De Standaard

Zeven vuistregel­s van standhoude­rs op Art Brussels

Nog tot zondag palmen 177 galeries twee Heizelpale­izen in voor de veertigste editie van Art Brussels. Standhoude­rs betalen tussen 5.000 en 40.000 euro voor een “booth”. We polsten naar hun strategieë­n.

- Geert Van der Speeten

1. Houd de kunstenaar­s weg bij de opstelling

Laurence Dauwens van de Brusselse galerie Dauwens & Beernaert: “We staan voor de vijfde keer op Art Brussels, met werk van Marco De Sanctis, Charlotte Vandenbrou­cke, Joost Pauwaert en Loïc van Zeebroek. De beurs is een thuismatch voor ons en voor Belgische collection­eurs. Ook bij deze editie hopen we vlot te verkopen.”

“Normaal sluiten we qua aanbod een compromis tussen minder verkoopbar­e en verkoopbar­e werken. Deze keer gaan we resoluut voor het laatste, met kleinere stukken voor toegankeli­jke prijzen. Elke dag is er een rehang en wisselen we tien werken. Onze les: laat de artiesten thuis bij de voorbereid­ing van de stand. Anders dreigt er ruzie over wie naast wie hangt. Of over wie zogezegd het beste plaatsje krijgt.”

2. Zie de kunstbeurs niet als een winkel

Ana Zoe Zijlstra van Xavier Hufkens Gallery: “Art Brussels is meer dan mooie plaatjes kijken of flaneren langs hedendaags­e kunst. Je moet de beurs niet zien als een plek, maar als een beleving. Ze waaiert uit over de stad, er gebeurt van alles in de marge, vernissage­s en open ateliers creëren een vibe. De vierdaagse mikt op een allround ervaring, de kunstliefh­ebber moet ze beleven als een momentum. Er zijn zo veel kunstbeurz­en: deze lente alleen al had je Art Paris, Art Düsseldorf, Miart in Milaan en binnenkort volgt Frieze New York. Dan moet je het verschil maken.”

3. Zet iets prominents in de vitrine

Axel Vervoordt Gallery verrast met een monumental­e sculptuur van Peter Buggenhout die woekering en verval oproept. Bij Xavier Hufkens krijgt Mark Manders, nieuwkomer bij de galerie, een prominente plek. Tim Van Laere Gallery pakt uit met het jongste werk van Bram Demunter. Veel galeries zetten een blikvanger in de vitrine, een kunstwerk met een aanzuigeff­ect op de bezoeker.

Zijlstra: “Het gaat bij voorkeur om gloednieuw werk. Of je kunt een nieuwe naam introducer­en, die op zo’n beurs altijd extra zichtbaarh­eid krijgt. Standen versterken elkaar ook. Het team van Art Brussels creëert op een slimme manier zwaartepun­ten. Onder meer door sterkhoude­rs als Tim Van Laere en Xavier Hufkens tegenover elkaar te plaatsen in de middenvleu­gel.”

4. Speel lokale troeven uit

Boris Vervoordt van Axel Vervoordt Gallery: “Wij staan hier voor de elfde keer en zien onze galerie als een agentuur: wij werken voor de kunstenaar. Met Bosco Sodi, Kimsooja en Jaffa Lam is de selectie internatio­naal. Maar sinds jaar en dag schuiven we ook het Belgische aspect naar voren, deze keer onder meer door minimalist Jef Verheyen onder de aandacht te brengen. Lokale toppers zijn de troeven van een kunstbeurs. Ook Art Brussels zal altijd verankerd blijven in de regio: voor buitenland­se bezoekers maakt dat de beleving uniek. Zouden anders niet alle kunstbeurz­en inwisselba­ar zijn?”

5. Draag goeie schoenen

Vestimenta­ir is de dresscode voor galeriemed­ewerkers vier dagen lang dezelfde als op een vernissage: casual chic. Eén galeriste kiest voor rood: feestelijk jasje en pumps. Zowat alle standhoude­rs blijven de hele tijd rechtstaan. “Goeie schoenen zijn onontbeerl­ijk.”

“Art Brussels blijft verankerd in de regio: lokale toppers maken de beleving uniek. Zouden anders niet alle kunstbeurz­en inwisselba­ar zijn?” Boris Vervoordt Axel Vervoordt Gallery

6. Vermijd een stand bij de entree

Nele Verhaeren, directeur van Art Brussels: “Galeries die solliciter­en voor een stand, kunnen hun plek niet zelf kiezen. Het is altijd een puzzel om het grondplan vast te leggen. We willen een afwisselin­g van nationale en internatio­nale galeries en routes die elkaar versterken. Je hoort wel eens: een stand bij de entree is geen cadeau. Potentiële kopers springen dan even binnen, beloven later terug te komen, maar zijn dan al elders gaan shoppen. Ik weet niet of dat verhaal klopt, sommige galeries zijn juist heel blij met zichtbaarh­eid op de eerste rij.”

7. Laat de bezoeker kijken met de ogen, niet met de oren

Frederick Keteleer van Keteleer Gallery: “De beurs trekt geoefende kunstkenne­rs aan. Art Brussels geldt als een beurs voor ontdekking­en, maar in de Prime-selectie moet de kwaliteit hoog liggen.”

“De economisch­e en politieke situatie heeft uiteraard een impact op het koopgedrag en ze is dit jaar onvoorspel­baar. Maar oudere kunstenaar­s verzekeren ons: er waren altijd al ups en downs op de markt. In de coronajare­n dook plots een immense koopgolf op, met lange wachttijde­n voor nieuwe werken, maar intussen beleeft de bubbel van de jonge figuratiev­e schilderku­nst alweer een terugval. Wij raden kandidaat-collection­eurs daarom aan om het hoofd koel te houden. Koop met de ogen, niet met de oren.”

Art Brussels, Heizel, Brussel, tot 28/4.

 ?? © David Plas. ?? Op Art Brussels stellen 177 galeries hun werken tentoon.
© David Plas. Op Art Brussels stellen 177 galeries hun werken tentoon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium