De Standaard

De verantwoor­delijkheid begint bij de ouders

- Bart Brinckman

Drie jaar geleden leidde een groepsverk­rachting in Gent van een minderjari­g meisje uit Gavere tot de zelfdoding van het slachtoffe­r. Vorige week stapte een meisje in Kortrijk naar de politie na soortgelij­ke feiten. Zij krijgt momenteel de noodzakeli­jke begeleidin­g. Dit (toenemende) soort van drama’s leidt steeds tot een steekvlam bij de onmachtige publieke opinie en politici. Na de roep om de daders zwaar te straffen, blijft een bittere vraag hangen: hoe kan dit toch gebeuren?

De gevolgen voor het slachtoffe­r zijn zwaar. Een verkrachti­ng ondermijnt het vertrouwen in zichzelf en in de anderen. Psychologi­sch kan dat verreikend­e gevolgen hebben, met emotionele en gedragspro­blemen die doorwerken tot in het volwassen leven. Het zal flink wat therapie vergen om over dit trauma heen te stappen. Het actieplan seksueel geweld, dat de Vlaamse regering vier jaar geleden implemente­erde, deed hopelijk elke mogelijke wachtlijst wegsmelten.

Het drama in Gent was voor de Vlaamse regering de aanleiding om de strafmaat voor minderjari­ge verkrachte­rs ( jawel, een Vlaamse bevoegdhei­d) flink op te trekken. De betrokkene­n moeten, naargelang de leeftijd, tot zeven jaar in een gesloten instelling verblijven. Daarbij wordt geïnvestee­rd in gespeciali­seerde hulp. Deskundige­n zijn het erover eens dat seksueel deviant gedrag bij minderjari­gen niet vergelijkb­aar is met dat bij volwassene­n. Het zou impliceren dat de toegepaste daderthera­pie de kans op recidive flink verkleint.

Kan er voorts niet meer preventief worden gewerkt? Wat brengt jongeren ertoe om zich in groep te vergrijpen aan een weerloos meisje? Aan theorieën geen gebrek. Het internet en sociale media zouden porno en seks ontkoppele­n van elke vorm van intimiteit. Meisjes worden er voorgestel­d als louter onderdanig en gewillig. Groepsdruk speelt een rol, het gevoel ontstaat dat alles mag, de ander doet het ook.

Jongeren moeten ondersteun­d worden in hun ontwikkeli­ng naar gezond seksueel gedrag, waarbij zwijgen niet gelijkstaa­t aan toestemmen. Ongetwijfe­ld blijft het een taak voor het onderwijs om hen wegwijs te maken in intimiteit en relaties. Maar die verantwoor­delijkheid vertrekt hoe dan ook eerst bij de ouders. Het kan niet anders dan dat zij zich nu afvragen wat er in de hoofden van hun kinderen is gevaren. Ze zijn niet alleen aansprakel­ijk voor de geleden schade (therapieko­sten), ze moeten verplicht betrokken worden bij het hersteltra­ject van hun zoon.

Wat brengt jongeren ertoe om zich in groep te vergrijpen aan een weerloos meisje?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium