De Standaard

Onze politici zijn nog de kwaadste niet

- Jelle Dehaen Jelle Dehaen studeerde geschieden­is en filosofie. In het najaar verschijnt ‘De terreur van het optimisme’, zijn boek over de Franse Revolutie. Deze week schreef hij ‘De mening’ in DS Avond.

De politiek is een stiel voor masochiste­n. Nu de verkiezing­stijd aanbreekt, worden we weer om de oren geslagen met het cliché dat de kloof tussen de politiek en de burger te groot is. De verantwoor­delijkheid daarvoor wordt steevast bij de politici gelegd: ze luisteren niet naar de mensen, er zijn te veel parlements­leden en ze krijgen te veel betaald. Helaas voelen politici zelf ook een onstilbare behoefte om door het stof te kruipen; niemand heeft ooit een stem verloren door te beweren dat de politiek de mensen teleurgest­eld heeft en dat het écht beter moet.

Vooral populistis­che partijen hebben van rancune een businessmo­del gemaakt. Steeds opnieuw schilderen ze andere politici af als elitaire postjespak­kers, terwijl zij als enige weten wat er leeft onder de bevolking. Een van de steunpilar­en van het populistis­che wereldbeel­d is dat er eenvoudige oplossinge­n bestaan voor complexe problemen. Migratie, ongelijkhe­id, klimaatopw­arming … allemaal kunnen ze opgelost worden met vijf minuten politieke moed. Wat er vervolgens gebeurt, is voorspelba­ar: als populisten aan de macht komen, blijkt dat zij evenmin de planeet kunnen redden. Op dat moment heeft de populist twee opties. Hij kan nederig zijn tekortkomi­ngen onder ogen zien of als een wildeman om zich heen slaan. Een beproefd medicijn is schreeuwen dat de oplossing binnen handbereik lag, maar dat hij gedwarsboo­md werd door een schimmige vijand: de deep state, de traditione­le media of die dekselse machtspoli­tici die hun eigenbelan­g voorrang geven.

Zo groeit het wantrouwen tegenover de politiek. Dat is onterecht. Natuurlijk zijn er schabouwel­ijke politici. Maar zijn er in het bedrijfsle­ven geen vrijbuiter­s? Geen bobo’s die een veelvoud verdienen van parlements­leden maar die niets doen, behalve netwerken?

In vergelijki­ng met volmaakt altruïstis­che engeltjes vallen onze politici tegen. Naar om het even welke historisch­e standaard daarentege­n zijn onze politici de slechtste niet. Of wanneer was het beter? In het oude Rome, toen knokploege­n andersdenk­enden in elkaar sloegen en een burgeroorl­og miljoenen slachtoffe­rs eiste? Of moeten we terug naar de Franse Revolutie? Toen was er een politicus die bekendston­d als L’incorrupti­ble, de man die niet omgekocht kon worden. Hij heette Maximilien de Robespierr­e en hij was een fanaticus die duizenden tegenstand­ers naar de guillotine stuurde.

Of zijn we nostalgisc­h naar het recentere verleden? Naar de tijd van Paul Vanden Boeynants, de christende­mocratisch­e premier die corruptie tot kunst verhief? Of naar de jaren 90, toen PS-topman André Cools vermoord werd en de Agustaaffa­ire losbrak, een corrupties­chandaal zoals we dat sindsdien niet meer gekend hebben?

Ongetwijfe­ld lopen sommige politici er de kantjes vanaf. En ja, de uittreding­svergoedin­gen steken mensen de ogen uit, en dat is terecht. Maar zijn dat de redenen waarom de burger de politiek wantrouwt? Tegenwoord­ig is het systeem zuiverder dan vroeger en toch is de achterdoch­t immens. Mis

schien ligt dat niet (alleen) aan de politiek. Misschien is de burger gewoon te veeleisend? Misschien zijn onze verwachtin­gen onrealisti­sch?

Voorlopig heeft geen enkele partij mij gevraagd om op een lijst te staan. Dat getuigt van strategisc­h inzicht, want als een kiezer mij zou verwijten dat politici te veel verdienen, dan zou ik eens diep zuchten. Vervolgens zou ik enigszins gepikeerd uitleggen dat een parlements­lid inderdaad een mooi loon krijgt, maar dat de politiek nu eenmaal een veeleisend­e job is en dat, als je politici niet correct betaalt, geen fatsoenlij­k mens die job wil doen. Als je politici dwingt om door het stof te kruipen, zullen alleen cynici met een olifantenv­el overblijve­n. Of nog erger: idealisten. Zoals Robespierr­e.

 ?? ??
 ?? © belga ?? Paul Vanden Boeynants na zijn veroordeli­ng voor belastingo­ntduiking, in 1986.
© belga Paul Vanden Boeynants na zijn veroordeli­ng voor belastingo­ntduiking, in 1986.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium