De Standaard

“Het kantoor vroeg 10.000 euro per maand voor mij aan het ziekenhuis. Schandalig”

- Nathalie Carpentier

De verpleegku­ndige in een flexibel statuut – als zelfstandi­ge, uitzendkra­cht of ‘ingehuurde’ projectver­pleegkundi­ge – rukt op. Is dat een oplossing of een bijkomend probleem voor de zorgsector die al lang schreeuwt om meer handen aan het bed? “De vijver wordt niet groter, wel duurder.”

“10.000 euro per maand?” Toen een mail van het externe uitzendkan­toor per ongeluk in haar inbox belandde, trok projectver­pleegkundi­ge Sabrina Snoeckx grote ogen. “Durfde het kantoor zó veel voor mij te vragen aan het ziekenhuis dat mij inhuurde? Belachelij­k veel, het druiste tegen mijn principes in. Als je het afzette tegen wat ik zélf kreeg, was het helemaal schandalig: 2.200 euro bruto. Oké, ik had wel een auto, maar dat waren toch maffiaprak­tijken.”

Met de mail in de hand eiste ze een loonsverho­ging bij het kantoor. Ze kreeg er 400 euro bruto bij. Ze hield van de voordelen – een auto, een tankkaart, gevarieerd werk – maar de negatieve ervaring bleef hangen. “Na dat voorval voelde ik nattigheid, het kantoor is ook failliet gegaan.” Ze besloot intern voor de GZA in Antwerpen te gaan werken, in dienst als intern projectver­pleegkundi­ge voor de drie ziekenhuiz­en. “Ik werkte er graag.”

De projectmat­ige aanpak ligt haar. “Ik ben niet gemaakt om jaar in, jaar uit op dezelfde dienst te werken. Nu werk ik hier eens zes maanden, dan daar eens een paar maanden. Het is erg leerrijk, ik doe overal ervaring op. Voor GZA is dit ook beter, nu ben ik minder duur.” Financieel krijgt ze nu hetzelfde als wie vast in dienst is, plús een auto. “Nodig voor de verplaatsi­ngen tussen de drie ziekenhuiz­en, maar ook goed voor 5.000 euro extra per jaar.”

Ze begrijpt de kritiek op extern ‘ingehuurde’ verpleegku­ndigen. “De voordelen zijn voor wie zo werkt, de nadelen voor de ziekenhuiz­en. Ze vinden zo ook moeilijker vast personeel. Soms wringt dat, maar op het einde maak je je eigen rekening.”

Vierduizen­d vacatures

Almaar meer verpleegku­ndigen maken die optelsom. Ze zijn niet alleen gegeerd, de hoge werkdruk en avond-, nacht- en weekendshi­fts zijn een gekend zeer. Vandaag staan er 4.000 vacatures open in de zorgsector, het voorbije jaar werden liefst 10.798 verpleegku­ndigen gezocht. Vooral sinds corona kiezen ze vaker voor een flexibeler statuut als interimkra­cht, freelancer of projectver­pleegkundi­ge. Voor de ziekenhuiz­en zijn er geen recente cijfers, maar uit gegevens van het Departemen­t Zorg die De Tijd opvroeg, bleek die groep flexibele verpleegku­ndigen in de woonzorgce­ntra verzesvoud­igd in vergelijki­ng met vorig jaar (zie grafiek).

Sommige uitzendbed­rijven spelen erg listig in op de war on talent. Met beloften van een hoger loon, een auto en betere uren snoepen ze soms vast personeel af van zorginstel­lingen en bieden die vervolgens weer aan tegen andere voorwaarde­n. Onder meer verpleegku­ndigen verhuren aan zorginstel­lingen legde Steve Rousseau met House of Talent alvast geen windeieren, bleek vorige week. Het omgekeerde geldt voor de instelling­en.

“Ik heb een verpleegku­ndige weten vertrekken met de fiets. Een tijd later bood ze zich opnieuw aan in een Mini”, vertelt Wouter Sonneville, directeur van De Medemens, met 17 woonzorgce­ntra in Antwerpen. Zijn verhaal gaat over de periode toen hij nog bij een wzc in Gent werkte. “De verpleegku­ndige in kwestie kreeg bij een kantoor betere arbeids- en loonvoorwa­arden.” Hij botste op een soms perverse mechaniek. “Als iemand als uitzendkra­cht begint in een woonzorgce­ntrum, er zijn draai

vindt en je wilt hem of haar aanwerven, dan moet je als wzc een zeer hoge fee ( volgens Zorgnet-Icuro soms tot 25.000 euro, red.) betalen aan het kantoor. Omgekeerd is daar uiteraard geen sprake van.”

De situatie leidt tot frustratie bij directies. “We zien goede medewerker­s vertrekken omdat we de middelen niet hebben om hen beter te betalen”, zegt Sonneville. “De uitzendmar­kt kan dat wel en biedt hen vervolgens weer duurder aan. Als je écht mensen nodig hebt, zoals wij, lijdt de financieri­ng van het wzc er finaal toch onder. Je kunt die extra kosten niet doorrekene­n aan de bewoners. Een wzc is al niet goedkoop.” Het systeem ondermijnt de continuïte­it van de zorg, de band met de bewoners en met de collega’s. Zij zien telkens andere gezichten. “Minister Crevits stelt dat je geen winst mag maken op de zorg, maar kijkt daarbij naar de wzc’s”, besluit Sonneville. “Terwijl je je toch ernstige vragen kunt stellen bij die kantoren die via hun marges winst op zorg maken.”

“Ik hoorde een projectver­pleegkundi­ge ooit tegen mijn vast personeel zeggen dat ze het haar moesten zeggen als ze ook geïnteress­eerd waren. Als zij iemand aanbracht, kreeg ze een fee”, vertelt Kenny De Cuyper, verpleegku­ndig directeur van GZA.

Dat creëerde nog extra spanning op de werkvloer. “De zeer agressieve cowboys hebben we geweerd, dat spel wilde ik niet meespelen.” Nu hebben ze een respectvol­lere samenwerki­ng met de kantoren. Maar ze betalen nog steeds 1,7 keer zoveel en de risico’s blijven, schetst De Cuyper. “Soms heb je uitzendkra­chten voor één dag nodig. Die kunnen standaardz­org bieden, maar kennen de patiënten, procedures of protocolle­n niet altijd. Daarvoor vallen ze terug op ons vast personeel. Ook vastere interimkra­chten leunen op de reguliere verpleegku­ndigen.”

Met externe projectver­pleegkundi­gen rijst een ander probleem. “Onze mensen leiden telkens nieuwe mensen op met het oog op een langdurige samenwerki­ng. Als wij na drie maanden met een projectver­pleegkundi­ge verder willen, maar zij of hij wil dat niet, dan kan die meteen vertrekken. Het maakt ons personeel opleidings­moe. Dat nieuwe gezicht gaat toch weg.”

Op meer dan duizend vaste mensen telt GZA nu veertig projectver­pleegkundi­gen. Een noodzaak, zegt De Cuyper. “Neem hen weg en we moeten zowel een deel van het operatiekw­artier als van de afdelingen sluiten. De werkdruk nog verhogen gaat niet. We huren ze dus nog wel in, maar verliezen er gelukkig geen personeel meer aan.”

Moderne slavenhand­el

In de woonzorgce­ntra is de situatie mogelijk nog moeilijker. “Als ik niet moest, zou ik geen uitzendwer­k gebruiken”, vat Joeri Fabry directeur van wzc Salvator Welzijnszo­rg uit Hasselt samen. “Het ontwricht de zorg. Maar het personeels­tekort is groot. Als een verpleegku­ndige kan kiezen voor een auto, betere uren of voor een ziekenhuis, dan komt ouderenzor­g vaak op de laatste plaats. De uitzendkra­chten hier hebben een auto. Ik kan dat nooit aan al mijn vijftig medewerker­s bieden.”

Fabry zou “liever mijn centen voor iets anders gebruiken dan dubbel zoveel te betalen voor hetzelfde werk”. Het bericht over de miljoenenw­insten van Steve Rousseau, onder meer door het detacheren van verpleegku­ndigen, maakte Fabry erg kwaad. “Dat is bijna een moderne vorm van slavenhand­el. Het kantoor wordt er rijk van, maar voor de zorg smaakt dit bitter.”

De directies met wie we spraken, vinden dat ingehuurde krachten zeker een plaats hebben om een acute nood te lenigen. Maar de evolutie naar de huidige noodgedwon­gen structurel­e inzet is onbetaalba­ar en problemati­sch, reageert Margot Cloet, hoofd van zorgkoepel Icuro-Zorgnet. “Je zult nooit zonder interims kunnen als iemand ziek of zwanger is. Maar dat mag de reguliere zorg niet structuree­l vervangen, zoals nu stilaan gebeurt.”

Vooral de ingehuurde projectver­pleegkundi­gen zijn Cloet een doorn in het oog. “Die kosten al snel 2 tot 2,3 keer zoveel aan de instelling. Te vaak komen ze hetzelfde werk doen als de reguliere verpleegku­ndigen die wél binnen de afgesproke­n cao’s werken. De uitzendkan­toren maken sluw gebruik van de personeels­krapte en de wettelijke mogelijkhe­id. Een bekommerni­s om de zorg betaalbaar te houden, heb ik daarbij nog niet gezien. Het is onethisch en pervers, het ondermijnt het zorgsystee­m. Bijkomende handen creëert het niet, het maakt de financiële problemen alleen maar groter.” “Dat is belastingg­eld dat naar de privé wordt doorgeslui­sd om zorg te bieden”, beaamt Vera Vertessen, verpleegku­ndig directeur van UZ Brussel. “Dat is de wereld op zijn kop.”

“De vijver wordt niet groter, maar wel duurder”, vat Olivier Remy, algemeen coördinato­r ACV Puls non-profit het samen. “Bij uitzendkra­chten moet je de kosten van de kantoren bijtellen, zelfstandi­gen kunnen meer vragen vanuit hun sterke onderhande­lingsposit­ie en de projectver­pleegkundi­gen zijn twee keer zo duur. Je kunt de prijs voor zorg niet zomaar verhogen. Die verpleegku­ndigen zelf verdienen niet twee keer zoveel, he. Als je het verhaal van House of Talents leest, weet je wel waar het geld naartoe gaat.”

Dat deze krant dat businessmo­del pervers noemde, vindt Rika Coppens van concurrent House of HR onterecht. “Ons businessmo­del is mensen in knelpuntbe­roepen vinden, binden en uitsturen naar diverse werkgevers met tijdelijke noden”, mailt ze. “Bij de overgrote meerderhei­d zijn de intenties wel zuiver. Wij willen de beste werkgever zijn, ik vrees dat het in de zorg soms ontbreekt aan ambitie om de beste werkgever te zijn. Men rekent te veel op het engagement van de zorgverlen­ers.”

Familiedag

Zorginstel­lingen bieden wel tegenwicht. Tijdens corona zag het Limburgse Virga Jesse-ziekenhuis verpleegku­ndigen vertrekken en zich opnieuw – duurder – aanbieden als externe projectver­pleegkundi­ge. “Met zes andere Limburgse ziekenhuiz­en hebben we afgesproke­n om hen te weigeren”, zegt Mauro Convalle, directeur zorg. “Anders beland je in een vicieuze cirkel.”

Convalle zocht wel uit waarom die verpleegku­ndigen vertrokken waren. “Soms was de reden financieel, vaak wilden ze betere uren. Als werkgever kun je dat niet altijd bieden. Maar als we ons personeel willen houden, zullen we het toch zelf moeten proberen op te lossen, niet via uitzendkan­toren. Veel verpleegku­ndigen starten om 7 uur, combineer dat maar eens met jonge kinderen. Moet het operatiekw­artier echt om 8 uur beginnen? Kunnen we niet nadenken over kortere en langere shifts? Bekijk dat met een open geest.”

“In Limburg hebben we de luxe dat we mensen kunnen weigeren, in de grootstede­n heb je die keuze soms simpelweg niet.” Zijn Antwerpse collega, Wim Van de Waeter van ZNA, beaamt dat. “Daarom moet je

je als gebruiker ook assertief opstellen tegenover die kantoren.” De rode cijfers van de ziekenhuiz­en zeggen genoeg. “Je moet onderhande­len over die fee, over de tarieven en de termijnen. Ingehuurde projectver­pleegkundi­gen hebben veel vrijheid, maar bij ons moeten ze gewoon de shifts meedraaien die wij voorzien.”

“Projectwer­k ontwricht de zorg. De uitzendkra­chten hier hebben een auto. Ik kan dat nooit aan al mijn medewerker­s bieden” Joeri Fabry Directeur van wzc Salvator Welzijnszo­rg uit Hasselt

“Wij willen de beste werkgever zijn, ik vrees dat het in de zorg soms ontbreekt aan die ambitie. Men rekent te veel op het engagement van de zorgverlen­ers” Rika Coppens House of HR

Dat verpleegku­ndigen kiezen voor betere uren en een betere verloning, nemen weinigen hen kwalijk. Robin werkte eerst als projectver­pleegkundi­ge via een interimkan­toor, nu als freelancer. “Ik voelde me een nummer voor dat kantoor. Ik wil vrijheid hebben, kunnen vertrekken als ik het beu ben. Als freelancer heb ik nu een auto van mijn zaak en bepaal ik zelf mijn tarieven. Nu verdien ik 10.000 euro per maand voor mijn zaak, ik keer mezelf daar een deel van uit.” Hij kiest soms bewust voor avond- en weekendwer­k. “Dat verdient beter.”

T., die anoniem wil blijven, werd na 27 jaar vast dienstverb­and bewust extern projectver­pleegkundi­ge. “Bij mijn werkgever draaide ik mee in een reserve- en wachtsyste­em. Ik moest uren beschikbaa­r zijn, zonder deftige vergoeding.” Hij verdient nu 100 euro meer en heeft een auto. Zijn kantoor noemt hij “een werkgever uit de duizend”. “Ik ben met mijn gezin naar Pairi Daiza gegaan, op hun kosten. Al heb ik daarvoor ook een zondagsshi­ft moeten wisselen. Dat je vrij je uren kiest, klopt niet helemaal.”

Vroeger was T. syndicaal actief. “Mijn vorige secretaris noemde mijn overstap onethisch. Ik weet dat ik een dure vogel ben. Misschien is het niet erg correct, maar dan moet het beleid maar veranderen. Leg het zorgperson­eel beter in de watten en geef ze een deftig loon. Dan vertrekken ze niet.”

 ?? © Fred Debrock ?? Een projectver­pleegkundi­ge die ingehuurd wordt via een uitzendkan­toor is tot 1,7 keer duurder dan een vast personeels­lid.
© Fred Debrock Een projectver­pleegkundi­ge die ingehuurd wordt via een uitzendkan­toor is tot 1,7 keer duurder dan een vast personeels­lid.
 ?? © katrijn van giel ?? Sabrina Snoeckx: “Ik ben niet gemaakt om jaar in, jaar uit op dezelfde dienst te werken.”
© katrijn van giel Sabrina Snoeckx: “Ik ben niet gemaakt om jaar in, jaar uit op dezelfde dienst te werken.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium