveren met travertijn­steen. Dit lijkt op een stukje onderkaak. Zou het van een mensachtig­e kunnen zijn? Is dit normaal?” Al snel kreeg hij reactie: “Tandarts met een specialisa­tie in forensisch­e tandheelku­nde hier: dit is een mensachtig­e onderkaak, vrijwel zeker van een mens.”

“Ik heb nog nooit zoiets gezien”, reageert Jelle Reumer, emeritus hoogleraar paleontolo­gie in Utrecht. Reumer is auteur van het boek Stadsfossi­elen, waarin hij in Nederlands­e gebouwen en trottoirs zoekt naar versteende overblijfs­elen van planten en dieren in tegels en sierstenen. Mensachtig­e fossielen vond hij daar niet.

Niet uitglijden

Het travertijn in het ouderlijk huis komt uit Turkije, kon Kidipadeli­75 achterhale­n; uit welke groeve precies is nog onduidelij­k. Travertijn is een afzetting van calciumcar­bonaat die ontstaat op plaatsen waar kalkrijk bronwater uit de bodem stroomt. Sommige travertijn­deposities in Turkije zijn wel een miljoen jaar oud, op andere vindplaats­en met groeves is het gesteente vierhonder­dduizend jaar oud. En ook nu nog vormt zich er nog steeds nieuw travertijn, bijvoorbee­ld bij de beroemde warmwaterb­ronnen van Pamukkale in Centraal-Turkije.

De ouders hadden bij de tegelhande­l speciaal gekozen voor een ruwe kwaliteit met enige imperfecti­es, zodat ze niet over een gladde vloer zouden uitglijden.

 ?? © rr ?? De kaak.
© rr De kaak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium