De Standaard

Budabrug weer gebruikskl­aar

-

BURCHT/NEDER-OVER-HEEMBEEK Nadat ze eind 2022 werd aangevaren door een schip, is de Budabrug uit Neder-over-Heembeek bijna weer gebruikskl­aar. Het bedrijf HYE uit Burecht (Zwijndrech­t) herstelt de driehonder­d ton zware brug volgens de regels van de kunst, wat erg arbeidsint­ensief is.

30 december 2022. Een duizend ton zwaar schip raakt in de problemen op het Zeekanaal Brussel-Schelde in NederOver-Heembeek en crasht tegen de Budabrug. Een grote hoop verwrongen staal blijft over, die zo snel mogelijk weggehaald moet worden aangezien er heel wat schepen liggen te wachten. Het Burchtse bedrijf HYE komt ter plaatse en vervoert de Budabrug over water naar hun werkplaats.

Daar staat de brug nu opnieuw kaarsrecht klaar om eind mei richting Brussel te vertrekken. “We hebben aan de hand van 3D-scans en allerlei metingen uitgezocht welke schade de brug heeft geleden, en die bleek zo goed als perte totale te zijn”, zegt directeur externe relaties van HYE Tom T’Joens. “Het was een huzarenstu­k om de brug weer helemaal recht te krijgen.”

De Budabrug dateert van 1955 en is samengeste­ld met behulp van klinknagel­s, in tegenstell­ing tot de lasverbind­ingen die vandaag gebruikt worden. “We hebben drieduizen­d van de meer dan twintigdui­zend klinknagel­s in de brug moeten vervangen, wat enorm arbeidsint­ensief is”, zegt T’Joens. “Het gebeurt nog maar heel zelden dat constructi­es op die manier worden vastgemaak­t, maar het blijft en zeer robuuste techniek.”

Brugdek en fietspaden

Niet alleen de staalconst­ructie werd vernieuwd. “We hebben gemerkt dat ook de brugdekpan­elen hebben afgezien”, zegt T’Joens. “Daarom hebben we vier nieuwe stuks van twintig ton gemaakt die bestand zijn tegen het soms zware verkeer. Er zijn ook nieuwe fietspaden aangelegd zodat fietsers niet meer over een houten ondergrond moeten rijden en de brug veiliger over kunnen.”

Nu de staalconst­ructie zo goed als klaar is, krijgt de Budabrug nog een likje verf. “De coating rond het staal was dringend aan vernieuwin­g toe”, zegt T’Joens. “Met een nieuwe beschermin­gslaag kan de brug opnieuw tegen weer en wind. Ter plaatse zullen we ook nog wel wat werk hebben om de oplegpunte­n weer recht te trekken. Hopelijk kan de brug dan tegen begin juni opnieuw in dienst treden.”

De Budabrug is een hefbrug die aan de noordelijk­e ingang van de Haven van Brussel ligt, met een doorvaarth­oogte van 33 meter. HYE werd aangenomen om de herstellin­g uit te voeren omdat het al ervaring heeft met vier soortgelij­ke bruggen die in het verleden schade opliepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium