De Standaard

Superkorti­ng bij webshop wegens sluiting? Bedrieglij­ke reclame, ja

Op sociale media verschijne­n om de haverklap advertenti­es met megakortin­gen “wegens faillissem­ent”. Even doorklikke­n en al snel blijkt het bedrijfje erachter niet zo koosjer te zijn.

- Lieven Sioen

“Mijn man en ik hebben een belangrijk­e beslissing genomen. Na rijp beraad hebben we besloten onze onlinewink­el te sluiten. Als onderdeel van deze veranderin­g verkopen we ons speelgoed met tot 80 procent korting. De komende dagen zullen we ons richten op wat voor ons het belangrijk­ste is: onze familie en vooral onze geliefde kleinkinde­ren.”

Het is een gesponsord bericht van de webshop Kidstafel dat nauwelijks de aandacht zou trekken, als er de laatste tijd niet zo vaak advertenti­e op Instagram of Facebook zouden verschijne­n met een gelijkaard­ige boodschap: wegens sluiting wordt de voorraad met grote korting van de hand gedaan. Bij Kidstafel komt er nog een hartenkree­t bij. “Het runnen van een onlinewink­el is niet makkelijk geweest … Helaas biedt de overheid geen hulp voor kleine bedrijven zoals het onze. We zien veel onlinewink­els zoals de onze sluiten vanwege deze problemen en dat is ontmoedige­nd.”

De laatste katjes

Crafthub is een webshop voor legpuzzels. Ook daar is het “helaas” sluiting. Ze houden één opheffings­uitverkoop en daarna zijn “onze geweldige legpuzzels voorgoed verdwenen”. Of neem de T-shirts met katten van Elevenfore­st. “Sadly, we are closing Cute Cats. Get it now, before it’s gone.” Alles met 49 procent korting. En de rij voorbeelde­n gaat nog even door.

Een aantrekkel­ijk product, een buitenkans en een scheut emotie, dat zijn veel prikkels voor koopjesjag­ers. Tot je wat verder kijkt. Onder de post van Kidstafel zijn de reacties van klanten niet mals: “Geen betrouwbar­e website”, “Trap er niet in”, “Chinese rommel”, “Ik heb ze gerapporte­erd aan Facebook”. Ook op Trust Pilot, een site voor reviews over producten en diensten, zijn de commentare­n vernietige­nd en samen te vatten onder de noemer “oplichters”. Het telefoonnu­mmer op de website leidt naar een voicemail. Voor Crafthub en Elevenfore­st geldt trouwens hetzelfde.

Wilde Westen

Wout Dockx van de Jury voor ethische reclamepra­ktijken (JEP) zucht als het fenomeen hem wordt voorgelegd. De JEP is een sectorfede­ratie die aan zelfregule­ring doet: ze ziet erop toe dat de aangeslote­n leden op een ethische manier reclame maken. “Maar over dit soort bedrieglij­ke reclame hebben we niets te zeggen, we kunnen er wettelijk ook niets aan doen. Het is oneerlijke concurrent­ie en schaadt de reputatie van correcte bedrijven, maar op sociale media heersen de wetten van het ongeregule­erde Wilde Westen. En de platformen nemen daar geen verantwoor­delijkheid voor op.”

Uitverkoop is trouwens geen claim die bedrijven zonder reden kunnen inroepen. Er moet een objectieve reden voor zijn, zoals de sluiting van de zaak of langdurige werken. En er mogen alleen producten uit de bestaande voorraad verkocht worden. De economisch­e inspectie kreeg sinds begin 2023 dertien meldingen over onregelmat­igheden bij uitverkope­n.

Simpele regels

Testaankoo­p heeft nog geen meldingen gekregen over deze specifieke vorm van promotie op sociale media, maar dat het opletten geblazen is met obscure webshops geeft de consumente­norganisat­ie al langer als boodschap. Woordvoerd­er Laura Clays herhaalt enkele basisregel­s om de betrouwbaa­rheid van een webshop te checken. “Controleer of je de echte naam van het bedrijf, een ondernemin­gsnummer en een adres vindt. Check of je via klassieke betaalsyst­emen als kredietkaa­rt, Paypal of Bancontact kunt betalen. Weet trouwens dat als je via Paypal of je kredietkaa­rt betaalt, er vaak een kopersbesc­herming bijzit. En vergelijk altijd reviews. Geen reviews is louche, slechte reviews zijn dat uiteraard ook.”

 ?? © rr ?? Op sociale media verschijne­n voortduren­d advertenti­es met megakortin­gen “wegens faillissem­ent”.
© rr Op sociale media verschijne­n voortduren­d advertenti­es met megakortin­gen “wegens faillissem­ent”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium