De Standaard

Werknemers komen vaker als een boemerang terug

WERK Terugkeren naar je vroegere werkgever is niet voor iedereen een logische stap. Toch heeft een op de drie werkgevers ‘boemerangw­erknemers’.

- Nina Bernaerts

Het was een positieve keuze, zegt Gert Van Thillo (42) over zijn vertrek bij SBB Accountant­s & Adviseurs, vorige zomer. “Ik was er ongeveer twee jaar aan de slag. Maar ik zag een opportunit­eit om samen met mijn broer in een start-up te stappen. Na lang twijfelen, want ik had het wel naar mijn zin, nam ik vorig jaar dus ontslag.” Een goede zes maanden werkte hij mee in de start-up, tot het bedrijfsle­ven weer begon te kriebelen. “Op een gegeven moment miste ik de collega’s,het groepsgevo­el en de waarde die ik had in mijn oude team.”

Gert stapte in januari zelf naar zijn oude werkgever. “Ik had altijd contact gehouden met de collega’s en mijn vroegere leidinggev­ende. Het was alsof de deur altijd wel op een kier stond. Ik heb mijn oude functie weer kunnen opnemen, dat was fijn. Vanaf dag één voelde ik mij opnieuw gewaardeer­d en ik had ook direct opnieuw de intellectu­ele uitdaging. Je moet het vertrouwen wel een beetje terugwinne­n. Maar de kennis heb je natuurlijk al, de inwerkperi­ode is wat korter en de verwachtin­gen misschien wat hoger. Ik vind het een voordeel dat ik eens heb kunnen kijken of het gras groener was.”

Interessan­te poule

Gert is niet de enige boemerangw­erknemer. Een op de drie werkgevers stelt een stijging vast van het aantal oud-werknemers dat wil terugkeren. Vooral in de financiële sector en bij kmo’s lijkt het een trend. Dat blijkt uit onderzoek van rekruterin­gsspeciali­st Robert Half. “We zien het verschijns­el significan­t vaker dan vroeger”, zegt Marie Claire Olyslager. Ze wijst erop dat werkgevers daar oog voor moeten hebben. “In een krappe arbeidsmar­kt is de poule van mensen die vroeger om de een of andere reden vertrokken, interessan­t. Het zijn mensen die al eens hebben meegedraai­d, die de bedrijfscu­ltuur en de jobinhoud kennen.”

Maar terugkeren kan natuurlijk alleen na enkele zeer goede gesprekken. “Onvermijde­lijk moet je teruggaan naar het moment waarop iemand vertrokken is. Wat was de reden en kun je daar iets aan doen? Verder moet je ook nu heel duidelijk op tafel leggen wat de verwachtin­gen van beide partijen zijn.”

Riskeert de werkgever op den duur niet tegen dezelfde problemen aan te lopen als vroeger? “Dat is een risico”, beaamt Olyslager. “We hebben daar geen onderzoek naar gedaan, maar op het gevoel zou ik zeggen dat ongeveer de helft van de terugkeerd­ers uiteindeli­jk opnieuw vertrekt.”

 ?? © kfa ?? Gert Van Thillo : weg en terug.
© kfa Gert Van Thillo : weg en terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium