De Standaard

AI schudt machtsverh­oudingen binnen big tech dooreen

Big tech maakte deze week de kwartaalre­sultaten bekend. Dat leidde bij beleggers tot heel verschille­nde conclusies over artificiël­e intelligen­tie. Wie de spades en houwelen voor AI levert, zag zijn beurskoers flink oplopen.

- Stijn Decock

De waardeverh­oudingen binnen big tech zijn deze week stevig door elkaar geschud. De beurskapit­alisaties van de grootste techbedrij­ven maakten bokkenspro­ngen: Meta (Facebook) werd deze week 100 miljard dollar minder waard, terwijl Alphabet (Google) 200 miljard en Microsoft 70 miljard dollar meer waard werden. De herschikki­ng kwamen er na de bekendmaki­ng van de resultaten over het eerste kwartaal. Beleggers wikten en wogen het AI-beleid van de bigtechbed­rijven en kwamen tot heel uiteenlope­nde conclusies: bedrijven die andere bedrijven op de een of andere manier helpen met AI en daarmee onmiddelli­jk geld verdienen, werden beloond door de belegger. Bedrijven die vooral in AI investeren zonder goed aan te geven wat ze eraan verdienen, werden afgestraft – zoals Meta. De ceo van Meta, Mark Zuckerberg, zei dat hij dit jaar bijna 40 miljard dollar zal investeren in AI om gerichtere advertenti­es mogelijk te maken. Of die investerin­gen zullen renderen, is niet duidelijk voor de beleggers.

Microsoft en Alphabet passen artificiël­e intelligen­te weliswaar ook in hun eigen producten toe, maar ze verdienen er vooral aan via de verkoop van cloudoplos­singen aan derde bedrijven. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, draait bijvoorbee­ld op de infrastruc­tuur van Microsoft. Om een AI-model te laten draaien is bijzonder veel reken- en opslagkrac­ht nodig. De meeste start-ups en kleinere techbedrij­ven kopen die servers en gespeciali­seerde computerkr­acht niet zelf, maar huren die bij grote techbedrij­ven als Alphabet , Microsoft en Amazon. Die laatste is met zijn grote datacenter­s ook een belangrijk­e speler in de cloud. Meta speelt geen belangrijk­e rol in de exploitati­e van datacenter­s. Bij Microsoft en Alphabet gaan de meeste investerin­gen dit jaar ook naar het verder uitbreiden van hun datacenter, veeleer dan naar de vage uitbouw van AI- en virtualrea­lity-oplossinge­n, zoals bij Meta.

Microsoft, Alphabet en Amazon kun je dus vergelijke­n met wat de verkopers van houwelen en schoppen waren tijdens de goudkoorts.

Die partijen verdienden als toeleveran­cier het meest aan de Amerikaans­e goudkoorts, meer dan er verdiend werd met het delven van goud zelf. Nvidia, dat de belangrijk­ste chips voor AI levert, hoort in dezelfde rij thuis.

Games en Windows

De resultaten van Microsoft en Alphabet werden door de beleggers op applaus onthaald, omdat ook de gewone activiteit­en het meer dan behoorlijk deden. Zo steeg de omzet bij Microsoft met een potige 17 procent tot 61,9 miljard dollar in het eerste kwartaal. De nettowinst klom met 20 procent tot 21,9 miljard dollar. Bijna de helft van die inkomsten haalt het bedrijf al uit de clouddiens­ten, die met 21 procent groeiden. Ook de klassieke activiteit­en, zoals de verkoop van licenties op Windows-software en games, groeiden mooi.

Bij Alphabet stegen de totale inkomsten met 15 procent tot 80,54 miljard dollar. De nettowinst steeg met 56 procent tot 23,6 miljard dollar. De cloud-activiteit­en zijn met 9,57 miljard dollar inkomsten wel een maatje kleiner dan bij Microsoft. Alphabet haalt daarentege­n het grootste deel van haar centen uit reclame-inkomsten, die opnieuw in de lift zitten. Die advertenti­es gaan nog altijd hoofdzakel­ijk naar de eigen zoekmachin­e Google, goed voor 46 miljard dollar inkomsten in drie maanden, dat is 6 miljard meer dan in de eerste drie maanden van 2023. Youtube was dan weer goed voor 8,1 miljard dollar inkomsten.

Bedrijven die andere bedrijven helpen met AI en onmiddelli­jk geld verdienen, werden beloond door de belegger

 ?? © Connie Zhou/ap ?? Een datacenter van Google in Iowa.
© Connie Zhou/ap Een datacenter van Google in Iowa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium