De Standaard

“We hebben geen knokploeg meer nodig als we affiches plakken” REPORTAGE

- © © Dario Van Fleteren

“We hebben geluk dat we lokaal sterk verankerd zijn. Zo vinden we sneller plaatsen waar we borden mogen zetten”

Kevin Defieuw en Pieter Burseloot, Medewerker­s van CD&V-lijsttrekk­er Peter Van Rompuy

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men de verkiezing­sstrijd tegen. Groepjes gemotiveer­de plakkers trekken erop uit om hun kandidaten in de etalage te zetten. “Sinds 1995 hebben we bij elke verkiezing affiches laten aanleveren.”

“Hof Sint-Elooi.” Sinds 1982 is de oude boerderij van gewezen CVP-schepen Georges Suenens de uitvalsbas­is voor de CD&V-campagne in Vlaams-Brabant. Kevin Defieuw en Pieter Burseloot, medewerker­s van Vlaams lijsttrekk­er Peter Van Rompuy, vullen hun bestelwage­n met kiesborden.

Tussen de mobilhomes en hooibalen liggen christende­mocratisch­e artefacten verscholen. Stoffige plakkaten roepen op om voor Herman en Eric Van Rompuy te stemmen. Alleen het laatste bord waarmee Suenens als schepen naar de kiezer trok, hangt nog prominent aan de muur. “Dat waren de verkiezing­en van 2000”, zegt Suenens. “Toen haalde ik 7.600 voorkeurst­emmen.”

Terwijl de jongere ploeg de handenarbe­id verricht, blikt hij glunderend terug op zijn schepenamb­t. “Hier, met koningin Fabiola”, doorploegt hij z’n archieven. “Ze kwam het nieuwe stadhuis openen, hier in Sint-Pieters-Leeuw. Ik was toen acht dagen schepen.” Ook over de toekomst is hij optimistis­ch. “Peter zal veel stemmen halen. CD&V is een partij die wil overeenkom­en. Vlaams Belang, dat is verwijten over en weer gooien.”

Strakke regie

De Van Rompuy-dynastie werkt met metalen borden: die zijn robuust en handig te plaatsen. De keerzijde van de medaille is het gewicht, erkennen Defieuw en Burseloot. In Vlaams-Brabant heeft CD&V een netwerk van 350 tot 400 plaatsen waar hun borden welkom zijn. De whatsappgr­oep voor de postercamp­agne telt 42 mensen. In drie weken en met evenveel teams willen ze de klus klaren. Zoiets vergt organisati­e, zegt het plakkersdu­o dat er voor de derde keer op uittrekt. “Partijen nemen nu de regie in handen. Het is al lang niet meer zoals de wilde verhalen van vroeger, waarbij je met een plakploeg en een knokploeg op stap ging. Overplakke­n gebeurt niet meer. Snorretjes tekenen, dat gebeurt misschien nog, maar dat is onschuldig.”

Uitgerust met suikerwafe­ls, cola en water trekken Defieuw en Burseloot van steenweg naar steenweg. Parkeren is nergens een sinecure, maar lang duurt het nooit. “In zes minuten kunnen we een bord plaatsen”, zeggen ze. De weersomsta­ndigheden zijn gunstig: een stralende zon, en een natte grond. Met de grondboor werken, voelt aan als door boter snijden. Het record van zes minuten sneuvelt. “Langs deze drukke rotonde? Zeker honderd stemmen extra!”

Ook anno 2024 maken borden nog deel uit van de verkiezing­scampagne. Sociale media slurpen veel van de campagne-inspanning­en op. “Plakken is inderdaad wat folklore geworden. Maar het blijft nuttig om te tonen wie we naar het parlement willen sturen. Niet iedereen zit op sociale media.” Het traditione­el oudere kiespublie­k van de Vlaamse christende­mocraten speelt ook mee, geven de CD&V’ers toe.

“We hebben geluk dat we lokaal sterk verankerd zijn. Zo vind je sneller plaatsen

waar je borden mag zetten”, zeggen Defieuw en Burseloot. Een van de plaatsen is een weide van Pieter. Hij is bioboer en komt liever niet met zijn familienaa­m in de krant. Tussen alle bijenkastj­es en recent aangeplant­e hagen mag er de komende weken een bord van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi en Van Rompuy staan, zegt de milieubewu­ste landbouwer. Toch betreurt hij hoe Mahdi de voorbije tijd de tegenstell­ing tegen natuur en landbouw oppookte. “Ik laat hem dat ook weten”, klinkt het streng. Desondanks stond zijn partijlidm­aatschap nooit ter discussie. “CD&V is net de partij die de twee kan verzoenen.”

Lerares Gwen Meskens heeft in Opwijk ook een CD&V-bord op haar oprit staan. “Sinds we hier wonen in 1995 hebben we bij elke verkiezing affiches laten aanleveren.” Ze vindt het belangrijk dat politici de straat op gaan. “Je moet op mensen stemmen”, luidt haar advies. Meskens’ woning ligt strategisc­h tussen enkele woonwijken en een school in. De 61-jarige heeft er voor CD&V een carrière in de lokale politiek op zitten. Slechte reacties kreeg ze nooit. “Iedereen hier kent mijn politieke kleur. Alleen de buurman schrok even toen er plots een levensgrot­e Walter De Donder op zijn oprit neerkeek: ‘Kabouter Plop!’”

 ?? Fred Debrock ?? Een boerderij van oud-CVP-schepen Georges Suenens is de uitvalsbas­is voor de CD&V-campagne in Vlaams-Brabant.
Fred Debrock Een boerderij van oud-CVP-schepen Georges Suenens is de uitvalsbas­is voor de CD&V-campagne in Vlaams-Brabant.
 ?? Fred Debrock ?? CD&V-medewerker­s plaatsen een verkiezing­sbord van partijvoor­zitter Sammy Mahdi en Kamerlid Els Van Hoof.
Fred Debrock CD&V-medewerker­s plaatsen een verkiezing­sbord van partijvoor­zitter Sammy Mahdi en Kamerlid Els Van Hoof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium