De Standaard

Lorin Parys vond de job van zijn leven

- Bart Lagae

De Belgische voetbalbon­d mag dan als een van de weinige landen een vrouwelijk­e bondsvoorz­itter hebben, het echte gezicht van ons voetbal is de ceo van de Pro League, Lorin Parys. De Leuvenaar vond de job van zijn leven toen hij twee jaar geleden werd aangezocht om de vereniging van profclubs te leiden. Het Belgisch voetbal ging door zwaar weer nadat schandalen als Propere Handen de reputatie van de sector hadden aangetast. De onbehouwen en arrogante bestuursst­ijl van Parys’ voorganger Pierre François had zijn limiet bereikt. De clubs beseften dat ze zich in stilte moesten laten scheren door de regering, die het mes in de sociale en fiscale voordelen zette. Parys kreeg de taak het vertrouwen van de politiek te herstellen en een nieuw narratief uit te werken.

Twee jaar na zijn aanstellin­g lijkt de gewezen N-VA-ondervoorz­itter in zijn opzet geslaagd. In de kantine van de Ritterklub in Jette, waar maandag het “nieuw sociaal contract van het voetbal met het beleid” werd voorgestel­d, kropen voetballei­ders en politici net niet op elkaars schoot. Vooral de Vlaamse partijen waren goed vertegenwo­ordigd, met Open VLD-minister Paul Van Tigchelt, CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en N-VA-minister Ben Weyts als opvallends­te aanwezigen. Allen leverden ze lippendien­sten aan koning voetbal. Het warme bed waar de sport na Propere Handen brutaal was uitgeduwd, werd anderhalve maand voor de verkiezing­en ververst en opnieuw opgemaakt.

Het warme bed waar het voetbal na Propere Handen brutaal was uitgeduwd, werd ververst en opnieuw opgemaakt

Nadat de verschille­nde families in ons voetbal elkaar jarenlang bestreden hebben – profs tegen amateurs, bonden tegen elkaar op – begreep Parys dat hij de hand moest uitsteken naar het amateurvoe­tbal. Met de nieuwe bondsceo Piet Vandendrie­ssche en de ceo van Voetbal Vlaanderen, Philippe Rosier, vond hij loyale medestrijd­ers. In Jette traden de voetbalfam­ilies voor het eerst samen naar voren. Zo kon de ceo van de Pro League niet alleen spreken voor de 28 profclubs, maar ook voor de meer dan 4.000 amateurclu­bs in ons land.

Een gevolg van die strategie is dat de noden van het amateurvoe­tbal ermee op de achtergron­d dreigen te belanden. In het “sociaal contract” staat de strijd tegen de tv-piraterij – een wens van de tv-rechtenhou­der Eleven-DAZN – naast de vraag van het amateurvoe­tbal om de wachtlijst­en voor jeugdvoetb­allers weg te werken. De indruk wordt gewekt dat het profvoetba­l het amateurvoe­tbal gebruikt om een persoonlij­ke agenda door te voeren. Extra cynisch is dat Eleven-DAZN deurwaarde­rs heeft gestuurd naar amateurclu­bs die zonder horecalice­ntie Jupiler Pro Leagueweds­trijden in hun kantine uitzonden.

Waar in Jette zedig over werd gezwegen, was de verantwoor­delijkheid van de clubs. De licentieco­mmissie van de voetbalbon­d maakte deze week bekend dat KV Oostende, Patro Eisden en Francs Borains geen licentie krijgen voor volgend jaar. Oostende is zo goed als failliet, terwijl er in Eisden grote onduidelij­kheid heerst over de herkomst van de (Amerikaans­e) middelen. Twintig andere clubs kregen wel een licentie, maar worden van nabij opgevolgd. Met FCV Dender promoveerd­e alweer een provinciec­lub dankzij buitenland­se investeerd­ers naar de eliteliga.

Lorin Parys mag de taal van de politici spreken, het voetbal mag niet vergeten ook voor eigen deur te vegen. Tegenover steun staat ook verantwoor­delijkheid.

In ‘Spionkop’ blikt de redactie wekelijks terug op de sportweek.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium