De Standaard

België wil snellere Europese ban op Russische brandstoff­en

ENERGIE Een technische werkgroep moet de gevolgen bestuderen op onder meer de bestaande contracten en de koopkracht.

- Wim Winckelman­s

De Europese Unie had al plannen om tegen 2027 helemaal af te raken van fossiele brandstoff­en uit Rusland. De Belgische topministe­rs hebben nu afgesproke­n om niet alleen F-16-straaljage­rs te leveren aan Oekraïne, maar ook om te onderzoeke­n of die ban op Russische brandstoff­en niet versneld kan worden.

Van het pijpleidin­ggas is Europa al voor een groot deel af. Maar er blijft een aanhoudend grote aanvoer van Russisch lng, vloeibaar gas dat met schepen wordt aangevoerd.

Dat stuit al geruime tijd op de kritiek dat die overslag Rusland helpt om de oorlog in Oekraïne te blijven financiere­n. Zeebrugge is nog altijd een van de belangrijk­ste havens waar lng, uit Rusland wordt overgeslag­en.

Een technische werkgroep gaat in opdracht van de federale regering aan de slag om te onderzoeke­n hoe Europa zo snel mogelijk de overslag van dat Russische lng kan verbieden. Alleen zal België dat niet doen.

In de studie wordt bekeken wat de gevolgen zijn voor de bestaande contracten, een verbod zou een geval van overmacht kunnen betekenen. Daarnaast mag een verbod de bevoorradi­ngszekerhe­id en de koopkracht niet in gevaar brengen. En uiteraard moeten alle Europese havens meedoen, zodat het Europese level playing field niet in gevaar komt. België zou als Europees voorzitter dan een voorstel op tafel leggen.

De Europese commissari­s voor Energie, Kadri Simson, liet onlangs weten dat Europa “geleidelij­k” de druk wil opvoeren op importeurs van Russisch lng om hun aankopen te vermindere­n. Ook de Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen) was daar eerder al voorstande­r van.

Kernbrands­tof

Ook voor de levering van nucleaire brandstofs­taven stelt België voor om alleen nog de lopende contracten met uranium van Russische herkomst uit te voeren en er geen nieuwe meer af te sluiten, tenzij die de energiebev­oorrading in het gedrang zou brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium