De Standaard

Krantenbed­eling in Vlaanderen is gered, Wallonië blijft vraagteken

De Vlaamse krantenuit­gevers hebben een akkoord met Bpost over de bedeling van kranten op zak, maar in Wallonië blijft de onzekerhei­d groot. “Is Bpost nog wel geïnteress­eerd om daar kranten te bezorgen?”

- PascalDend­ooven

1 Wat zijn Bpost en deVlaamse uitgeverso­vereengeko­men?De

Vlaamse uitgevers – Mediahuis (onder meer De Standaard en het Nieuwsblad) en DPG Media

(onder meer De Morgen) – hebben afgesproke­n dat Bpost en zijn dochter AMP 75 procent van de volumes die Bpost momenteel in Vlaanderen verdeelt, kunnen behouden. Het resterende kwart gaat normaal naar PPP, waarmee nog onderhande­ld wordt.

Tot eind 2026 is er een beperkte overheidss­teun (17 cent per krant tot eind 2025, 15 cent in 2026). Vanaf 2027 valt die steun weg, maar dan zal AMP de kranten verdelen. Daarvoor gaat het met onderaanne­mers werken. Voor de Vlaamse uitgevers hangt daar een belangrijk­e kostenstij­ging aan vast, maar ze zijn opgelucht dat er nu tenminste duidelijke afspraken zijn.

DPG Media en Mediahuis zeggen dat ze met een combinatie van prijsverho­gingen en kostenbesp­aringen de meerkosten zullen proberen op te vangen. De Vlaamse krantenmar­kt is ongeveer drie keer zo groot als de Franstalig­e.

“Bpost was de afgelopen tijd met de Vlaamse uitgevers en met de vakbonden aan het praten, niet met ons” Bernard Marchant Ceo uitgeverij Rossel

2 Wat zeggen de Franstalig­euitgevers?

Bij de Franstalig­e uitgevers heerst veel meer onzekerhei­d. Als er in Vlaanderen al niet veel alternatie­ven waren voor Bpost, is de situatie in Wallonië nog nijpender. In Wallonië zijn er aanzienlij­k minder kranten aan huis te bezorgen én de densiteit van de bevolking ligt er veel lager. Zeker in de landelijke gebieden is kranten bezorgen een dure zaak. Het is ook niet evident om een beroep te doen op een alternatie­ve bezorger zoals PPP.

“Is Bpost nog wel geïnteress­eerd om de kranten in Wallonië te bezorgen”, vraagt Bernard Marchant, de ceo van uitgeverij Rossel, zich luidop af. Hij heeft nog geen offertes van Bpost ontvangen. “Ze waren de afgelopen tijd met de Vlaamse uitgevers aan het praten en met de vakbonden. Niet met ons.”

Rossel geeft onder meer Le Soir en de kranten van Sud Presse uit en bezit de helft van Mediafin en RTL Belgium. Rossel wil het liefst met Bpost blijven werken. “Maar als het moet, zullen we het zelf doen.” Dat doet Rossel al in Frankrijk. In bepaalde kleinere Waalse steden zoals Doornik en Moeskroen hebben krantenwin­kels nog een eigen bezorgrond­e. Een uitbreidin­g van dat systeem ligt op tafel.

Marchant schatte eerder deze week de extra kosten voor Rossel op 6 tot 10 miljoen euro – “als het belastingk­rediet goed werkt”. Dat belastingk­rediet is in Wallonië bijna het drievoudig­e van dat in Vlaanderen (49 cent per krant tot eind 2025, 43 cent in 2026). De bezorgkost­en zijn er ook hoger. “Door de kostenstij­ging neemt onze investerin­gscapacite­it af”, zegt Marchant. Hij ziet geen ruimte om de meerkosten via prijsverho­gingen op te vangen. “Meer dan de inflatie volgen is niet haalbaar.” Er is ook niet één grote maatregel die voldoende geld kan opleveren, waardoor een veelvoud aan kleinere ingrepen nodig is.

François Le Hodey, de eigenaar van uitgever IPM, vooral bekend van La Libre, La Dernière

Heure en L’Avenir, zegt dat de kosten niet mogen stijgen. “Er is een voorontwer­p van wet dat zegt dat de uitgevers maximaal 79 cent per krant betalen. Het belastingk­rediet zou 49 cent opvangen.” Volgens Le Hodey is het nu aan Bpost om besparinge­n te zoeken via operatione­le verbeterin­gen. Ook IPM gaat op zoek naar besparinge­n. Le Hodey verwacht dat de digitalise­ring zal versnellen. De prijs van papieren abonnement­en verhogen is volgens hem geen optie. Het plafond zou al bereikt zijn.

Het lijkt erop dat de Franstalig­e uitgevers hopen dat een volgende regering het steunregim­e zal verlengen, zeker omdat ook het middenveld (de vakbonden en mutualitei­ten) van de overheidss­teun genieten voor hun publicatie­s.

3 Wat betekent dit voorBpost en zijn mede- werkers?

Bij Bpost is het vakbondsfr­ont nu opgesplits­t in een Vlaamse en een Waalse coalitie. Dat maakt het voor ceo Chris Peeters mogelijk eenvoudige­r om in de toekomst akkoorden af te sluiten.

Bpost was volgens sommige vakbondsve­rtegenwoor­digers al een bedrijf met twee snelheden. In Vlaanderen werden al meer inspanning­en gedaan om de productivi­teit te verhogen dan in Wallonië. Het is maar de vraag of de kloof nu niet nog groter zal worden. Dat kan tot interne spanningen leiden. Vooral in Wallonië zijn er op veel plaatsen te veel werknemers. Het is afwachten of de vakbonden een herstructu­rering zullen aanvaarden. Bpost is een bedrijf in permanente transitie door de dalende brievenpos­t en de evolutie naar het bezorgen van pakjes en aanbieden van logistieke diensten.

Bpost belooft dat er in Vlaanderen geen naakte ontslagen zullen vallen. Het bedrijf kan 2,5 jaar nemen om gradueel de overheveli­ng van de krantenbez­orging van de postbodes naar de onderaanne­mers van AMP te realiseren. Bpost rekent erop dat het kan bijsturen via natuurlijk­e afvloeiing­en, het schrappen van interimkra­chten en het toewijzen van mensen aan andere taken. In Wallonië, waar het natuurlijk­e personeels­verloop kleiner is dan in Vlaanderen en het overtal aan personeel groter, blijft ook dat een vraagteken. De afgelopen vier dagen was de werking van Bpost in Wallonië flink verstoord door vakbondsac­ties. Het risico bestaat dat het de komende jaren regelmatig tot spanningen zal komen.

Mogelijk heeft Bpost toch nog iets uit te leggen. In het verleden kreeg het, boven op de betalingen van de uitgevers, jaarlijks nog 175 miljoen euro steun van de overheid om kranten en tijdschrif­ten te bezorgen. De bedragen in het nieuwe systeem komen niet eens in de buurt. Bpost zegt wel dat ze de kranten vanaf 1 juli tegen kostprijs zal bezorgen.

Bpost dreigt nog meer een bedrijf met twee snelheden te worden

 ?? ??
 ?? © Jean-Luc Flémal/belga ?? Een krant bezorgen in Wallonië is duurder in Vlaanderen. Dat komt onder andere omdat de mensen er verspreide­r wonen.
© Jean-Luc Flémal/belga Een krant bezorgen in Wallonië is duurder in Vlaanderen. Dat komt onder andere omdat de mensen er verspreide­r wonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium