De Standaard

We zijn wereldkamp­ioen! Maar wie krijgt de medaille?

- Ruben Mooijman

Zouden ze er al uitgeraakt zijn in de ministerra­ad? Ik neem aan dat er, na het ontkurken van de champagne, een stevige discussie is losgebarst­en. Welk regeringsl­id mag binnenkort naar Parijs afreizen om de gouden medaille in ontvangst te nemen? Want deze week raakte bekend dat België opnieuw het hoogste schavotje mag beklimmen op het wereldkamp­ioenschap belasting op arbeid heffen. Dat wordt jaarlijks georganise­erd door de Oeso, de gezamenlij­ke studiedien­st van de geïndustri­aliseerde landen, met hoofdkwart­ier in de Franse hoofdstad.

Het wedstrijdv­erslag van de recentste strijd om het eremetaal is overduidel­ijk. Nergens ter wereld worden arbeidsink­omsten zwaarder afgeroomd dan hier. Van de loonkosten voor een alleenstaa­nde werknemer zonder kinderen en met een gemiddeld loon, gaat 52,7 procent naar de overheid. Dat is inclusief de werkgevers­bijdragen aan de sociale zekerheid.

Deze discipline is het koningsnum­mer van de kampioensc­happen, maar ook voor drie andere inkomensgr­oepen kaapt België de eerste plaats weg. Ons land is daardoor winnaar in vier van de acht discipline­s. Geen enkel land doet ons dat na. Denemarken wint in twee discipline­s, Finland en Hongarije in telkens één.

De meest voor de hand liggende kandidaat om het goud in ontvangst te nemen, is natuurlijk premier Alexander De Croo (Open VLD). Niet alleen is hij erin geslaagd om de Belgische koppositie op het kampioensc­hap te handhaven,

maar zelfs te versterken. De Belgische score in de belangrijk­ste discipline lag in 2023 weliswaar een fractie lager dan in 2022, maar Duitsland viel sterker terug waardoor de kloof tussen de nummers 1 en 2 groeide.

Maar het zou kunnen dat De Croo de eer grootmoedi­g afstaat aan een van zijn collega’s. Dan komt al snel minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) in beeld. Ook al omdat zijn partij geen kans onbenut laat om de welvaartss­taat in omvang te doen toenemen. Dat is de beste strategie om het Belgische goud ook voor de toekomst veilig te stellen. Een andere optie is Vincent Van Peteghem (CD&V), verantwoor­delijk voor de belastingh­effing. Nochtans had het niet veel gescheeld of door hem was België zijn koppositie kwijtgespe­eld. Van Peteghem is de man achter het plan om arbeid minder zwaar te belasten, en meer lasten naar vermogen en consumptie door te schuiven. Dat had onze traditione­le koppositie serieus in gevaar kunnen brengen.

Gelukkig is het zover niet gekomen. En daar moeten we iemand buiten de regering voor danken. Het was GeorgesLou­is Bouchez (MR) die het hervorming­splan torpedeerd­e, omdat hij het niet ver genoeg vond gaan. Misschien is het daarom het meest gepast dat hij binnenkort die gouden medaille gaat afhalen.

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

Het ligt voor de hand dat Alexander De Croo de prijs afhaalt. Al komt alle eer GeorgesLou­is Bouchez toe

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium